ÇAYKUR; 2024 YILI ÇAY KAMPANYASI SORUNSUZ DEVAM EDİYOR
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

ÇAYKUR; 2024 YILI ÇAY KAMPANYASI SORUNSUZ DEVAM EDİYOR

08 Ekim 2024 - 12:29

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) geçen yılkı yaş çay kampanyası sezonu boyunca, yaş çay alımları, kuru çay ve soğuk çay satışları noktasında elde etmiş olduğu başarıları, 2024 yılı çay kampanyası yaş çay alımları, kuru cay satışları ve soğuk çay satışları hedeflerini gerçekleştirmişti. ÇAYKUR, tamamlanmasına sayılı haftalar kalan, 2024 yılı yaş çay kampanyası sezonunu da oldukça verimli ve huzurlu bir atmosferde tamamlama alımlarına sorunsuz devam ediyor.

Çaykur, 2024 yılı yaş çay kampanyasını bu yıl yaz mevsiminin geçmiş yıllara göre uzun sürmesi nedeniyle, henüz bahçesinde hasadını bitiremeyen üreticilere, 20 Ekim 2024 tarihine kadar yaş alımlarını devam ettirme müjdesini duyurdu. Üstelik dekar başına 750 kg. gibi yüksek bir alımla. ÇAYKUR; 07.10.2024 tarihline kadar; 89 bin 170 ton çay alımıyla 3. sürgünde rekor alım gerçekleştirdi. ÇAYKUR Genel Müdürü Alim; Gerek yaş çay alımlarında, gerekse kuru çay ve soğuk çay satışlarında, AR-GE çalışmaları sonucunda her yıl yeni ürünler üretmek ve Türkiye genelinde her evde ve her iş yerinde daha çok çay içilmesi için, gece, gündüz demeden ekibiyle çalışmaktan başka bir düşünceye sahip olamadığını görmekteyim.

Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya Alim’in yapmış olduğu çalışmalara baktığımda, çayımızla ilgili devamlı hayal kuran ve kurduğu hayalleri cesaretle her sahada uygulamaya alan bir çalışma karakterine sahip. Ve yine çok düşünen, tasarlayan, uygulayan, denetleyen ve alınan kararları tüm ekibiyle harekete ve hayata geçiren bir genel müdür profiline sahip.

Son 5 yıldır, Çaykur’un başarısını ve çayımızın geleceğini daha güçlü ve daha verimli pozisyona getirmek için mesai mefhumu göstermek için çalışan ve bu sürede kısmen, bütün zorluklara rağmen ÇAYKUR’u olması gereken pozisyona getirmeyi başaran ve bu gidişle daha büyük başarıların alt yapısını hazırlayan, genel müdür sn. Yusuf Ziya Alim’dir.

Kurum olarak bağlı bulunduğu, Tarım ve Orman Bakanlığının, Doğu Karadeniz’deki yaş çay tarımın geleceğine yönelik Bakanlıkta ki paydaşlarının da bilgileri dâhilinde, yapmış olduğu verimli ve kalıcı çalışmalarla Ankara’da Bakanlıkta isminden söz ettiren Genel Müdürü olarak anıldığını bilginize sunarım. O nedenle, işi ve gücü Çay ve Çaykur olan Sn. Genel Müdür Alim’i, çayın dışındaki konulara çekmeye yönelik polemikler çayımıza ve Çaykur’a bir şey kazandırmaz. Görülmektedir ki, Genel Müdür Alim, bu gibi gerçekle bağdaşmayan beyan ve açıklamalara uzak durmaktadır. Şevkini kırmaya yönelik bu mesnetsiz itibarsızlaştırma söylemelerine itibar etmemekte, kişilerle değil, çok sevdiği, çay tarımı ile birlikte, çayımızın geleceği ve Genel Müdürü olduğu, ÇAYKUR’daki işiyle uğraşmaktadır.

Bilindiği üzere, Çay tarımı ve çay sanayisi, D. Karadeniz Bölgemizdeki, Rize, Trabzon; Artvin ve Giresun il ve ilçelerinde Mayıs ayında başlayıp, Ekim ayının sonunda tamamlanmaktadır. Bölgede 3 sürgün olarak hasadı yapılan yaş çay ürününün yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık; %55-60’ı ÇAYKUR tarafından satın alınmaktadır. ÇAYKUR’un yurt içi kuru çay piyasasındaki pazar payı ise yaklaşık; %50-55’dir.

ÇAYKUR’un Çay fabrikalarının bulunduğu tüm il ve ilçelerinde, bu yılda yaş çay alımları sorunsuz ve büyük bir huzur, dayanışma ve fedakarlık içerisinde tamamlanma aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Çaykur’da geçmiş yıllara göre yaş çay alımlarında her yıl yeni rekorlar kırılmaktadır. ÇAYKUR’un yıllara göre yaş çay alım sürgülerini bilgilerinize aktarıyoruz. 2024-3.sürgün mubayaası; 285.623. ton, 2024-2. sürgün 279.966. ton, 2024-1. sürgün 213.160.ton, 2023-3.sürgün 182.519 ton, 2023-2. sürgün 214.597 ton, 2023-1. sürgün 194.415 ton. olarak tamamlanmıştır. Kampanyaların genel toplamı; 89.169.653,46’dir. Soğuk çay çeşitleri Didi’de ise bu yıl rekor rakamlar elde edildi. Didi 81 milyon litreyi aşmış oldu. Tüm bölgede üreticilerin mağduriyet yaşamamaları noktasında yüksek alımlar gerçekleştirilmiştir geçen yıl ve daha önceki yıl yaşa çay alım rakamlarına bakıldığında, bu yıl geçen yıla göre kapasitenin çok üstünde yaşa çay alımlarının gerçekleştirildiği görülmektedir.

Özel sektöründe alıcı olduğu ve bu zamana kadar 3 sürgün olarak toplanan yaş çay sezonunun en büyük alıcısı, dahası çayın abisi konumunda olan, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünü ve Yönetim Kurulu Başkanlığını, hesap adamı, İktisat Fakültesi mezunu Sayın Yusuf Ziya Alim 6 yıla yakındır başarıyla yürütmektedir. Yaş çay tarımının yapıldığı, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun il ve İlçelerinin, şehirleşme, gelir dağılımı, bölgesel göç, tarım topraklarının verimli kullanımı, erozyonun önlenmesi, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve benzeri alanlarda sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin artmasında lokomotif görevi üstlenen ve bu yıl 100 yılını kutlayan Çaykur’un hatırasına, Rize’mizin en sayfiye yeri ve kuş bakışı Rize’mizin dört bir yanından 4 mevsim izlediğimiz, siyah, yeşil ve soğuk çayların dünyanın en yeşil noktasından ve en yeşil şehrinden seyrettiğimiz, onlarca görseler görüntüleri hatıralarımıza kaydettiğimiz, ÇAYKUR Ziraat Botanik Çay Bahçesini, Çayın 100. Yıl anısına yenileyen ve daha nicelerini bölgemize ve şehrimize kazandıran, Sn. Genel Müdür Alim’i tebrik ediyorum.

Hazreti Ali efendimizin özlü bir sözüyle yazımı tamamlamış oluyorum. Hz. Ali; “Çalışanlar, kötülük düşünmeye vakit bulamazlar. Çalışmayanlar ise, kendilerini kötülükten kurtaramazlar.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum