Reklam

TBMM Genel Kurulunda Bütçe Görüşmeleri Başladı

TBMM Genel Kurulunda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulunda Bütçe Görüşmeleri Başladı

TBMM Genel Kurulunda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulunda Bütçe Görüşmeleri Başladı
10 Aralık 2024 - 06:14

 TBMM-BHA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Türkiye olarak burnumuzun dibinde olan Suriye’deki gelişmeleri dikkatle, hiçbir şekilde birtakım hissiyatlara kapılmadan, milli menfaatlerimizin gerektirdiği perspektiften değerlendiriyoruz. Suriye’nin bundan sonraki süreçte, geçmiş bütün acıları geride bırakarak, özgür ve demokratik bir Suriye’nin inşası için Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye gayret edeceğiz.” dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurul, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı.

Kurtulmuş, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, Isparta’daki helikopter kazasında şehit olanlara Allah’tan rahmet diledi.

Bütçe görüşmelerinin ilk oturumunu bugün başlatacaklarını belirten Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin 12 gün süreceğini ifade etti.

Suriye’de bölgeyi ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir sürecin yaşandığını dile getiren Kurtulmuş, “Suriye’de uzun yıllar boyunca devam eden, halkına karşı gerçekten diktatörce bir yönetimin sonunda büyük katliamlarla, büyük zulümlerle çile çekmiş olan Suriye halkının mücadele vererek Suriye topraklarını özgürleştirmesi ve ülkelerini yeni bir sürece doğru getirdiği tarihi bir dönüm noktasına tanık olduk.

Türkiye olarak burnumuzun dibinde olan Suriye’deki gelişmeleri dikkatle, hiçbir şekilde birtakım hissiyatlara kapılmadan, milli menfaatlerimizin gerektirdiği perspektiften değerlendiriyoruz. Suriye’nin bundan sonraki süreçte, geçmiş bütün acıları geride bırakarak, özgür ve demokratik bir Suriye’nin inşası için Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye gayret edeceğiz.” diye konuştu.

Suriye’nin toprak bütünlüğünün Türkiye’nin en önemli önceliklerden olduğuna işaret eden Kurtulmuş, Orta Doğu’da bölünmenin, parçalanmanın değil; iş birliğinin, güç birliğinin ve entegrasyonun esas alınması gerektiği bir sürece girildiğini ifade etti.

Kurtulmuş, Suriye’nin egemenliğinin korunması ve toprak bütünlüğünün temin edilmesinin, Suriye halkının ve Türkiye’nin milli menfaatleri bakımından önemli ve öncelikli olduğunu vurguladı.

Tüm kesimlerin söz hakkının olduğu, hiçbir kesimin dışlanmadığı, Suriye’nin inşasının da önemli öncelikler arasında yer alacağının altını çizen Kurtulmuş, şunları ifade etti:

“Bölgenin olgun ve gerçekten bedeli ödenmiş bir demokrasiye sahip ülkesi olarak Türkiye, Suriye halkına, dost ve kardeş Suriye milletine demokratik rehberlik noktasında üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecektir. Bir diğer önceliğimiz ise terörden ve terör örgütlerinden bütünüyle arındırılmış bir Suriye’nin tesis edilmesi mecburiyetidir.

Uzun yıllar boyunca birtakım güçlerin ellerine silah vererek, istihbari ve lojistik destekler sağlayarak, bölge ülkelerini istikrarsızlaştırma aracı olarak kullandıkları terör ve terör örgütlerinin artık Suriye sahasında bir daha söz hakkının olmadığı, bir daha etkin olmadığı Suriye’nin inşası, böylece vekalet savaşlarının kirli araçları olan terör örgütlerinin tamamının Suriye’den temizlenmesi herhalde bölgenin ve Türkiye’nin de menfaatinin gereğidir.”

Huzur ve barış ortamının sağlanması için özel dikkatle hareket eden muhalif grupların bundan sonra “Nasılsa yönetimi değiştirdik, iktidarı ele geçirdik” diyerek birtakım dengesiz, birliği, beraberliği, huzuru ve barışı bozacak çalışmaların, uygulamaların içerisinde olmamasını tavsiye ettiklerini aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Bundan sonraki en önemli önceliklerden birisi de huzur ve barışın sağlanması, bunun için de muhalif grupların halkın güvenini artıracak tedbirleri ve uygulamayı ortaya koymasıdır. Türkiye için hiç şüphesiz en temel önceliklerden birisi de ülkemizde uzun yıllardır misafir ettiğimiz göçmenlerin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak sürecin hızlandırılmasıdır. Bu çerçevede Türkiye, Suriye’de oluşacak yeni yönetimle her türlü iş birliğini gerçekleştirmek ve bu uğurda Türkiye’de, Lübnan’da, Ürdün’de bulunan mültecilerin güvenli ve onurlu bir şekilde geri dönüşünün sağlanması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.”

TBMM olarak en büyük beklentilerinin Suriye’nin daha fazla acılar yaşamamasını, bütünleşik Suriye olarak Suriye’nin demokrat sisteminin inşa edilmesi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Suriye’deki yeni dönemin Suriyelilere hayırlı olmasını diledi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçe görüşmelerinin 39 gün sürdüğünü bildiren Kurtulmuş, görüşmelerde TBMM’deki milletvekillerinin yüzde 45’inin söz aldığını belirtti.

Kurtulmuş, komisyon toplantılarında 3 bin 5 sayfa tutanak tutulduğunu dile getirdi.

Genel Kurul görüşmelerinin de olgunluk ve nezaket içerisinde kaba ve yaralayıcı sözlerden, saldırılardan, fiili sataşmalardan, müdahalelerden uzak şekilde devam etmesini ümit ettiğini söyleyen Kurtulmuş, görüşmelerin ardından TBMM’nin bütçeyle ilgili kararını vereceğini kaydetti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinin hayırlı olmasını diledi, hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum