19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI 
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI 

18 Mayıs 2024 - 13:32

Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefikimiz olan devletlerin üzerine Osmanlı Devletinde yenilmiş sayıldı.
Yapılan Mondoros Mütarekesi ile ülkemizi adeta pay ettiler. İngiliz, Fransız ve İtalyanlar İstanbulu işgal ettiler.
Çanakkale ve İstanbul boğazları düşman donanmalarına açıldı. Fransızlar, Hatay,  Gaziantep, Şanlıurfa, K.Maraş ve Adana' yı işgal ettiler.
İngilizler, Mersine, İtalyanlar Antalyaya ve Konya'ya girdiler. Bu arada Yunanlılar, 15.5.1919'da Izmire asker çıkardılar. 
Bu üzücü olaylar üzerine, Kurtuluş Savaşını başlatılmak isteyen M.Kemal Atatürk, kendisine verilen 9. Ordu Müfettişliği görevi ile Anadoluya gitmeye karar verdi. 16 Mayıs 1919 akşamı 18 arkadaşı ile Bandırma vapuruna binerek Karadeniz'e açıldı. Bandırma vapurunun eski olduğunu ve yola dayanamayacağını söyleyenlere; "İstanbul'da kalıp düşmana esir olacağıma, Karadenizde boğulurum daha iyi."cevabını verdi. 
Zor bir yolculuktan sonra, 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ayak basan Atatürk, Ulusal kurtuluş meşalesini burada yakmış oldu. Atatürk bu günü  Türk Gençliğine armağan ederek, T. C Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasını istemiştir . 
Her yıl yurt genelinde ve KKTC'de kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor bayramımızda Orta ve Lise okullarımız çeşitli spor gösterileri düzenlerler. Samsun'dan yola çıkan genç atletler bağımsızlık sembolünü elden ele, başkent Ankara'ya getirir ve Cumhurbaşkanına teslim ederler. 
Kaynak:Rehber Ansiklopedi. 
19 Mayıs Atatürk'ü anma gençlik ve spor bayramı ve de gençlik haftası, başta gençlerimiz olmak üzere kutlu olsun. 
 

YORUMLAR