Karadeniz İl Bazında Değil, Bölgesel Olarak Değerlendirilmelidir…
Son zamanlarda sıkça dile getirilen Trabzon-Gümüşhane demiryolu projesi, bölgedeki diğer illerin yok sayılacağı görüşünü ortaya çıkarmaktadır…
Karadeniz bölgesindeki yatırımların il bazında değil, bölgesel olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi Başkanı Müfit Akman, Samsun’dan Sarp sınır kapısına kadar olan bölgede beş milyona yakın insanın yaşadığını, bu projenin hayata geçmesi durumunda Trabzon-Gümüşhane dışındaki illerin olumsuz etkileneceğini söyledi…
“Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Anadolu’yu Karadeniz’e oradan da komşu ülkelere bağlamaya yönelik hedeflenen demiryolu projesinin Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon olarak yapılması, projenin startının verilmesi; Samsun’dan Sarp’a kadar olan bölgedeki illere haksızlıktır ve kabul edilebilir bir durum değildir. Bölgesel kalkınma açısından önem taşıyan ve limanları etkin konuma getirmeyi amaçlayan demiryolu projesi Samsun-Sarp arasındaki illeri kapsayacak şekilde projelendirilmelidir.” görüşünü savunan Başkan Akman, Trabzon-Gümüşhane Demiryolu Projesi’nin Samsun’dan Sarp’a kadar olan illeri ve bu illerde yaşayanları nasıl etkileyeceği konusunda şu ifadelere yer verdi;
Teşvik kapsamında il sayısının yoğun olduğu Karadeniz Bölgesi’nde yıllarca ulaşımda yaşanan zorluklar nedeniyle bölgede sanayi yatırımları yapılamamıştır. 100 yılın projesi olarak uzun yıllardır yapılamayan Rize-Mardin otoyol projesi; Ovit tünelinin hayata geçmesiyle Kuzey illeri ile Güney illeri arasında ulaşım sağlanmıştır… Ovit tüneli ve yine Samsun-Sarp arasını kapsayan demiryolu projesi ile Turizm başta olmak üzere Rize’de Lojistik Bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi, ÇAYKUR ve Özel sektör tarafından üretilen 250 bin ton kuru çayın nakliyesi kolaylaşacak, sektörün maliyetleri azalacak, bölgenin gelişimi ve ulaşımı hızla artacaktır. Son yıllarda bölgenin yeni gelişen sektörü Turizm yatırımları Karayolu, Havayolu ve yapılacak Demiryolu ile daha da artacak, turizm, bölgenin çaydan sonra ekonomisinde önemli yer bulacaktır…
Ancak son zamanlarda sıkça dile getirilen Trabzon-Gümüşhane demiryolu projesinin, Trabzon dışındaki illeri yok sayacağı düşünülürse diğer iller olumsuz etkilenecek ve gelişemeyecektir. Karadeniz bölgesi il bazında değil bölgesel olarak değerlendirilmelidir. Samsun’dan Sarp’a kadar olan bölgede yaklaşık 5 milyon insanın yaşadığını unutmamak gerekir. Onun için Samsun’dan Sarp a kadar demiryolu projesi bir an önce hayata geçirilmeli ve bölgenin coğrafi yapısı iyi etüt edilerek söz konusu olan demiryolunun Erzurum veya Erzincan’a bağlantısı gelecek yüzyıllar düşünülerek yapılmalıdır….
Trabzon-Erzincan hattında yapılması düşünülen demiryolu projesinin onaylandığı bilgisinin kamuoyunda sıkça dile getirildiğini hatırlatan Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi Başkanı Müfit Akman, bahse konu olan demiryolu projesinin ülkemiz kaynaklarının boşa harcanması anlamına geleceğini söyledi.
Trabzon-Erzincan demiryolu projesini hayata geçirmek isteyenlerin, Samsun-Sarp demiryolu hattının yapılmasına engel olmaktan başka bir şey yapmadıklarını da sözlerine ekleyen Akman, “Samsun-Sarp Demiryolunu engelleyenler, gelecek nesillere ve bölgenin gelişimine karşı çıkıyorlar demektir. Bu düşünce, daha güçlü olmayı, bütünleşmeyi ve paylaşımı ortadan kaldırmaktadır. Demiryolunda sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nden sahile inen bir proje değil, Samsun’dan Sarp’a kadar planlanan bir projedir. Bu projenin ivedilikle yatırıma dönüşmesini ve sayın Cumhurbaşkanımızın bölgenin tamamını kapsayan bir projeye ve yatırıma onay vermesini temenni ediyoruz.” ifadesini kullandı…
Sonuç olarak ekleme yaparsak, Sarp Sınır kapısından Samsun’a kadar bağlantısı olan bir demiryolu projesi hayata geçirildiğinde Karadeniz bölgesindeki iller kuzeyden güneye demiryolu ulaşımında etkin duruma gelecektir. Kafkaslardan güneye kadar ulaşım ve ticaret artacak, Turizm başta olmak üzere, Organize Sanayi Bölgeleri ile limanlar gelişecektir…
YORUMLAR