Reklam

ZONGULDAK DEMOKRASİ PLATFORMU, GMİS’TE TOPLANDI

ZONGULDAK DEMOKRASİ PLATFORMU, GMİS’TE TOPLANDI

ZONGULDAK DEMOKRASİ PLATFORMU, GMİS’TE TOPLANDI
03 Temmuz 2024 - 20:09

ZONGULDAK DEMOKRASİ PLATFORMU, GMİS’TE TOPLANDI

ORTAK MÜCADELE KARARI

Zonguldak’ta bulunan işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler, meslek odaları ile sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Zonguldak Demokrasi Platformu, 3 Temmuz 2024 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Merkezi’nde toplanarak KİT Yönetim Reformu olarak gündeme getirilen tasarıyla ilgili olarak GMİS ile birlikte mücadele kararı aldı.

KAYMAKÇI: “REFORM DEĞİL DEFORM”

Toplantı öncesinde açıklama yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan KİT Yönetim Reformu’nun bir reform değil deform olarak tanımladı.

Kaymakçı; “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ocak ayında açıklamış olduğu KİT Reformu yasa taslağı ile ilgili neler yapılacağı noktasında Zonguldak’taki örgütlerle birlikte başta GMİS olmak üzere davetleri üzerine burada toplandık. Bu girişime karşı neler yapılabilir konusunda görüş alışverişi yapmak için toplandık. KİT Reformu olarak isimlendiriliyor ama kurumu neredeyse 25 yıldan beri idare eden, yürüten bir siyasi anlayışın uygulamaları sonucunda içinden çıkılmaz duruma geldiği ortada. Dolayısıyla bu zararlardan kurtulmak için bu KİT Reformu planlanmış. Aslında bu reform değil bir deform. Bu uygulamayla kurum tamamen işlevsiz hale gelerek belki özelleştirmenin belki de tasfiye edilmenin önünü açacak bir uygulama olacaktır. Bu sadece bizleri değil tüm Zonguldak halkını etkileyecek bir yola girmiş durumda. Biz bu uygulamaya tamamen karşıyız. Zonguldak’taki tüm sivil toplum örgütleri olarak karşıyız. Bu tüm Zonguldak’ı etkileyecek bir girişim olacaktır. Bu yasa taslağının geri çekilmesini ve böyle bir uygulamaya TTK’nın maruz bırakılmamasını istiyoruz. Bu amaçla gelecekte neler yapabiliriz onun için toplandık” dedi.

YEŞİL; ‘YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ’

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT’lerin yönetiminde alacağı yetkiyle kurumları satmak özelleştirmek, daraltmak, küçültmek, özel şirketlerle ortaklık yapmak gibi çeşitli yetkilere sahip olacağı tehlikeli bir sistem olduğunu belirterek, “Bildiğiniz üzere KİT Reformu adı altında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapmak istediği değişiklikler hepimizi etkilemekte ve düşündürmekte. Ne demek bu? Yönetimsel değişiklik adı altında süslü kelimelerle bazı kararlar almak üzere yönetimsel değişiklik. 7 kişiden oluşan yeni yönetim kurulu. Sayılar anlamında 4 tanesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan 3 tanesi de yetkili bakanlıklardan oluşan yeni yönetim anlayışı. Bu yönetim anlayışı ile bilgisi ve becerisi olmadığı alanları yönetmek üzere kurulmuş sistem. Bilgi ve beceri olmadan bir kurumu nasıl yönetecekler.

Bizim gördüğümüz sadece yönetmek değil, bu isteğin altında alacağı bu yetkiyle kurumları satmak özelleştirmek, daraltmak, küçültmek, özel şirketlerle ortaklık yapmak gibi çeşitli yetkilere sahip olabilecek tehlikeli bir sistem.

Zonguldak’ımızı yakından ilgilendiren, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk vilayeti Zonguldak’ımızın, Emeğin Başkenti’nin kömürle özdeşleşmiş Zonguldak’ımızın, TTK üzerinde oynanacak oyunlarla küçülterek daraltarak köy haline getirilmek istendiği anlaşılmakta. Bunun yanlış olduğunu, bu yanlıştan biran önce dönülmesi gerektiğini, bu kararı gözden geçirmeleri gerektiğini anlatmak için bugün buradayız.

Bu reforma karşı Zonguldak olarak bizler mücadeleye hazırız. Yaptığımız bir dizi ziyaretlerle halkımıza, paydaşlarımıza, vatandaşlarımıza ve işçilerimize anlatıyoruz. Aldığımız tepkiler kesinlikle bu kararın yanlış olduğu ve bu karardan dönülmesi gerektiği yönünde. Önümüzdeki süreç için Demokrasi Platformu ile yapacağımız organizasyonlar için buradayız” dedi.

GENİŞ KATILIMLI BİR BASIN AÇIKLAMASIYLA ORTAK MÜCADELEYE START VERECEKLER

Zonguldak Demokrasi Platformu bileşenleri, toplantının ardından Tüm Emeklilerin Sendikası Zonguldak Şubesi’nin Madenci Anıtı’nda düzenlediği basın açıklamasına katıldı.

Burada gazetecilere toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, bir dizi karar alındığını belirterek, 9 Temmuz Salı günü Sendika Genel Merkezi’nde geniş katılımlı bir basın açıklamasıyla start vereceklerini belirtti.

Yeşil, “Demokrasi Platformu ile yaptığımız toplantıda bir dizi kararlar aldık. Bu kararlar doğrultusunda önümüzde bir takvim oluşturduk. Sayın başkanımla beraber sivil toplum örgütlerini davet edeceğimiz Demokrasi Platformu’yla beraber 9 Temmuz Salı günü 17:45’de sendikamız toplantı salonunda geniş katılımlı bir basın açıklamasıyla startımızı vereceğiz. Orada geniş katılımla, kanun tasarısına tepkimizi toplumsal olarak anlatacağız. Tüm basın mensuplarımızı da toplantımıza davet ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum