Reklam

RTEÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDE İMPLANTLAR ÖMÜR BOYU KULLANILIR HALE GETİRİLDİ

RTEÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDE İMPLANTLAR ÖMÜR BOYU KULLANILIR HALE GETİRİLDİ

RTEÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDE İMPLANTLAR ÖMÜR BOYU KULLANILIR HALE GETİRİLDİ
24 Mart 2025 - 10:53

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünden  yapılan açıklamada; RTEÜ Dişhekimliği Fakültesi Akademisyenlerimiz tarafından geliştirilen “Metal-Organik Kafes (Mof) Yapı İçeren Antibakteriyel/Antimikrobiyal Özellikli Dental İmplant ve Bunun Üretim Yöntemi” başlıklı patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili aldı.
 
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
 
RTEÜ Diş Hekimliği Fakültesi; Patent çalışmasının özgün değeri ele alınan diş implant uygulamalarında meydana gelen boşluğun bir antibakteriyel depo olarak kullanılmasını içermektedir.
Günümüzde tıbbi uygulamalarda kullanılan implantlarla ilgili bilgiler incelendiğinde;
İmplant bünyesinde oluşan yüksek değerde statik basıncın olması ve bu durumun implant malzemesinde metal yorgunluğuna neden olması, implant yüzeyine uygulanan antibakteriyel özellikli katmanda antibakteriyel iyonların dokuya kolayca geçmesi ile toksik etkilere neden olması gibi olumsuz hususlara rastlanmaktadır.
Akademisyenlerimiz tarafından geliştirilen patent çalışmasında, tasarlanan yeni implant modeli insan vücudunun çeşitli bölgelerinde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca depo olarak kullanılan boşluk bölgesine farklı özellikli antibakteriyel ajan ön görülen protezler ve implantlar içinde kullanılmasını mümkün kılmaktadır. 
Bu yeni tasarımda söz konusu depoya farklı antibakteriyel ajanlar ve ilaçların yüklenmesinin kolayca gerçekleşmesinin mümkün olduğu görülmüştür. Bu durum piyasada var olan implantlara kıyasla yeni tasarlanmış implantın uzun süre antibakteriyel özelliğini korumasını sağlayacaktır. 
Ayrıca belirtilen avantajların yanında yeni tasarım ile boşluk bölgesinde Metal Organik Kafes (MOF) yapının gözeneklerine yüklenen antibakteriyel ajanların dokuya salınımının lazer ışınları ile boşluk bölgesi çevresinde oluşturulan çapları yaklaşık 100-150 nm olan çok sayılı kanallar yardımı ile gerçekleşmektedir. Oluşturulan kanallar implantın statik basınç altında kalmasını önleyecektir. Buna ek olarak diğer bir avantaj açılan kanallara doku malzemesinin yüklenmesi ile implantlarda tork değerinin yükseleceği anlaşılmaktadır.
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Vagif Nevruzoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Murat Tomakin, Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fatih Şaban Beriş, Diş Hekimliği Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Zeynep Yeşil ile Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Selçuk Demir’i yapmış oldukları çalışma ve gerçekleştirdikleri bilimsel buluş dolayısıyla tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. " denildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum