Geçen hafta, ABD'nin Bağdat Havaalanı'nda düzenlediği operasyonda öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymaninin ardından, ABD- ile İRAN arasında başlayan karşılıklı füze savaşları ve sözlü karşılıklı tehdit ültimatomlarının dozu iki ülkeyi savaşa doğru sürüklüyor. Adeta Savaş atmosferinde geçen ve bütün Ortadoğu’yu tehdit eden bu gelişmelerin detayına girmeyeceğim.
Bu gelişmeler göstermektedir ki, etrafı ateş çemberiyle çevrili Türkiye çok akıllı bir dış diplomasiyle ve her geçen gün devlet ve millet olarak daha çok kenetlenerek ve daha da çok mu çok, geçe gündüz demeden çalışarak başta TSK ve Ekonomi olarak çok güçlü olmalıdır.
Bu çalışma gücünün maddi tarafını değil, manevi atarını sizlerin bilgisine kaynaklardan aktarıyorum. Allah ülkemiz ve milletimiz her türlü görülür, görülmez belalardan, hainlerden, zalimlerden ve düşmanlardan korusun. (Âmin)
Kimseye muhtaç olmamak için çalışmak çok kıymetlidir. Peygamber efendimiz, ashabı kiramdan Muaz hazretleri ile müsafeha edince buyurdu ki: - Ya Muaz, ellerin nasırlaşmış. - Evet, ya Resûlallah! Kazma elimde toprakla meşgul oluyor ve bu sâyede çoluk çocuğumun nafakasını kazanıyorum. Fahri-i kâinat efendimiz, Hazret-i Muaz’i öpüp buyurdu ki: - Bu eli Cehennem yakmaz. Yine bir gün bir genç, sabah erkenden işine gidiyordu. Ashabı kiramdan bazıları, bunu uygun görmedi-ler. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtaç etmemek için işine gidiyorsa, her adımı ibadettir. Eğer kazanacağı para ile övünmek, keyf sürmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir.” Görüldüğü gibi bir Müslümanın iyi niyetle çalışması ibadettir. Fakat kâfirin ve her haramı işleyen kim-senin çalışması ibadet olmaz. “Namaza ne lüzum var, çalışmak da ibadettir.” demek çok yanlıştır. Böy-le söyleyen kâfir olur. Namaz kılan, haramlardan kaçan kimsenin iyi niyetle çalışması ibadettir. Helâl lokma isteyen şu beş şeye dikkat etmelidir: 1- Rızık peşinde koşarken Allahü telanın farz kıldığı ibadetleri terk etmemelidir. 2- Kazanç için hiç kimseyi üzmemelidir. 3- Çalışmak ile kendisinin ve aile efradının iffetini korumaya niyet etmelidir. 4- Çalışırken kendini haddinden fazla yormamalıdır. 5- Çalışmayı rızık için bir sebep bilmelidir. Fakat rızkı çalışmaktan değil, Allahü teladan bilmelidir.
YORUMLAR