ALKOL TÜKETMEK HANGİ ORGANLARI ETKİLER
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

ALKOL TÜKETMEK HANGİ ORGANLARI ETKİLER

17 Haziran 2020 - 13:32

Alkolün birçok çeşidi vardır. Etanol denilen türü içki olarak tüketilmektedir. İçki olarak tüketilen alkol birçok hastalığa neden olmaktadır. Bunun yanında alkol iradeyi zayıflatır, kişi kontrol kaybı yaşar ve uyuşturucu maddelere açık hâle getirir. Uyuşturucu kullananların yüzde 57’si alkol kullanmaktadır. Alkolden uzak durmak diğer madde bağımlılıklarından korunma noktasında önleyici bir role sahiptir.
Çok miktarda ve sıklıkla alkol tüketen, bedensel, ruhsal ve toplumsal sağlığının bozulmasına rağmen alkol almak isteyen, tedavi edilmesi gereken kişiye alkolik denir. Dünyada alkol kullanan 2 milyar kişinin 76 milyon kadarı alkol bağımlısıdır. Yılda 1 milyon 800 bin kişi bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ilk tüketim yaşı 11’e kadar inmiştir. İlk kullanım yaşı düştükçe ileriki yaşlarda bağımlı olma riski artmaktadır.
Beyin: Beyinde hücre ölümü meydana geliyor. Bu da ileride hafıza kaybı, depresyon, bunama, halüsinasyon görme gibi sonuçlar doğuruyor. Sinir sistemi: Sinir uçlarında iltihaplanma, buna bağlı olarak hissizlik, uyuşma, titreme ve ağrılar olabi-liyor. Kalp ve damar sistemi: Hipertansiyon, kalp adalesinin büyümesi, kalpte büyüme, çarpıntı oluyor. Gırtlak: Gırtlak kanserine, gırtlak damarlarında genişlemeye sebep oluyor. Karaciğer: Önce yağlanma, alkolik hepatit ve siroz oluyor. Mide-bağırsak: Mide dokusunu zedeleyerek gastrit ve ülsere sebep oluyor. İshal ve şişkinlik meydana getiriyor. Deri: Karaciğerin tahribatına bağlı olarak kanın yapısı değişiyor. Ciltte lekeler, kızarıklıklar, kabarma, gözaltında torbalar meydana geliyor. Kemikler: Kandaki kalsiyum azaldığında kemiklerdeki kalsiyum kullanılıyor. Sonuçta kemikler zayıflı-yor, daha çabuk kırılır hâle geliyor. Genital sistem: İktidarsızlık ve kısırlık meydana getiriyor. Davranışlarda: Duygu ve davranışlarda abartıya kaçma, kas gücü hareketlerinde güçlük, koordinasyon eksikliği, kendini kaybetme, sorumsuz davranışlar, ayakta durmakta güçlük çekmek, alkol koması... olabiliyor. Kaynak:Yeşilay
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum