TÜRK DONANMASININ BAŞARISI PREVEZE ZAFERİNİ GENÇLER NE KADAR...
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

TÜRK DONANMASININ BAŞARISI PREVEZE ZAFERİNİ GENÇLER NE KADAR BİLİYOR?

28 Eylül 2024 - 16:12

Millet olarak geçmiş tarihimizde, Selçuklu, Osmanlı ve devamında Türkiye Cumhuriyeti olarak aralarımız çok önemli zaferler elde etmişlerdir.
Bunlardan biriside, Türk Deniz Juvvetleri’nin Avrupa Hristiyanlığına karşı kazandığı en büyük zaferlerden biri preveze deniz zaferidir.
Türk donanmasının ünlü komutanı Barbaros Hayrettin Paşa’nın birbirine izleyen zaferleri Hristiyan Avrupa’da korku uyandırdı venedik‘in çağrısı ve Papa’nın teşviki ile Venedik İspanya Portekiz Malta ve ceneviz gibi Avrupa’nın denizci devletlerinin katıldığı öteki bazı Hristiyan ülkelerinde desteklediği haçlı donanması Türk donanmasına karşı harekete geçti. 600 savaş gemisi 60.000 asker ve 2500 toptan oluşan haçlı donanmasına ceneviz amiral Andrea Daria komuta ediyordu Türk  donanmasında ise 122 gemi ve 20.000 asker vardı. Haçlı donanması Korfu Odası’ndan hareket ederek içinde Barbaros’un gemilerinin yattığı narda Körfezi’nin önüne geldi. Böylece 122 gemiden oluşan Türk donanması 600 düşman gemisinin tıkadığı arta körfezinde kapanıp kalmış bir duruma düştü. 27 Eylül‘de körfezden dışarı çıkan Türk donanmasının beklenmedik saldırısı karşısında haçlı komuta Andrea Doria gemilerine yanlış manevra yaptırarak donanmasının tehlikeli bir duruma soktu. Barbaros 40 gemilik bir filo’yu haç donanmasını ikiye ayırmak üzere ileri sürdü durumun kötüye gittiğini gören haçlılar ters yüz ederek Korfu doğrultusunda dümen kırdılar. Düşman gemilerinin bir süre kovalayan Türk donanması preveze önlerine demirlendi.
 Ertesi gün haç donanmasının yeniden karşısında bulanan Barbaros Hayrettin Paşa Hilal biçiminde savaş düzeni aldı. Haçlı donanması üç saf şeklinde dizildi. Barbaros’un saldırı emri üzerine ön safta saftaki büyük düşman gemileri tahrip edildi.
AAndreaDoria'nın Türk Donanmasını iki ateş arasına almak planı Turgut Reis tarafından bozuldu ve düşman safları ikiye ayrıldı.
Sabah saat 10'dan ikindi vakti 15'e kadar 5 saat süren Preveze Deniz Savaşında 128 gemisini kaybeden Andrea Doria çekilmek zorunda kaldı. Kaçan Haçlı Donanmasının peşine düşen Türk Donanması, izleme hareketini gece karanlığına kadar sürdürdü.
Preveze Zaferi Osmanlı Devletini, Akdeniz'de en büyük deniz gücü durumuna getirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum