Boyun Fıtığı nedir, Boyun ağrısı ile ilgili gelen sorular ve cevapları, Boyunun temel görevleri ve Diffüz bulging nedir konularını yazımda bulabileceksiniz.
Boyun fıtığı nedir: Omurgalar arasındaki disk denilen yapıların yırtılıp bozularak, omurilik ve sinir köklerine baskı yapmasıyla oluşan hastalık boyun fıtığı olarak tanımlanır.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?
- Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık oluşmaya başlamıştır. Boyun fıtığı hastasında şiddetli boyun ağrısı vardır. Genellikle hareketle ve öksürükle artar.
- Boyun ağrısı kollara yayılabilir. Enseden kol veya kollara ve sırta yayılabilen ağrı olabilir.
- Boyun fıtığının ileri safhalarında kollarda uyuşukluk ve güç kaybı da söz konusu olabilir. Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi.
- Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler de olabilir.
- Kol ve/veya ellerde kas gücü azalması (Kişinin sık sık elinden bir şeyleri düşürmesi ve kavrama güçlüğü)
Bu belirtiler boyun fıtığına işaret ediyor olabilir. Boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi, çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan boyun fıtığı günlük yaşamda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir.
Boyun Fıtığı Ağrısı Nasıl Anlaşılır?
Fıtıklaşmış veya suyunu kaybetmiş disk dokusu tek başına boyun ağrısı oluşturabileceği gibi, sağ veya sol kola giden sinir köklerine bası yaparak da kollarda ağrıya ve uyuşmalara neden olabilir.
Boyun Fıtığına ne iyi gelir?
Boyun fıtığı tedavisinde öncelikle fıtığa neyin sebep olduğu ve ve bu sebeplerinde halen devam edip etmediğine bakmak gerekir. Daha sonra bu sebepleri kesip fizik tedavi egzersizleri ile bu rahatsızlığı azaltmak denenebilir.
Bunlarda boyun fıtığını geçirmiyor veya azaltmıyor ise istirahat (boyunluk, özel boyun yastığı) ilaç (kas gevşetici ve ağrı kesiciler), uygulanır.
Bu tür tedavilere de cevap alınamazsa veya ileri derecede sinirlere baskı söz konusu ise boyun fıtığına ameliyat gerekir.
Boyun Fıtığı Tedavisi?
Boyun Fıtığı için Ameliyata Nasıl Karar Verilir ?
Boyun fıtığı tedavisinde hasta ve doktor görüşerek birlikte bu kararı alması gerekir. Yeteri kadar istirahat ve ilaç tedavisi ile gerilemeyen ve hastanın günlük işlerini yapmasına engel olan boyun ve kol ağrısı olması durumunda ameliyat yapılmalıdır.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun Fıtığı Ameliyatı veya Cerrahi tedavi, ağrı veya kollarda kuvvetsizliğe neden olan fıtıklaşmış diskin omurilik veya sinir köküne olan baskısını kaldırmak amaçlı yapılmaktadır. Cerrahi tedavide en sık mikro cerrahi yani diskektomi uygulanır. Cerrahi tedavi sıklıkla genel anestezi altında hasta sırt üstü yatar pozisyonda küçük bir cilt keşişi ile yapılır. Boyun fıtığı ameliyat süresi genellikle ek problemi olmayan hastalarda 1 saattir. Hasta operasyondan 8 veya 12 saat sonra mobilize edilir.
Hastalar genellikle operasyondan 24 saat sonra yumuşak bir boyunluk ile taburcu edilmektedir, eve gittikten sonra ilk hafta ağır kaldırma, uzun oturma ve uzun yürüme gibi fiziksel aktivetelerden kaçınılmalıdır. Operasyondan 1 hafta sonra boyun kaslarını kuvvetlendirici egzersiz ve yürüme programı başlanır.
Boyun Fıtığı Nedenleri
Aşağı da saydığımız maddeler boyun fıtığı neden olur, boyun fıtığı nedenleri nelerdir sorularını da cevap verebilir.
1. Koltuğunuz belinizi kavramalı, yüksekliği ayarlanmalı arkalığı dik olmalı
2. Masa yüksekliği boyunuza uygun olmalı,
3. Bilgisayar kullanıyorsanız; monitör tam karşınızda ve göz hizasında, klavye dirsek seviyesinde ve ergonomik dizaynda olmalı,
4. Ofis dolapları kolay erişilebilir olmalıdır. Ve sizler de bunları kullanıyor olmalısınız.
5. Ortamın ışığı gözleri yormamalıdır
6. Ofiste çalışırken; Dik oturun,
7. Sağa sola boyun dahil, tüm bedeninizle dönün,
8. Her 15-30 dakikada bir ayağa kalkıp kısa bir yürüyüş yapın ve gerinin,
9. Sürekli bilgisayar kullanıyorsanız ön kol ve el-bilek germe egzersizleri yapın.
Boyunun temel görevi:
Başımızı taşımaktır , bu sebeple sıklıkla problemler oluşabilir.Boyun bölgesinde de omurgadan kaynaklanan rahatsızlıklar da sıktır. Boyun kireçlenmesi,boyun tutulması ve boyun ağrıları gibi rahatsızlıkları engellemek için boyun egzersizleri yapmalı ve boyun kaslarımızı güçlendirmeliyiz.
Boyun omurgası 7 omur kemiğinden oluşur. Her iki omurun arasında disk adı verilen bağ doku yastık gibi görev yapmaktadır. Bu yastık yapının ortası jel kıvamında etrafı sağlam bağ dokudadır. Disk denilen bu yastık dokunun merkezi zamanla ve zorlamayla su içeriğini kaybeder ve dış tabakada oluşan yırtık veya çatlak (Fıtık) ile yer değiştirerek omurilik kanalına doğru ve/ veya kolumuza giden sinir köklerine baskı yapar. Boyun fıtıklarının çoğu 5 ve 6. boyun omurlarını birleştiren yastıktan kaynaklanır.
Doğuştan boyun eğriliğine yol açan tortikolis denen hastalıkta da boynun iki yanında bulunan sternokloidomastoid kasın doğum sırasındaki zorlama veya başın bir sebeple gerilmesi ile oluştuğu sanılmaktadır. Kas içinde yırtık oluşur ve kanama sonucu kasta kısalma meydana gelir. Baş diğer tarafa eğrilir. Çocuk başını devamlı tek tarafa doğru tutar.
Bu hastalıkta erken dönemde özel egzersizlerle iyi netice almak mümkündür. Bir yaşın üzerinde ise ancak ameliyatla düzelir. Gecikmiş vakalarda yüzde şekil bozukluğu gelişebilir.
YORUMLAR