Geçen hafta yaptığı basın açıklaması ses getiren, TMMOB Rize İl Temsilcisi Metin Bıçakçı’nın, Samsun-Batum raylı sistem hayata geçirilmelidir açıklaması bir hayli gündem oluşturdu.
Makine Mühendisleri Odası Rize Başkanı Metin Bıçakçı, “Rize’nin ekonomik büyümesinin sağlanması için Samsun-Batum arası Hızlı Yük ve Yolcu Treni Hattı mutlaka kurulmalıdır. 4. Endüstriyel devrim yaşanırken, Rize olarak da çalışmalarımızı bu düzeye yükseltmeli düşünce yapımızı 4. düzeye çıkarmalıyız. Bilindiği üzere; 12 Plan Paftası, Lejant, Plan Hükümleri, Plan Açıklama Raporu, Plan Değişikliği Gerekçe Raporu) 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 7. maddesi uyarınca Bakanlık Makamının Olur’u ile 03.04.2017 tarihinde onaylanmıştır. Plan kapsamında Samsun-Sarp demiryolu bağlantısı kurularak, bölgenin Batum- Samsun ve iç bölgelere olan bağlantısı süreklileştirilmiştir. Bu demiryolu hattı ile özellikle yük taşımacılığına rahat ve etkin bir gelişim alanı tanımlanırken, liman-demiryolu karayolu ağları birbirlerine entegre edilmiştir. Sahil hattında kurulan bu demiryolu hattının, Tirebolu-Gümüşhane-Bayburt, Of-Çaykara-Bayburt-Erzurum, Trabzon Merkez İlçe (Ortahisar)- Erzincan hatları ile birlikte iç bölgelerle olan ilişkisi de kurulmuştur. Bununla birlikte Ordu-Giresun ve Trabzon-Rize akslarında çift yönlü şehir içi demiryolu geçişi sağlanacaktır. Ancak burada yapılacak çalışmaların ne olacağı henüz netleşmiş değildir.” şeklinde açıkladı.
Şimdi sizlere, iki yıldır hizmet veren, "Demir İpek Yolu" Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu seferlerine olan ilgiden ve ülkemize kazandırdığı ekonomi, turistik değerlerden bahsedeyim.
İlk tren; Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan devlet başkanları ile Kazakistan, Özbekistan başbakanlarının birlikte butona basmasıyla birlikte yola çıktı. Böyle bir hattın bölgemize faydası sadece ekonomik olmayacaktır. Proje, siyasi olarak barış, güvenlik, istikrar ve sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine katkı sağlayacaktır. Toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlandı. Tünelin 2.375 metresi Türkiye, 2.070 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor. Gürcistan kısmındaysa 105 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldı,154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan’da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hâle getirildi. Hattın devreye girmesiyle Londra’dan Pekin’e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün oldu. Çin’den çıkan tren Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar denizi ile Bakü Alat limanına, ordan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidiyor. İlk etapta hattan yıllık 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınabilecek. Kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması plânlanıyor.
YORUMLAR