Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Suyu Arayan Adam Çağlar Demirkapı’nın konuşmacı olduğu ‘Susuzluğun Hikâyesi’ adlı programa katıldı. Suyun her damlasının önemi ve suyun sonsuz bir kaynak olmadığının konuşulduğu programda vatandaşlara suyun bilinçli kullanımı konusunda bilgiler aktarıldı. Programa Başkan Yüce’nin yanı sıra AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Turan, Söğütlü Belediye Başkanı Koray Oktay Özen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nedim Arsal, Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız, SASKİ Genel Müdürü Yiğit Turan, meclis üyeleri, STK Başkanları ile Büyükşehir ve SASKİ bürokratları katıldı.
Su hepimizin ortak değeridir
Hayatın devamlılığı için suyun en önemli ihtiyaç olduğunu belirterek sözlerine başlayan Başkan Yüce, “Su hepimizin ortak değeridir. Suyu korumak, hepimizin boynuna borçtur. Malumunuz olduğu üzere dünyadaki iklimsel değişiklikler, küresel hareketler ve karbon salınımı sonucunda alışkın olduğumuz denge yavaş yavaş değişmeye başladı. Dünyanın farklı yerlerindeki organizasyonlar çevrenin ve kaynakların korunması için harekete geçtiler. İnşallah bu hareketlerin sonucunda hepimiz bilinçlenecek ve dünyamızı korumaya daha fazla özen göstereceğiz” dedi.
1 milyar 500 milyon TL’lik yeni baraj müjdesi
Başkan Yüce, Sakarya’nın gelecek 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak projeler üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ifade ederek, “Bu kapsamda şehrimize yeni bir müjde daha vermek isterim. Çalışmalarında önemli ölçüde yol kat etiğimiz 1 milyar 500 milyon TL’lik bir barajı daha şehrimize kazandıracağız. Çalışmaları son aşamasına geldi. Sakaryamızın en büyük yatırımlarından biri olacak. Bu vesileyle şehrimizin su geleceğini tamamıyla garanti altına almış olacağız. Hedefimiz dünyada bir numara olmak” dedi.
Sapanca Gölü son yılların en yüksek seviyesinde
Sakarya’da suyun geleceğine yapılan yatırımların her geçen gün arttığını belirten Başkan Yüce, “Biz de Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bağlı iştiraklerimizle kaynaklarımızı korumaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Şehrimizin su ihtiyacının büyük bir bölümünü
karşılayan Sapanca Gölümüzü ve çevresini kirlilikten koruyoruz. Yıl boyunca göldeki hareketleri teknolojik sistemlerle takip ediyoruz. Göl çevresindeki yerleşim ve iş yerlerini denetliyor ve kontrol ediyoruz. Sapanca Gölü şu an 32,29 metre seviyesiyle son yılların en yüksek seviyesinde.”
Altyapıda özel dokunuşlar
Alternatif su kaynakları için çalışmalar gerçekleştirdiklerini de ifade eden Yüce, “İhtiyaç dahilindeki bölgelerde içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon şebekeleri inşa ediyoruz. Şehrimizin tamamındaki altyapı hatlarını yenilemeye özen gösteriyoruz. Kurduğumuz teknoloji sayesinde suyun yolculuğunu takip ediyoruz. Sıfırdan inşa ettiğimiz ve yenilediğimiz altyapı hatlarıyla kayıp ve kaçak oranlarını en aza indirerek su tasarrufu sağlıyoruz. Yürüttüğümüz sosyal faaliyetler ile hemşerilerimizi su tasarrufu ve doğal kaynakların korunması konusunda bilinçlendiriyoruz” dedi.
Kardeş şehir Zanzibar’a su kuyusu
Yüce, konuşmasını Zanzibar’da yeni bir su kuyusu açacaklarını da dile getirerek sonlandırdı: “Geçtiğimiz yıllarda su kuyusu açtırdığımız ve ciddi anlamda su sıkıntısı yaşayan kardeş şehrimiz olan Zanzibar’a bu günün anısına bir suyu kuyusu daha açtıracağız inşallah. Bunu hep birlikte katılımcılarımızla birlikte yapacağız. Bu vesileyle 22 Mart Dünya Su Gününün suyun ve sahip olduğumuz diğer kaynakların önemini anlamamıza vesile olmasını diliyorum” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
“Suya bu kadar önem veren bir şehirde olmaktan çok mutluyum”
Suyun bilinçli kullanılması konusunda katılımcılara önemli bilgiler veren Çağlar Demirkapı, “Burada olmaktan dolayı içimi çok güzel bir heyecan sardı. Bu heyecan Afrika’da su kuyusu açmaya başladığımızda oradaki insanlarla birlikte acaba su çıkacak mı çıkmayacak mı bekleyişimizde yaşadığım heyecanla aynı. Sizlerle olmaktan ve suya böylesine değer veren bir belediye başkanını yakından tanımaktan çok mutlu oldum. Suyun gerçek değeri suyun olmadığı Afrika ülkelerinde daha iyi anlaşılıyor. Bugüne kadar hayatım suyun ne demek olduğu ve suyun değerini anlamakla geçti. Suyu bu kadar yakından tanıyan biri olarak susuzluğun da ne kadar zor bir durum olduğuna maalesef şahit oldum. Suyla insanların hayatlarına dokunmak mümkün. Bir gün insanların hayatına suyla nasıl dokunabilirim diye düşündüm. Düşüncelerim sonucunda birçok proje yürüterek insanların hayatını suyla güzelleştirmeye çalıştım” dedi.
YORUMLAR