YEREL SEÇİMLER ve İTTİFAK(LAR)
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

YEREL SEÇİMLER ve İTTİFAK(LAR)

03 Aralık 2018 - 21:24

Günümüzde genel seçimler kadar önem arz eden yerel seçime doğru gidiyoruz. Sandık-seçim geçmişimiz 2 asra yaklaştı. Hemen hepsinin ortaya koyduğu irade seçim günün şartlarına göre değişkenlik göstermiştir. Ve hemen hepsinde de yine o günün şartlarına göre EN DOĞRU İRADE BEYANI olmuştur. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bir MİLLET olarak “TOY”larda yapılan seçim kültürü hep olmuştur. Millet aklı-sağ duyu ve irfan diye isimlendirdiğimiz de budur. Özellikle de yerel yönetimlere ait olan seçim kültürümüzün temelleri çok daha sağlamdır. Bu nedenledir ki çok partili hayata geçtiğimiz yıllardan bu güne kadar ülkede tek başına iktidar olamayan CHP si yerel seçimlerde yönetmediği belediye yok gibidir. Bu tespitin daha iyi izah edilebilmesi ayrı bir araştırma konusudur. Seçimler için önümüzde 4 aylık bir süre var. Kimine göre kısa bir süre kalmış denebileceği gibi hala hazırlıklarını yap(a)mayanlar için yeterli hatta uzun bir süre olarak ta görülebilir.

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan seçimlerin sadece yerel seçim olmayacağı anlaşıldı. Bundan yaklaşık 3 ay önce yazdığım (http://www.karadenizsonhavadis.com/yazarlar/dr-mustafa-naci-yalcinkaya/mart-2019-yerel-secimlerinin-onemi/334/ )makalede de aynı konuyu belirtmiştim.

*Sn.Devlet BAHÇELİ ,yerel seçimlerde üç büyük ilde aday göstermeyeceklerini ifade etti. Çünkü yerel seçimlerde oluşabilecek zafiyet sonrası muhalefetin BAŞKANLIK SİSTEMİNİN MEŞRUİYETİNİ tartışmaya açabileceklerini söyledi.24 Haziran elde edilen kazanımların riske edilebileceğini ve bunun milli beka sorunu oluşturacağını ekledi.

*MHP nin AF talebi,EYT gibi birkaç hususta oluşan anlaşmazlıklar sonrası Sn Devlet BAHÇELİ , CUMHUR İTTİFAKININ yerel seçimlerde olmayacağını açıkladı.

*Yerel seçimlerin daha yoğun konuşulmaya başladığı günlerde CHP yetkilileri ise Ankara-İstanbul ve diğer büyükşehir belediye başkanlıklarını ALAŞAĞI edip PARLAMENTER SİSTEME geri dönüş yollarına başlayacaklarını ifade ettiler.

*İç ve dış siyasetin iç içe girdiği ,Ortadoğu ülkelerinde savaşların hüküm sürdüğü ,sadece güneyimizde değil kuzeyimizde de kargaşanın olduğu bu günlerde yapılacak yerel seçimlerin sonuçları ile MUHALAFET ,BAŞKANLIK SİSTEMİNİ tartışılır hale getirmek isteyecek.

31 Mart seçimleri yaklaştıkça Millet İttifakın içindeki partiler “BAŞKANLIK SİSTEMİNİ “ tartışmaya açıp parlamenter sisteme dönüş için yerel seçimi kullanmak istiyorlar.

Halbuki başta CHP genel başkanı olmak üzere MİLLET İTTİFAKI (ki o ittifak kaldı mı?) içindeki parti liderleri kamuoyuna açıklama yapmadıkları sürece yerel seçimler kutuplaşmaya gidecek. Muhalefet partilerinin bu hususta açıklama yapmamaları kendileri için olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Halbuki 1950 lerden günümüze kadar tek başına iktidar olamayan CHP, AYNI DÖNEMLER il-ilçe belediyelerinin bir kaç istisnası haricinde başkanlığını kazanmadığı yok gibidir. Bu durumun sebeplerini araştırıp çözüm üretmek var iken Abdullah Gül gibi,Ekmeleddin İslamoğlu, Mansur Yavaş, İlhan Kesici ,Mehmet Bekaroğlu,Yaşar Nuri Öztürk , Abdüllatif Şener gibi muhafazakar kimlikleri ile tanınmış kişileri CHP den aday yapmak MIŞ GİBİ yapmak olur.

31 Mart seçimlerinde özellikle CHP si muhafazakar sağ seçmenin oylarına talip olmak istiyorsa “bu gün yeni sözler söylemek zamanıdır cancağızım” deyip sosyal demokrat kimliğine uygun çözüm önerileri üretmek zorunda. Yerel seçimi genel seçim-referandum gibi görüp bu yönde söylemler geliştirirse kazanan CUMHUR İTTİFAKI olur. Bu durumda ise muhafazakar sağ seçmenin oy verme gerekçesi CUMHUR İTTİFAKINI icraatları değil MİLLİ BEKA gerekçesi olacak.

CHP ve diğer muhalefet partileri 31 Mart seçimlerini GENEL SEÇİM-REFERANDUM havasına sokmayın. Seçmenin çok yakından tanıdığı yerel siyasetçilerin kişilikleri, projeleri, vizyonları, ekipleri hülasa yönetim felsefelerini değerlendirerek oy verelim. Seçmenin seçme hakkını elinden almayın

YORUMLAR

  • 0 Yorum