Reklam

RİZE’DE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLANDI

RİZE’DE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLANDI

RİZE’DE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLANDI
16 Temmuz 2024 - 16:13

Rize’de, ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ münasebetiyle Rize Valiliği himayelerinde Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün koordinesinde kamu kurum ve kuruluşlarının katkıları ile düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Rize’deki kutlamalara vatandaşlar yoğun katılım gösterdiler.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ etkinlikleri kapsamında ilk olarak 15 Temmuz gecesi İstanbul Fatih Saraçhane’de Belediye Binası önünde darbeci askerler tarafından vurularak şehit edilen Şuayip Seferoğlu’nun Merkeze bağlı Küçükköy Köyündeki kabri ziyaret edilerek, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kabir ziyaretinin ardından öğle namazı sonrasında Şeyh Camiinde Şehitler için Mevlid-i Şerif programına katıldı. Ardından il protokolü ve vatandaşlarımızın katılımıyla 100 metrelik Bayrak eşliğinde Rize Gençlik Merkezi önünden başlayıp, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında son bulan “Bayrak Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Bayrak yürüyüşünün ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında düzenlenen programda Milli Sporcu Yasin Çakır tardından Vali Baydaş’a sancak teslimi gerçekleştirildi.

Sela okunması ile başlayan Demokrasi Nöbetinde, sırası ile 15 Temmuz Belgesel video gösterimi, Kur-an Tilaveti, Şehitlerimiz için okunan Hatmi Şeriflerin dualarının yapılması, Tiyatral Gösteri, Rizeli 15 Temmuz şehitleri video gösterimi, Gençlik ve Spor il Müdürü Ramazan Öztürk’ün açılış konuşması, Çayeli Gençlik Merkezi Müzik grubu şarkı dinletisi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayın konuşmasının dinlenmesi, Vali İhsan Selim Baydaş’ın vatandaşlara hitabı, 15 Temmuz Gazisi Rize Kendirliden Yusuf AK 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlatması, tasavvuf ve şiir dinletileri şeklinde devam etti.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik programında konuşan Vali İhsan Selim Baydaş,

Garb’ın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar;

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir îmânı boğar,

"Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar?

Belki de 15 Temmuz'u en iyi anlatacak mısralardan en iyi anlatacak dörtlüklerden bir tanesidir. İstiklal Marşı'nın bu kıtası. Her tarafı dört duvarın sardığı tankların, topların, uçakların sokaklara indiği ve adeta etrafı ümitsizliğin sardığı bir anda iman dolu sinelerin ellerinde bayrak olan milletimizin ve sokaklara inin diye çağıran liderin arkasında tankın, topun, bayrağa ve imanlı sinelere mağlup olduğu bir gecedir 15 Temmuz.

15 Temmuz hain darbe girişiminin FETÖ, silahlı terör örgütü tarafından ülkemizin bir kaos içerisine sokulması niyetiyle birlik beraberliğimizin parçalanması niyetiyle demokrasimizin askıya alınması niyetiyle teşebbüs edilen hain darbe girişiminin milletimizin birlik beraberliğiyle bertaraf edilişinin 8. yıl dönümünde o gün olduğu gibi yine şehrimizin meydanında bir ve beraberiz. Tarihimizdeki ilk darbe değil Cumhuriyet dönemimizde çeşitli darbe teşebbüsleriyle karşılaşmıştık. Ama tarihte ilk defa milletin birlik beraberliğiyle sımsıkı kenetlenmesiyle püskürtülen bir darbe olarak, bir darbe teşebbüsü olarak tarihe geçmiş bir darbedir. Bugünün adı 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü’dür. Bu isim sıradan bir isim değil. Bu darbenin hedef aldığı iki husus bugünü isimlendirmiştir. 15 Temmuz milli birliğimizi hedef almıştır. 15 Temmuz demokrasimizi hedef almıştır ve milli birlikle, milletin bir araya gelmesiyle, püskürtülerek bugün 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü'nü bir milli gün olarak kutluyoruz.

Aynı zamanda cumhuriyetimizin 100. yılındayız. İnşallah 2024 yılı 29 Ekim'ine kadar gelecek her organizasyonu aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında değerlendireceğiz. Milletlerin tarihinde çok kritik dönüm noktaları vardır. Biz 1071’den itibaren bu topraklardayız. Anadolu'dayız. Anadolu'daki varlığımızın

1000. yılına doğru da adım adım ilerliyoruz. Allah o günleri de yine bu topraklarda ve şanlı bayrağımızın gölgesinde görebilmeyi ifa edebilmeyi hepimize, milletimize nasip etsin. Sultan Alparslan'ın Malazgirt Meydanı Ordusunun başında kendi ordusundan birkaç kat büyük orduya karşı bulunduğu an bu milletin kaderinin everildiği anlardan bir tanesidir. Yavuz Sultan Selim'in, Mısır seferinde, herkesin ümitsizliğe kapıldığı bir anda Sina Çölünü geçerken bütün ordusunu düşün peşime diye. Arkasına alıp, önünde liderlik ettiği an bu milletin kaderinin everildiği anlardan bir tanesidir. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul Surları önünde yorulmuş günlerce surları devirmeye çalışan ordusunun önünde atına binip adeta İstanbul'un Haliç'in surlarına atını sürdüğü an düşün peşime dediği an. Yine bu milletin kaderinin everildiği anlardan bir tanesidir. Ve milli mücadelede adeta bütün dünyanın biraz önce İstiklal Marşı'nda ifade ettiğimiz üzerimize çöktüğü anda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün süngüsünü çıkarıp hem milli mücadelede hem Çanakkale'de bu millet zillete gelmez, boyun durağa gelmez. Düşün peşime dediği an yine bu milletin kaderinin everildiği kaderinin döndüğü anlardan bir tanesidir.

İşte 15 Temmuz mayasını ruhunu bu anlattığım anlardan alan günlerden bir tanesidir. Hatırlayın o günü. Hepimiz ne oluyor diye televizyonlardan acaba bir haber alabilir miyiz? Etrafa bakabilir miyiz derken liderimiz, Cumhurbaşkanımız bir ekran görüntüsüyle herkesi sokaklara davet ettiği an işte biraz önce ifade ettiğim devletimize ve milletimize tarih boyunca liderlik eden liderlerin düşün peşime dediği anların bir benzeridir. O nedenle o an millet o liderin etrafında kenetlenmemiş olsa, o an millet o lidere inanmamış olsa, olan ordu o liderin etrafında bir ve bütün hale gelmemiş olsa o anın geri dönüşü yıkımdır.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüzü FETÖ terör örgütünün ülkemize biçmeye çalıştığı kefeni yırtış günümüzü hep birlikte mutlulukla, güzellikle bugün meydanımızda kutluyoruz. Davetimize icabet ettiğiniz için bugün burada birlikte olduğumuz için gününüzü buraya, bu meydana, bu birlik beraberliğe ayırdığınız için bütün hemşehrilerime sizlere teşekkür ediyorum. Rabbim milletimize tekrar böyle ağır imtihanlar yaşatmasın.” dedi

Demokrasi Nöbeti 00.13 saatinde tüm Türkiye'ye de eş zamanlı olarak Camilerimizden aynı anda Sela okunması ile sona erdi. 15 Temmuz Demokrasi Nöbetine Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkan Vekili Muhittin Aydın Bilsel, Adalet Komisyonu Başkanı Yasin Temel, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, İl Emniyet Müdür Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Ali Güngör, İl Genel Meclis Başkanı Ali İmran Büyük, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, STK başkanları çok sayıda vatandaş katıldı. Kaynak: Rize Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

YORUMLAR

  • 0 Yorum