Reklam

Türkiye ve Dünyadan belediye başkanları Gaziantep’te Belediye Forumu 2019’da buluştu

Dört Kıtadan Belediye Başkanları, Yerel Yönetimler ve Kalkınma Aktörleri Göç ve Yerinden Edilmenin Etkilerine Yönelik Çözümleri Geliştirmek İçin Bir Araya Geldi

Türkiye ve Dünyadan belediye başkanları Gaziantep’te Belediye Forumu 2019’da buluştu

Dört Kıtadan Belediye Başkanları, Yerel Yönetimler ve Kalkınma Aktörleri Göç ve Yerinden Edilmenin Etkilerine Yönelik Çözümleri Geliştirmek İçin Bir Araya Geldi

Türkiye ve Dünyadan belediye başkanları Gaziantep’te Belediye Forumu 2019’da buluştu
26 Kasım 2019 - 19:50

Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu, Türkiye’den belediyeler ve dünyadan yerel yönetimlerin yerli topluluklara verilen hizmetlerin kalitesini sürdürürken mülteciler ve göçmenlerin yaşamlarını iyileştirme konusunda geliştirdikleri iyi uygulamaları, aldıkları dersleri ve tecrübeleri, ayrıca göç ve zorla yerinden edilmeye yanıt olarak yerel düzeyde daha fazla uluslararası işbirliği geliştirme fırsatlarını ele alıyor.

Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu 26 ve 27 Kasım tarihlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA) ortaklığında Gaziantep’te düzenleniyor.

‘Acil Durumdan Dayanıklılığa ve Kalkınmaya’ temasıyla düzenlenen forum kapsamında aralarında 4 kıta ve 12 ülkeden toplam 16 belediye başkanı ile Türkiye’den 15 belediye başkanının da aralarında bulunduğu 60’ı aşkın kalkınma aktörü, göç ve zorla yerinden edilme konularına yönelik iyi uygulamaları ve yerel çözümleri konuşup paylaşıyor.

Forum boyunca Türkiye’den ve dünya genelinden katılan belediyeler ürettikleri çözümleri ve uygulamaları katılımcılarla paylaşırken, şehir düzeyinde gerçekleşebilecek olası işbirliği yöntemleri konuştular. Forum ayrıca mültecilerin ve göçmenlerin ayrıca ev sahibi toplulukların yaşamlarını iyileştiren yerel çözümlerin nasıl tekrarlanıp ölçeklenebileceğine de odaklanıyor. Forum, göç ve yerinden edilmeye yanıt olarak yerel düzeyde daha fazla uluslararası işbirliği sağlama konusundaki ihtiyaçların, güçlüklerin ve fırsatların saptanması konusunda bir platform da sağlıyor.

Cenevre’de 17-18 Aralık 2019’da Türkiye’nin eş başkanlığında ve UNHCR’ın ortak ev sahipliğinde düzenlenecek ilk Küresel Mülteci Forumu (GRF) öncesine denk gelen Forum, insani yardım ve kalkınma yanıtları arasında köprüler kuran Yeni Çalışma Yöntemi (NWOW) gibi yaklaşımların, Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat (GCR) ve Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Pakt’ın (GCM) amaçları ve hedeflerine ulaşılmasında oynadığı rolün de altını çiziyor.

Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Dünyada yaklaşık 71 milyon kişi zorla göç etmek zorunda kaldı. Biz tüm bu süreci mültecilerle birlikte yürüdük. Uluslararası toplulukların da bizimle birlikte yürümesi gerekiyor. Göç ve yerinden edilmeye yönelik sorunlara çözüm üretilecek bu forumu oldukça değerli buluyoruz. İyi uygulamaların öne çıkarılacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, UCLG Başkan Yardımcısı ve TBB Başkanı Fatma Şahin ise “Belediye olarak yaptığımız çalışmaları bir iyilik olarak değil, uluslararası ve insani bir sorumluluk olarak görüp göç olgusunu çözülmesi gereken bir problem değil, yönetilmesi gereken bir gerçeklik olarak kabul ediyoruz.” dedi.

UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktör Yardımcısı Agi Veres ise şunları söyledi: “Dünyadaki uluslararası göçmenlerin sayısı 270 milyona ulaşmış durumda. Bu göçlerin yüzde 90’ı ekonomik sebeplerden kaynaklanıyor. Bu süreçte yalnızca Türkiye’ye değil, bizlere de önemli görevler düşüyor. Göçmen ve mültecilerin topluma entegre olması ve sosyal uyumun sağlanmasında yerel yönetimlerin rolü çok büyük. Türkiye Cumhuriyeti belediyelerinin rekor sayılarda mülteciye ev sahipliği yapması dünyaya örnek oluyor. Bu etkinlik bir kilometre taşı.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Küresel Mülteci Forumu Direktörü Daniel Endres “Yıllar içinde Gaziantep’in bu süreçte yaptıkları çok daha iyi anlaşılacak ve önemli bir ders olacak. Çocuklara eğitim ve yetişkinlere istihdam imkanları sağlanması, sosyal kapsayıcılığın güzel örnekleridir. Yerel yönetimlere daha fazla destek olunmasının stratejik önemini vurgulamak isterim.” dedi.

IOM Uluslararası İşbirliği ve Ortaklıklar Direktörü Jill Helke ise “Sosyal kapsayıcılıkta özellikle yerel yönetimler önemli rol oynuyor. Burada yapıldığı gibi yerel yönetimlerin bir araya gelip tecrübelerini paylaşması önem arz ediyor. Biz, IOM olarak buradan çıkan sonuçları bütün dünyayla paylaşacağız.” dedi.

BM Türkiye Mukim Koordinatörü (Tedviren) Alvaro Rodriguez “Türkiye Cumhuriyeti'ne, gösterdikleri büyüklük ve dünyanın en büyük mülteci nüfusuna kapılarını açtığı için çok teşekkür ediyorum. Türkiye gerçekten özellikle belediyelerin gösterdikleri çabayla önemli bir örnek oldu. Yerel gelişme ve inovasyonlar belediyeler seviyesinde devam ediyor.” diye konuştu.

Belediye Forumu’nun başlıca çıktısı, göç ve zorla yerinden edilmeye yönelik yerel çözümlere dair küresel ve bölgesel olarak üzerinde uzlaşılmış ilkelerin uygulanmasına dair iyi uygulamaları da yansıtan 2019 Gaziantep Bildirgesi olacak. 27 Kasım’da ilan edilecek olan Bildirge, Küresel Mülteci Forumu (GRF), Küresel Göç ve Kalkınma Forumu (GFMD) ile ona bağlı Belediye Başkanları Mekanizması, İnsan Hareketliliği, Göç ve Kalkınmaya Dair Küresel Belediye Başkanları Forumu ve UCLG Kongresi’ne de buralardaki tartışmalara katkı sağlaması amacıyla sunulacak.

Forumun bir diğer çıktısı ise UCLG-MEWA Sosyal Kapsayıcılık Komitesi’nin kuracağı Küresel Göç Görev Gücü olacak. Küresel Göç Görev Gücü, Gaziantep Bildirgesi’nde yer alan taahhütlerin takibine yönelik bir ağ olarak faaliyet gösterecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum