Ünlü fizikçi Albert Einstein tam da Nobel ödülünü yeni kazandığını öğrendiği sırada Japonya’da akademik bir gezideydi. 1922 Yılında Tokyo İmperial Otelinde kaldığı sırada genel kuryeye bahşiş yerine ‘’ Eğer şanslıysan bu notlar sıradan bir bahşişten daha değerli olur.’’ Diyerek mutluluğun formülü başlığında iki maddelik bir not vermiş ve notların ileride çok değerleneceğini söylemiştir. Nitekim de diğer birçok konuda olduğu gibi bu konuda da haklı çıkan Einstein’ın Almanca dilinde yazdığı ve kendi el yazısı olan notlar, kuryenin yeğeni tarafından Ekim ayında Kudüs’te yapılan bir açık arttırma ile 1 milyon 560 dolara satıldı.
Peki, hayatını bilime adayan bir dâhinin gözünden mutluluğun formüllere dökmek ilgi çekici değil mi? İlk formül, ‘’ Başarı peşinde koşmak ve bununla beraber gelen sürekli huzursuzluğa karşın, sakin ve alçak gönüllü bir yaşantı daha fazla mutluluk verir.’’ Diyerek mütevazılık vurgusu yapıyor. Bunu yazdığı sırada sakin ve alçak gönüllü yaşam tarzını benimseyen Budist bilgelerin yaşadığı yer olan Japonya’da olmasının da etkisi var mıydı acaba? Kendisi de bunları uygulayıp mutlu oldu mu?
Einstein bu maddeyi test edip mutluluğa ulaştı mı bilinmez ama günümüzde sakin ve alçakgönüllü yaşamdan gittikçe uzaklaştığımız için tedirgin ve mutsuz olduğumuz kesin. Ve bu seviyeye ulaşmayı başarabilen insan sayısı da maalesef giderek azalıyor.
Einstein, ikinci formülde ise ‘’ Eğer istek varsa, bir yolu vardır’’ diyor.
Tam da yeni yılın başladığı bu dönemlerde iç huzurunu bulmak isteyen ve yeni senede mutluluğu arayanlar için tüm sene başucunuza asılması gereken notlar. Belki Einstein’ın kendi el yazısı ile olanını almaya gücünüz yetmeyebilir ama kendi yazınız ile de bu formülleri hayatınıza geçirip mutlu olabilirsiniz.
YORUMLAR