Receb ayının ilk Cuma gecesine, Regâib gecesi denir. [Yarın akşam kandil gecesidir.] Receb ayının her gecesi kıymetlidir. Her Cuma geceside kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli olmaktadır. Regâib gecesinin kıymeti, çeşitli hadîs-i şerifler ile bildirilmiştir.
Allahü teâlâ, bu gecede mü'min kullarına ragîbetler yani ihsânlar, ikrâmlar yapar. O gece yapılan duâ red olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibâdetlere kat kat sevab verilir. O geceye *hürmet edenleri affeder.
Türkiye'mizde ve birçok islâm memleketlerinde, bir asırdan beri, Resûlullah efendimizin babası Abdullah'ın evlendiği geceye, Regâib kandili ismini veriyorlar. Regâib gecesine böyle mânâ vermek doğru değildir.
Böyle söylemek, Resûlullah efendimizin dokuz aydan önce dünyâyı teşrîf etmiş olduğunu bildirmek olur ki, bu da, noksanlık ve kusûrdur. Her bakımdan, her insanın üstünde ve her bakımdan kusûrsuz olduğu gibi, Âmine validemizi nûrlandırdığı zamân da, noksan ve kusûrlu değildi. Bu zamanın noksan olması, tıp ilminde ayıp ve kusûr sayılmaktadır.
Bir defasında, Peygamber Efendimiz, Receb ayında tutulacak oruçların fazîletini anlatıyordu.Orada bulunanlardan, yaşlı, pîr-i fâni bir zât ayağa kalkıp: Yâ Resûlallah! Ben Receb ayının hepsini oruçlu geçiremem dediğinde; Peygamber Efendimiz: Sen Receb ayının birinci, onbeşinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuş sevâbına kavuşursun. Çünkü sevâblar on misli yazılır. Fakat sen Receb-i şerîfin ilk cum'a gecesinden gafil olma ki, melekler o geceye Regâib gecesi demişlerdir. Zîrâ o gece, gecenin üçte biri geçtikten sonra göklerde ve yerde bir melek kalmaz, hepsi Kâ'be-i muazzama etrafında toplanırlar. Allahü teâlâ onlara hitâben; "Ey meleklerim! *Dilediğinizi benden isteyiniz" buyurur. Onlar: "Yâ Rabbî! İstediğimiz, Receb ayında oruç tutanları mağfiret etmendir" deyip, isteklerini arzederler. Allahü teâlâ: "Ben, Receb ayında oruç tutanları mağfiret ettim.” buyurur.
Mübârek geceler, İslâm dîninin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teâlâ kullarına çok acıdığı için bazı gecelere, bazı günlere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, günlerdeki duâ ve tevbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir.
Bu geceleri ihyâ etmeli, yanî kazâ namâzı kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, duâ ve tevbe etmeli, sadaka vermeli, müslümânları sevindirmeli, bunların sevâblarını ölmüşlere de hediye etmelidir. Gündüzleri de oruç tutmalıdır. Bu gecelere saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günâh işlememekle olur.
Âlimler, geceyi ihyâ etmenin zaman bakımından ne kadar olacağında ayrı ayrı demişlerdir. Bâzıları bir saatlik zamandır demişlerdir. Şerhüs-sünne’de İmâm-ı Şâfiî (rahmetullâhi aleyh), bize göre, geceyi ihyâ etmenin fazîleti, geceden bir saatinin tâat ve ibâdetle geçmesiyle hâsıl olur. Böyle gün ve geceleri, fırsat bilip, bütün Müslümânlar, birbirlerini arayıp tebrikleşmelidir. Kaynak:Tam İlmihal Saadeti Ebediye. Ey Allah'ım, Receb-i Şerif ve Şaban'ı şerifi bizim için mübarek kıl ve Ramazan-ı Şerife bizi ulaştır. Mübarek Regâib kandilinizi tebrik ediyorum. b.a.k
YORUMLAR