UÇAK YOLCULARI, RİZE MERKEZ'DE BULUNAN HAVAŞ OTOBÜS NOKTASINA...
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

UÇAK YOLCULARI, RİZE MERKEZ'DE BULUNAN HAVAŞ OTOBÜS NOKTASINA KAPALI MEKAN İSTİYORLAR

11 Haziran 2024 - 17:32

UÇAK YOLCULARI, RİZE MERKEZ’DE BULUNAN HAVAŞ OTOBÜS NOKTASINA KAPALI MEKAN İSTİYORLAR

Türkiye’nin 81 ilinin çoğunluğunda olduğu gibi, Rize’mizde de deniz üzerinde kısa zamanda yapılan ikinci havalimanına sahip olmanın milletçe mutluluğunu yaşadık. Rize-Artvin adıyla iki ile hizmet veren ve Karadeniz yapı mimarisine sahip bir havalimanına Cumhurbaşkanımız, hemşerimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’ye havalimanı yapılacak sözüyle kavuşmuş olduk.

Rize'den ve Artvin’den havalimanına 7/24 saat daha önce tespiti yapılmış noktalardan, köklü geçmişi bulunan HAVAŞ otobüs firması tarafından yolcular güvenli bir şekilde havalimanına taşınmaktadır.

Türkiye’nin havalimanlarında yarın asırdan fazladır başta yer hizmetleri olmak üzere uçakla seyahat eden yolcuları otobüsleriyle taşıyan en profesyonel firmanın HAVAŞ olduğunu bilmekteyiz.

1950'lerin sonunda kurulmuş olan HAVAŞ ülkemizin kurumsallaşmış güçlü şirketlerinden birisidir. Rize havalimanından, başka şehirlere gidecek olan uçak yolcularının HAVAŞ 'tan bir taleplerini olduğunu, gerek benimde havalimanına giderken ve ya dönerken müşteri olarak bindiğim HAVAŞ otobüslerinin kalkış saatını beklerken, bendenizi gazeteci olarak tanıyan hemşerilerim dile getirdikleri bu konuyu köşemde yazmayı çok zamandır benden talep etmekteydiler.

Rize'den, Trabzon Havalimanına ve Rize-Artvin havalimanına HAVAŞ otobüsleriyle yolculuk edecek olan yolcuların ağırlığı, Rize Valiliği yanında bulunan, Rize Belediyesi Banka ATM durakları önünden kalkış yapmaktadır.

Sabah kalkacak olan uçağı kaçırmamak için gece yarısı bu durağa erkenden gelen yolcular otobüs saatini beklerken bir hayli büyük tedirginlik ve huzursuzluk yaşamaktadırlar. Takdir edersiniz herkes özel aracıyla havalimanına gitmiyor. Yolcuların çoğunluğu HAVAŞ otobüslerini tercih etmektedirler.

Yolcular, Rize Valiliği yanındaki HAVAŞ noktasında kış mevsimi başta olmak üzere servis otobüsünü beklerken üşümekteler, yağmur yağıyorsa kısmen ıslanmakta ve hasta olma, etrafta bazen başıboş gezen köpeklerden tedirginlik yaşamaktadırlar. Malumunuz sabah kalkacak olan ilk uçakla seyahat etmek isteyenler henüz gün ağarmadan, hatta sabah namazı okunmadan HAVAŞ otobüslerinin kalkış noktalarına gitmektedirler.

Rize nüfusunun çoğunluğu şehir merkezinde yaşadığı için, Rize Valilik karşısında HAVAŞ’a gösterilen noktada yolcular saatlerine göre otobüsü beklemektedirler. 3 ay önceydi, oldukça soğuk yağışlı bir geçeydi, İstanbul- Fatih’te vefat edene bir büyüğümüzün cenazesine katılmak için ilk uçakla Sabiha Gökçe havalimanına gitmem gerekiyordu. İlk otobüse binebilmek için saat’04’de durakta olmalıydım. Bu noktaya geldim. Gecenin sessizliğinde benim gibi evi yakın olanların ellerinde kaydırdıkları valizlerin tekerlek sesleri, gecenin sessizliğini bozuyordu. HAVAŞ’ın gelişine 30 dakika vardı. Birçok yolcu otobüs durakları noktasındaki üslü kapalı 3-5 kişinin oturacağı bankın altında bekliyordu. Bir kısım yolcularda ıslanmamak için, çeşitli bankaların ATM ‘leri üzerlerinde bulunan kısa mesafeli yağmurluğun altına girerek ıslanmamaya çalışıyorlardı. Bir kısım ATM’lerde bu korumada yoktu.

Velhasıl, beklerken en çok üzüldüğüm gözlemim, bebek arabalarındaki bebelerin o zifir karanlıkta karanlığın altında dışarıda dakikalarca beklemeleri, yine çeşitli yaş grubunda çocukların uykuya doymamış gözleriyle tedirgin bakışlarını, oldukça yaşlı ve engelli insanlarında olduğunu üzülerek seyrettim.

Neticede, uçakla seyahat etmeyi tercih eden Rizeli hemşerilerimiz HAVAŞ otobüsüne binmek için bekledikleri, Rize Valiliği, Rize Belediye Banka ATM’leri önüne bir bekleme salonun yapılmasını, yağmurun bol olduğu Rize’de daha fazla ıslanmadan ve üşümeden, geçenin karanlığından tedirginlik yaşamayacakları güvenli kapalı bir mekanın yapılmasını HAVAŞ’tan talep ediyoruz diyorlar.

Eski, Rize Emniyet binasının yıkılıp arsasının bulunduğu ve bugün Rize Valiliği araçlarına tahsis edilen kocaman bir alan, HAVAŞ durağının yanında bulunmaktadır. Burada çok büyük olmayan, yazlık, kışlık kliması, lavaboları, hatta kıvır, zıvır tarzında paketli yiyecek ve içeklerin satıldığı bir büfede yolculara hizmet verebilir.

Bunun örnekleri yıllardır, Ankara Atatürk Kültür Merkezinin karşısında yolculara güvenle kapalı mekanda hizmet vermektedir. Rizeli hemşerilerim ülkemizde havalimanları yer hizmetlerinizde ve otobüs hizmetlerinde ülkemizin itibarlı bir markası olan HAVAŞ’ın bu sorunu kısa zamanda çözüme kavuşturacağına inanıyorlar. Otobüsü beklemede kış mevsiminde ne kadar tedirginlik yaşanıyorsa, yaz mevsiminde de aynı tedirginlik yaşamaktadır. Mevsimsel olarak fark etmiyor. Bu nokta üstelik şu anda ışıklandırma olarak oldukça karanlıktır. Bu duraktaki banka ATM’lerin durağı bir nebze olsun aydınlattığını görmekteyiz. HAVAŞ’ın bu hizmeti vermesi için, Rize Belediyemiz kendilerine yer noktasında yardımcı olacaklarından şüphem yoktur.

YORUMLAR