Okul Güvenliği kavramı, öğrenci, öğretmen ve okul çalışanlarının okulda güven huzur içerisinde yaşamalarını kapsar. Bir okulu güvenli ya da güvensiz olarak
Tanımlamak zordur.
Güvenli bir okul; metal detektörler, kamera ve tel örgülerle korunan, koridorlarında nöbet tutulan ve tüm olaylara özel güvenlik veya polis tarafından müdahale edilen okul mudur?
Ya da, Güvenli okul; öğrenciler arasında birinin diğerine uyguladığı şiddeti yetişkin bireyler arasında affedilebilir bir durum olarak görülüp rapor edilmediği okul mudur? Tüm sosyal kavramlarda olduğu gibi okul güvenliği için de tek bir tanım yapmak güçtür.
Okul güvenliğine ya da güvenli okula ilişkin çeşitli tanımlar yapılmıştır. Dönmez ' e ( 2001 ) göre okul güvenliği; öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer personelin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan özgür hissetmeleridir.
Güven ( 2002 ) okul güvenliğini, okulda öğrenme için uygun bir ortam yaratılması olarak tanımlar.
Güvenli okul yaratmak, okulda kavgaların ve şiddetin ortadan kaldırılmasından daha öte bir şeydir [ 88 ] . Güvenli okul; öğrenci, öğretmen, yönetici, yardımcı personel ve ziyaretçilerin olumlu etkileşimde bulunduğu, tavır tepkilerin tehdit edici tarzda olmadığı, olumlu ilişkilerin ve kişisel gelişimi önünün açık olduğu bir iklimin hakim olduğu okuldur.
Diğer bir ifadeyle öğrenci ve personelin okulun her yerinde barış ve güven içinde yaşadığı, bir grubun diğer öğrenci veya arkadaş grubundan daha üstün olmadığı, okuldaki tüm bireylerin birbirlerine saygılı davrandığı, okul iklimi içerisinde öğretmen, öğrenci, yönetici, personel ve ziyaretçilerin pozitif etkile şim içerisinde oldukları yer olarak kabul edilir.
Güvenli bir okul; okulun her yerinde, hafta sonu da dahil korku, şiddet ve şüphenin olmadığı özgür çevredir.
Okul güvenliği; öğrenciler, çalışanlar ve diğer paydaşlar olan aile ve ziyaretçilerin okul çevresi ortamında güvende olmaları, kendilerini fiziksel, psikolojik ve sosyal bakımdan “ özgür ” hissetmeleridir. Okul güvenliği yalnızca okul ortamının güvenliği ile sınırlı değildir. Okul güvenliğinin kapsamı ve boyutları; çocuğun ya da diğer okul personelinin okula gitmek amacıyla evinden ayrılması anından başlayarak tekrar evine gelinceye kadarki tüm aşamaları içerir.
Okul güvenliğine ilişkin farklı tanımlamalar yapılıyor gibi görülse de tüm pro aktif yaklaşımların odağında yarınların güvencesi öğrencileri geleceğe hazırlayan okul ortamında yer alan tüm elemanların ve eğiticilerin korku, şiddet ve tehlikenin olmadığı bir eğitim adasında mutlu ve huzurlu bir yaşam iklimine sahip olup olmadıkları olgusu vardır.
Öğrenci, nefes aldığı okul atmosferinde öğrenmekten başka bir şeyi düşün memeli ve eğitimini engelleyebilecek olgular ve algılardan uzak tutulmalıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için fiziki ve teknolojik enstrümanlarla güçlendirilmiş, iç ve dış çevresiyle güven veren bir okul iklimi ve güvenli bir kampüs alanı yaratılmalıdır
Bu öyle bir iklimdir ki, asla içinde şiddete, korkuya ve tedirginliğe yer yoktur. Okul yöneticileri ile okul personeli, öğretmenler, öğrenciler ve aileler arasın daki iletişim ve bağlar güçlüdür, okula bağlılığın yanında ortak bir
duygu ve ortak bir akıl vardır. Okul, aile ve öğretmenler ile özel güvenlik veya kolluk güçleri arasındaki işbirliği ve iletişim en üst seviyede bulunmaktadır. Kaynak Osman Öztürk’ün, Güvenli Okul kitabından…
YORUMLAR