Geçen gün, Rize Belediyesi Meclis üyelerinden kıymetli büyüğümüz Sultan Yılmaz beyi ziyarete gittim. Belediyenin makam katında bulunan basın bürosuna uğrayarak burada görevli arkadaşlara bir selam vereyim dedim!
Rize Belediyesi Basın Bürosunun, çalışkan, oldukça beyefendi, edep timsali foto muhabiri Samet Kalender bey sıcak bir karşılama ile “ Abi sizi burada daha çok görmek istiyoruz ”dedi. Bendenizde, “inşallah bundan böyle daha fazla uğrarım” dedim. Kendisine ve beraber mesai yaptığı aynı ofisteki diğer gençlerin ilgi ve saygılarına teşekkür ettim, başarılı çalışmalarından dolayı kendilerini tebrik ettim.
Sevgili Samet Kalender kardeşim bana, görev yaptığı Rize Belediyesi Kültür yayınlarından hediye etti. Bu yazımda yeni yayımlanan, “Rize Atma Türkü Geleneği ve Halk Şairlerinden Derlemeler” kitabından bahsedeceğim. Belediyenin yayın hayatımıza kazandırmış olduğu diğer kültür yayınlarından ise, başka yazılarımda bahsedeceğim.
Rize’de atma türkü, baba, oğul, kaynanan, gelin, Kadın, erkek gibi atışmaların yanı sıra genelde bu konuda yıllardır uzman olan yöresel şairlerin bir araya gelerek, hemen, hemen her ortamda ve her konuda icra edilebilmektedir. Rize’nin atma türkü şairleri, düğünlerde, çeşitli anma ve kutlama günlerine, milli ve mahalli bayramlarımızda, yayla ve festival gibi şenliklere davet edilir, günün anlam ve önemine uygun olarak çoğunlukla kemence, tulum, akordiyon veya çalgısız türküler söyler veya karşılıklı olarak hızlı tempoda dakikalarca atışırlar.
Rize halk şairlerimizin bugün hayatta olan, UNESCO tarafından, Yaşayan İnsan Hazineleri” listesinde yer alıp, gecen yıl Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüle layık görülen Osman Efendioğlu’dur. Şairlik noktasında şehrimizin önemli bir değeri olan, Efendioğlu’na, Allah’tan sağlıklı, hayırlı uzun ömürler diliyorum. Rize Belediyesinin personeli olan, Ahmet Çakar’da, şair Osman Efendioğlu’nun yetiştirmiş olduğu genç halk şairlerimizden birisi olarak şairlik mesleğini oldukça güzel icra etmektedir. Milli ve yerel şairimiz olan, yaşı ilerlemesine rağmen bugün sağlığı oldukça yerinde olan, Rize’mizin ve bölgemizin en önemli halk şairi Osman Efendioğlu abimiz, Ahmet Çakar kardeşimiz gibi bir kaç tane daha genç şair yetiştirmeye gayret göstermelidir.
Bugün hayatta olan ve birçoğu olmayan, Rize’miz genelinde tanımış veya çok fazla tanınmamış halk şairlerimizi kitaplaştırıp, kayıt altına alan, tanıtan ve mevcut bilgiler dahilinde bir kısmının hayatını anlatan, şairlerimizin onlarca şiirlerinin ve türkü derlemelerinin yer aldığı, Rize Belediyesi Kültür Yayınları, “Rize Atma Türkü Geleneği ve Halk Şairlerinden Derlemeler” eserini kültürümüze kazandıran, Rize Belediye Başkanı sn. Kasap’ı tebrik ediyorum.
YORUMLAR