Karadeniz göz alıcı doğal zenginlikleri ile turizm sektöründe ön plana çıkarken, tarihi dokusu, farklı inanç ve kültürlerin topraklarını kattığı potansiyel ile de turizm açısından istisna bir coğrafyadır. Bu gerçekten yola çıkarak 15 yılda gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde illerdeki müzelerin koleksiyonunda kayıtlı eser sayısı büyük bir yükseliş göstermiştir.
Dünya turizminden 2,9, Avrupa turizm pastasından ise yüzde 6,8 pay alıyoruz. Turizm, destek veren yaklaşık 54 sektörü de büyütüyor. Turizm sektörü bizim can damarımız. Turizmi her bakımdan geliştirmemiz ülkemizdeki diğer sektörleri geliştirme anlamına geliyor. Yaklaşık 1 milyon insanımız turizm sektöründen ekmek yiyor. Diğerlerini de eklediğimizde toplam istihdamın yüzde 14’ü turizm sektöründen geliyor. Turizm sektörü, son birkaç yıldır bir hayli yüzdesi yükselen işsizlik oranlarının aşağı çekilmesi ve istihdamın artırılması bakamından da son derece önemli.
Turist sayımızı ve turizm gelirlerimizi en fazla yükseltecek ola bölge ve şehriler turizmde bütün dünya için çok bakır ve alternatif çeşitliliği çok fazla olan Doğu ve Batı Karadeniz illerimiz dikkat çekmektedir. Bilhassa Ortadoğu ülkelerinden gelen turistlerinin beğendiği ve görmek için günlerce kaldığı şehirlerin başında, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Amasya, Samsun, Sinop illeri gelmektedir.
O nedenle, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Karadeniz Bölgesi illerinde var olan tarihi yapıların restorasyon, bakım ve onarımı için hayata geçirilen projelerinin bir çoğunu tamamlamak üzeredir. Bu restorasyonlar, Rize, Artvin, Trabzon, Ordu, Samsun, Amasya, Sinop, Giresun, da gerçekleşebilecek kazıları da içeren yaklaşık 120 milyon liralık ödenecek sunulmuştur.
Karadeniz’in turizm altyapısı, tesis inşası ve tarihinin turizme kazandırılması yönündeki projelere toplamda 572 milyon lira yatırım yapılmıştır. Kaynak: (BYEGM
YORUMLAR