ÜÇ BAKANLIK ARASINDA “ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ” İMZALANDI
Adalet Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında Elektronik Tebligat Sistemi İşbirliği Protokolü imzalandı. İmzalanan protokol ile yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız da e-tebligat adresi alabilecek ve e-tebligat işlemlerinden yararlanarak hak kaybına uğramayacak.
Ankara Hakimevi’nde düzenlenen imza törenine, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim katıldı.
Törende konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, tebligatın önemine vurgu yaparak, bakanlık açısından adli yargılamaların tebligat ile başladığını söyledi. Birkan, e-Tebligat ile 2 milyar 494 milyon 346 bin liralık bir tasarruf sağlandığının da bilgisini verdi.
İMZALAYACAĞIMIZ PROTOKOLLE ATACAĞIMIZ ADIMLAR ÇOK ÖNEMLİ
Tebligatın yargılamanın temelini oluşturduğunu ifade eden Birkan, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla ilgili bu imzalayacağımız protokolle atacağımız adım çok önemli. Çünkü istatistiklere göre, tebligatlar yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza 3 ila 6 ay arasında yapılıyor. Bazıları yapılamıyor, sağlıklı geri dönüşler olmuyor. Bu da vatandaşlarımızın hak kayıplarına neden oluyor." dedi.
Adalet Bakan Yardımcısı Birkan, yurt dışında yaşayan vatandaşların konsolosluklar üzerinden e-tebligat işlemleri yapabileceklerinin de altını çizerek, 2019’dan bugüne kadar da toplam 134 milyon 4 bin 327 adet e-Tebligat yapıldığını söyledi.
E-TEBLİGAT 4 BİN 704 TON KAĞIT TASARRUFU SAĞLADI
e-Tebligat'ın kağıt tasarrufu da sağladığını vurgulayan Birkan, "4 bin 704 ton kağıt tasarrufu sağladığı gibi 80 bin civarında ağacı da kesilmekten kurtardı. Yaptığımız hesaplamalara göre, 2 milyar 494 milyon 346 bin liralık bir tasarruf sağlanmış oldu." diye konuştu.
Birkan, 2021-2022 yılları içerisinde yurt dışında yaşayan vatandaşlara yargı makamları tarafından yapılan adli tebligat sayısının da 174 bin 892 olduğunu söyledi.
E-DEVLETİ KULLANAN VATANDAŞLARIN SAYISI 62 MİLYONA YAKLAŞTI
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı İskurt ise e-Devlet kapısıyla 942 kurumu, 6 bin 752 hizmeti elektronik ortamda vatandaşların hizmetine sunduklarını belirterek, "e-Devleti kullanan vatandaşların sayısı 62 milyona yaklaştı. Kamu kurumları arasında veri trafiğinin daha güvenli yapılabilmesi amacıyla kamuya özel sanal ağ olan KamuNet'i kurduk. 1300'den fazla hizmeti KamuNet üzerinden sağlıyoruz." ifadesini kullandı.
29 DİLDE ADLİ SİCİL BELGELERİNİN ALINMASINI SAĞLADIK
Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim de, dış politikanın siyasetten enerjiye, konsolosluk hizmetlerinden ticaret ve kamu diplomasisine kadar geniş bir alanı ilgilendirdiğini belirtti.
Serim, Adalet Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda, Türk vatandaşlarının dış temsilciliklerden Türkçe dahil 29 dilde adli sicil belgelerini almalarını sağladıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından elektronik tebligat sistemi işbirliği protokolü protokol imzalandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)
YORUMLAR