Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek gövde halinde olduğu gibi çok gövdeli olanlarda vardır. Yaprağını dökmeyen her dem yeşil olan bir bitkidir. Türkiye’de çay tarımı 42’ kuzey enleminde Kafkas ve Kaçkar sıra dağları ile çevrili denize açık kuylu bir mikro klima ikliminde yapılmaktadır.
Çay, Gürcistan Cumhuriyeti sınırından Trabzon Araklı sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridinde, yer yer 30 km içeriye kadar giren ve yaklaşık 1000m yüksekliğe kadar uzanan bölgenin yanı sıra, Araklı’dan başlayarak Ordu’nun Fatsa ilçesine kadar uzanan alanda dekarda yetişmektedir. Çay bahçelerimiz tohumla tesis edilmiştir. Yaş çay bölgede 835.725 dekar alanda 210.100 üretici tarafından yetiştirilmektedir. Kaliteli kuru çay üretimine uygun yaş çay ürünün elde edilmesi amacıyla yapılan bakım, budama, gübreleme ve hasat gibi işlemler, bilimsel yöntemlerle yapılmaktadır.
Türkiye’de yapılan çay üretiminin en önemli özelliği, biyolojik ve kimyasal kalıntıların içermemesidir. Zira Türkiye’deki çay üretimi Doğu Karadeniz bölgesinin mikro klima iklimi sebebiyle zirai mücadeleye gerek kalmaksızın yapıldığından, doğal koşullarda gerçekleştirilmektedir.
Rize’de çay üretimi; Yaş çay, toplam 9.100 ton/gün kapasiteli 46 adet Çay Fabrikasının TS EN ISO 9001:2008 “Kalite Yönetim Sistemi’’ ne uygun olarak özenle işlenerek kuru çaya dönüştürülür. Üretim Mayıs ve Ekim aylarını kapsayan 6 aylık kampanya döneminde yapılmaktadır. Çay fabrikalarımızda Ortodoks, CTC ve Kombine (Kıvırma + Rotervan) sistemi ile çay üretilmektedir. Kaynak: Çaykur
YORUMLAR