Türkiye’de tarım sektörünün en büyüklerinden ve en tanınmış markalarından olan ÇAYKUR’da mevcut Genel Müdür ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM’in göreve geldiği tarihten bu güne kadar hayata geçirmiş olduğu çalışma tarazıyla Çaykur’da kararlı, istikralı ve iktisatlı büyüme devam ediyor.
Yaklaşık 6 yıldır başında bulunduğu kurumu zarardan, israftan uzak, kar odaklı, tasarrufçu ve verimli uygulama sistemiyle her geçen yıl daha ileriye taşıma azim ve gayret doğrultusunda tüm zorlukları sorun etmeden, mesai mefhumu gözetmeden ekibiyle çalışmaya devam ediyor.
Çaykur’un, 2024 yılı yaş çay kampanyasının son sürgün alımı olan 3. sürgün yaş çay alımlarına havaların çok sıcak devam etmesi sonucu ürünün toplama kıvamına ulaşması nedeniyle 15 Ağustos’ta 3. Sürgün yaş çay alımlarına başlanmış oldu. ÇAYKUR’un diğer sürgünlerde olduğu gibi bu son sürgünde de üreticilerin kampanya boyunca bütün çaylarını satın alabilecek şekilde tüm imkanlarını seferber ettiğini kampanya başında yayımladığı bir basın bülteniyle üreticilerin bilgisine duyurmuş oldu.
Çaykur’un yaş çay alımlarıyla ilgili üreticileri bilgilendirme noktasında başlatmış olduğu yeni uygulama bölgede görev yapan basın mensupları ve anında basın yoluyla bilgi sahibi olan üreticileri memnun etmektedir.
Genel Müdür ALİM, “Her kampanya öncesi söylerim çay bitkimiz vücudumuzda dolaşan kanımız mesabesindedir. Çay bitkimiz ve Çaykur, bölgemiz, ülkemiz ve yaş çay tarımının yapıldığı 4 ilimizde yaşayan milyonlarca aile için ekonomik refah ve istihdam noktasında hayatı önem taşımaktadır. Zaman zaman gerçeklikten uzak eleştiri ve yorumlara takılmadan üreticilerimizin ekonomik refahını artıracak çayda kalite ve verimi artacak çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Çaykur Araştırma bahçemizde Çay bitkisi Gen Havuzu çalışmalarımızın yanında ticari çay çeşit adaylarının belirlenmesi ve AR-GE çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.” isimli proje ile. Bir kaç gün önce başlattığımız üçüncü sürgün yaş çay alımlarımızda üreticilerimizin şartlarını kolaylaştıracak tüm adımlarımızı üreticilerimizin güvencesi olan ÇAYKUR’umuz tarafından bu zamana kadar atılmıştır ve atılmaya devam edilmektedir. Değerli üreticilerimizin bu süreçte
kurumumuz tarafından açıklanan yöntemleri uygulamaları ve her kampanyada duyurduğumuz gibi çay toplama sürecini aceleye getirmemelerini, alın teri olan çay mahsulünün asıl sahip olduğu değeri bulması bakımından önem arz edecektir.” şeklinde yapmış olduğu açıklamanın ne kadar doğru olduğunu ifade etmek isterim. Çayımızın bugün sorunsuz toplanıp satılması, mevcut tüm fabrikaların tam kapasite sorunsuz çalışması noktasında Genel Müdür Sayın Alim’in, cansiparane ortaya koyduğu gayret ve mesaiye şahit birisiyimdir. Bizler kamuoyunu bilgilendiren bölgemizdeki basın çalışanları ve kıymetli üreticilerimizin de desteği sayesinde Çaykur’un her kampanyasının başarıyla huzurlu tamamlanacağı ve çayımızın gelecek nesillere çok daha güçlü bir çay tarımı olarak ulaşacağına inancım tamdır. Çaykur, 2022-2024 yılı yaş çay kampanyaları sürecinde çok sağlıklı bir kampanya dönemlerinin yaşandığı biliyorum. Ancak 2024 yılı 2. sürgünde üreticilerin iki üç günde çayı bitirmek istemeleri budama yapmamış olanların biraz baskısı ve son yıllarda çay toplayacak işçilerin bulunamaması nedeniyle makineyle çay toplamanın yaygınlaşması sonucu bir kişin bir günde bir ton yaş çay toplaması yoğunluğu artırdı. Takip ettiğim kadarıyla tüm bunlara rağmen Çaykur 25-30 kg altına kontenjan düşürmedi. Bazıları randevu uygulamasına geçilsin dediler. Ama üreticilerin çoğunluğu bu uygulamanın aleyhlerine olacağı düşüncesiyle uygulanmasını istemediler. Çünkü randevulu sistem çayı bir aya yaymak demektir. Çaykur’da yapılan her çalışma ve uygulamanın üretici menfaatine yapıldığını gözlemleyen birisiyimdir.
Geçen hafta çeşitli programları kapsamında Rize'ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ÇAYKUR’u ziyaret ederek, Genel Müdürü ALİM’den çalışmalarıyla ilgili kapsamlı bir brifing almıştı. Çaykur’dan ayrılırken Genel Müdür Alim’e teşekkür etmişti. RTB konuşan Bakan Yumaklı, özellikle Rize'nin yüzde 70'e yakın üretimini yaptığı çayın hem sosyolojik hem ekonomik tarafının olduğunu her zaman söylediklerini kaydederek, "Sadece 4 ille sınırlanmış bu ürünün üretimi. Elbette her türlü sorununda, her türlü probleminde yanında olacağız. Türkiye'nin dört tarafında üretimi yapılan tarımsal ürünlerde olduğu gibi. Bununla alakalı daha çok üretmek, daha kaliteli, daha verimli üretmek ve katma değer oluşturarak için çok çalışacaklarını.” ifade etmişti.
Bakan Yumaklı; Tarımın siyaset üstü bir mesele olduğunu vurgulayan Yumaklı, "Elbette ki sorunları vardır, olacaktır. Bunları çözmek de bizim boynumuzun borcudur. Ancak üreticilere şöyle bir haksızlık yapılması da doğru değildir, 'Her şey öldü, bitti, mahvoldu.' Böyle bir şey yapmak Türkiye'ye ve Türkiye'nin üreticisine haksızlıktır." demişti. ÇAYKUR; Rize’mizin ve bölgemizin, bugünde, yarında ve gelecekte de en kıymetli maddi ve manevi değerimizdir. Rizeliler bu bilinçle ÇAYKUR’a ve yönetimine her zaman sahip çıkmıştır.
YORUMLAR