Reklam

RİZE’DE BOLCA YETİŞEN KIRMIZI HURMANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

RİZE’DE BOLCA YETİŞEN KIRMIZI HURMANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

RİZE’DE BOLCA YETİŞEN KIRMIZI HURMANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
26 Aralık 2022 - 12:29

Kış meyvesi olarak tüketilen ve son yıllarda da kuruyemişçilerde kurutulup pudra şekeriyle süslenip satılan, cennet, Trabzon ve Rize hurması meyvesi olarak isim yapmış olan ve domatese benzeyen hurmanın faydaları saymakla bitmiyor.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Hemen herkesin, bahçesinde yetişen, kışı mevsiminde dahi dalında kendisini muhafaza eden, Cennet, Trabzon, Rize ve Karadeniz Hurması olarak isimlendirilen hurmanın yaş ve kuru olarak tüketiliyor

Diyetisyen Neslihan ŞAMLI; Hurmanın ağırlıklı olarak yaş tüketildiğini, kış mevsiminde de kurutulduktan sonra oldukça lezzetli olan besleyici bir kış meyvesidir. Kış mevsimi boyunca tüketilmek için kurutulduğu zaman içerisindeki değerleri kaybetmemektedir. Hurması kurusu hazırlanırken ilk önce meyveler tam olgunlaşmadan toplanır ve ardından kabukları soyulur. İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. İki hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Cennet hurması ağacı ülkemizde en çok Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Rize, Trabzon cennet hurması ismiyle bilinen hurmanın besleyici olarak, bağırsak düzeninin sağlıklı çalışmasına, vücudu soğuklara karşı korumasına ve vücuda enerji vermesi noktasında antioksidan görevi yapmaktadır. Bir öğünde aşırı tüketilmesinin şeker seviyesini yükseltecek düzeyde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Birçok faydası vardır. Hurma lif açısından oldukça zengindir. Bu nedenle diyet listelerinin en çok tercih edilen besinlerinden biridir. Özellikle kış hastalıklarına karşı vücudun dengesini koruyucu bir meyvedir sindirim sisteminden kansere kadar birçok farklı hastalığa iyi gelir.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum