Hicri Kameri aylardan Şevval ayının birinci günü Ramazan Bayramı, Zilhicce ayının onuncu günü de Kurban Bayramıdır. Ramazan Bayramı, üç gün, Kurban Bayramı ise dört gündür. Müslümanlar bayram günlerine ayrı bir önem verirler. Zira bu günler, günahların affedildiği, sıla-i rahimlerin yapıldığı, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının pekiştirildiği, yoksulların sevindirildiği günler olması bakımından sevinç ve neşe kaynağıdır.
Bayram günleri; ana, baba, hoca, akraba, arkadaş ve komşu ziyaretleri yapılır. Salih olan akrabayı ziyaret lâzımdır. Salih arkadaşları ziyaret de çok sevaptır. Bayram öncesi, yiyecek, giyecek ve temizlik gibi hazırlıklar yapılır. Bayram günlerinde herkes, temiz giyinir. Çocuklara yeni elbiseler alınır. Fakir, öksüz ve yetimler sevindirilir. Bayram namazından sonra, kabirler ziyaret edilir; geçmişlerin, akraba ve din büyüklerinin ruhu için Kur’an’ı kerim okunur, dua edilir, sadakalar verilir ve kurban kesilir. Daha sonra da, aile büyükleri, dost, akraba, arkadaş ve tanıdıklar ziyaret edilir. Çocuklar babalarının ve aile büyüklerinin; gençler de yaşlıların ellerini öperler. Peygamberimiz “S.A.V” Medine’ye hicret edince, Medinelilerin cahiliye âdetlerinden kalma bayramları kutladıklarını görünce; “Allahü teâlâ size onlardan daha hayırlı iki bayram (Ramazan ve Kurban Bayramı) ihsan etti.” buyurarak Müslümanlara sevinç ve neşe günlerini bildirmiştir. Ayrıca İslâm büyükleri, bir Müslümanın Allahü telanın emirlerine uyup, yasaklarından sakınarak, günah işlemeden, haram lokma yemeden geçirdiği günleri de bayram kabul etmişlerdir. Hazreti Ali bir kalabalığı eğlence içinde görüp, böyle eğlenip neşelenmelerinin sebebini sorduğunda onlar; “Bugün bayramımızdır.” dediler. Bunun üzerine Hazreti Ali de; “Günah işlemediğimiz günler de bizim bayramımızdır.” buyurdu.
Bayram öncesi, yiyecek ve giyecek için alışverişler, ev ve çevre temizliği yapılır. Çocuklara yeni elbiseler alınır. Fakir, öksüz ve yetimler sevindirilir. Bayram günlerinde herkes, temiz giyinir. Bayram namazından sonra, kabirler ziyaret edilir; geçmişlerin, akraba ve din büyüklerinin ruhu için Kur’an-ı Kerim okunur, dua edilir ve sadakalar verilir. Daha sonra da, aile büyükleri, dost, akraba, arkadaş ve tanıdıklar ziyaret edilir.
Bayram günlerinin sünnetleri, Erken kalkmak, Gusül abdesti almak, Dişleri fırça ve ya varsa misvakla temizlemek, Güzel koku sürünmek, Yeni ve temiz elbise giyinmek, Namazdan önce tatlı veya hurma yemek, Tek adette yemek, Yüzük takmak, Câmiye erken gitmek, Giderken sessiz tekbir söylemek, Müslümanlara selâm vermek, Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak, Müminlerle bayramlaşmak, Fakirlere sadaka vermek, Dargınları barıştırmak, Akrabayı ziyaret etmek, İslamiyet’i doğru olarak yayanlara yardım yapmak, Din kardeşlerini ziyaret etmek ve hediye götürmek, Kabirleri yaşlı ve hastaları ziyaret etmek, Misafirlere ikram etmek, Çok dua ve tövbe etmek, bayramda Sevindiğini belli etmek, Sadaka-i fıtri, bayram namazından önce vermek. Ziyarette hediye götürmek ve bilhassa çocukları, gençleri, ihtiyaçlı olanları sevindirmek. Mübarek Ramazan bayramınızı canı, gönülden tebrik ediyorum.
YORUMLAR