1990 yılında gelecek gördüğüm için taşındığım Ereğli, bu gün için çocuklarıma gelecek vaat etmeyen bir şehir oldu.Bu duruma nasıl gelindiğine dair her şeye muhalefet etmek istersek peş peşe onlarca sebep sayabiliriz.Eleştirilerimiz çözüm odaklı olursa faydalı olur kanaatindeyim.Yerel yönetimlerde;
i-Merkezi hükmet(Vali-Kaymakam)
ii-Seçilmiş Yerel yönetimler(Belediyeler)
iii-Eşraf(S.T.K:T.S.O,Esnaf Odaları,Meslek Odaları,Fakülteler,Sendikalar,Medya,Vakıflar,Dernekler,Kanaat Önderler vb)
Bu üç unsur uyumlu,ahenkli ve verimli çalıştığında başarılı olamamak mümkün değildir.
Burada asıl vazife sürekli kalıcı olan EŞRAF gurubudur. Kaymakamlar valiler değişir,belediye başkan ve meclis üyeleri belirli süreler için seçilir ve görevleri biter.Eşraf gurubunun ise görev süresi ömür boyu devam eder.Yaptıkları iş ve kurumlardan ayrılsalar,emeklilik yaşayacağız deseler bile sorumlulukları bitmez.Bilgi birikimleri ve tecrübelerini akillik görevlerini yapmaya devam ederler.Yeri geldiğinde uyuşmazlıklarda hakem rolü yaparlar,yeri geldiğinde yeni yapılacak sosyo-ekonomik hamlelerde bilgi-tecrübe aktarırlar.Yeri geldiğinde de damat adaylarına kız isterler,kız evi nazlanırsa işi çözerler.
Bütün bu bilgilerden sonra biraz da somut önerilerde bulunmak isterim.Şehrimizde yarışan bir ERDEMİR var.150 yılı aşkın bir kömür kültürü var.Binlerce yıllık deniz ulaşımı için limanı var.Tarihi ,coğrafi yapısı,inanç turizmi ile çok özel bir yer.
1-Abdülhamit döneminde projesi yapılan demir yolu projesi günümüzde de devlet planlama programlarında yeri olan Adapazarı-Arifiye &Ereğli hattı bir an önce hayata geçirilmelidir.
2-Yılan hikayesine dönen Ereğli-Devrek yolu bir an önce bitirilip Ankara sanayisinin dünya ile entegrasyonu Kdz.Ereğli Limanlarından yapılması sağlanmalıdır.
3-Erdemir gibi bir dünya devinin olduğu şehrin hava alanı yok(var olan da işlevsiz).Bir an öce çözüm üretilmelidir. Mesala Alaplı-Akcakoca sahil kesiminde denizin üzerinde bir hava alanı yapılabilir.
4-50-60 yıl önce yıllık yolcu kapasitesi 10.000. civarında olan limanımız bir an önce yolcu taşımacılığına açılmalıdır.
5-1970 li yıllarda Meslek yüksek Okuluna sahip şehrimizin öğrenci sayısı hedefi 20.000 lerde olmalıdır.Bu hedef için yıllık-beş yıllık-on yıllık yol haritaları belirlenmelidir.
6-Sosyoekonomik düzeyi ülke ortalamasının üzerinde olan şehrimiz emekli insanlarımız için İKİNCİ BAHAR YAŞAM KÖYLERİ ile donatılmalıdır.Önümüzdeki 50 yılın tartışmasız en iyi sektörü olacak olan yaşlı bakım merkezleri için şimdiden planlamalar yapılmalıdır.Avrupa nın orta-alt gelir grubu,Orta doğunun orta-üst gelir grubuna yönelik yaşam merkezleri yapılmalıdır.Bu sayede binlerce yaşlımız şehrin ekonomisine katkıda bulunabilir.
7-Kentsel dönüşüm ve yeni arsa üretimleri ile yaşanılabilir yerleşim merkezleri bir an önce yapılmalıdır.Bu durumda ciddi manada canlanacak inşaat sektörü şehrimizin yüzünü güldürecektir.
8-İnanç turizminden doğa turizmine,vapur gezilerinden doğa yürüyüşlerine kadar çok aktif ve ekonomik katkı sağlayacak sektörler canlandırılmalıdır.
9-Kestane ve çileğin merkezi olan şehrimiz Kestane şekerini Bursa’ya kaptırmış,Osmanlı Çileğinin de yok olmasına göz yummuştur.Fındık üretimi ve Orman köylüsü ile TARIMDA master projelerle 1960 lı yıllarda Zonguldak'taki 50.000 maden işçisinin sebze ihtiyacını karşıladığı gibi bir atak yapmalıdır.
10-Bütün bu saydıklarımın yanında,Erdemir gibi dev bir kuruluşun bilgi birikiminden yaralanıp,yan sanayisi,tersaneleri vb ni önce gündeme sonrada hayata geçirecek AKİL İNSANLARIN SORUMLULUK alması gerekir.
YORUMLAR