Reklam

POSBIYIK: "EREĞLİ'DE CAMİYE EVET, YERİNE HAYIR"

POSBIYIK: "EREĞLİ'DE CAMİYE EVET, YERİNE HAYIR"

POSBIYIK:
02 Mart 2022 - 14:02

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın cami yapmak için sahile el koyması ve sondaj çalışmalarına başlamasıyla gelinen süreci, öncesinde ve sonrasında yaşananlarla birlikte anlattı. ‘Daha önce sahile cami yapılması için proje açıkladı’ eleştirilerini, devlet yöneticilerinin isimlerini vererek yanıtlayan Başkan Posbıyık, “Kdz. Ereğli’nin yüzde 97’si sahile cami istemiyor. Ereğli’de ‘camiye evet, yerine hayır’ dedi. Cami için başka yer önerilerinin sürdüğünü anlatan Başkan Posbıyık, çevrecilere ve imza toplayanlara destek verdi. Posbıyık ayrıca “Milletvekilliği hayali için sahile cami yapılması konusunda harıl harıl çalıştığını” söylediği AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatih Çakır’ı uyararak; “Fatih Çakır mı biliyor bunu yoksa bilim insanları mı… Herkes haddini bilsin, siyasetçi siyasetini yapsın, bilim insanları da bilim insanlığı yapsın” şeklinde konuştu.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sahile cami yapılması çalışmalarında gelinen süreci Mart ayı Belediye Meclis toplantısında değerlendirdi.

Kdz. Ereğli halkının büyük çoğunluğunun sahile cami yapılmasını istemediğini anlatan Başkan Posbıyık, “Kdz. Ereğli’de camiye evet, yerine hayır” dedi.

"DAHA ÖNCE 'MARİNA VE MENDİREK YAPACAĞIZ' DEDİLER"
Posbıyık şunları söyledi: "Cami projesi bugünün projesi değil. Daha evvel Erdoğan Bektaş Valimiz zamanında İsmail Çorumluoğlu Kaymakam iken bana geldiler, denize kenarına cami yapmak istiyoruz, dediler. Önce, ‘Asla böyle bir şey olamaz’ dedik. İkinci kez gelişlerinde mimarlar falan toplandı, yukarıdan gelen talimat; deniz kenarına bir cami yapacağız, sizi de yararlandıracağız, sahilinizi geliştireceğiz, mendirek ve marina yapacağız' dediler. 'Konuşalım arkadaşlarla dedik' ve mimarlarla, mühendislerle toplantı yaptık; bu fırsat elimize bir daha geçmez, dedik. Bir dahaki toplantıda 'sembolik küçük bir cami, avlusu büyük olsun' dedik. Anlaştık, marinayı yapacaklar, sahili genişletecekler, yürüyüş yolunu deniz kenarına alacağız, egzoz gazından etkilenmesinler, diye hayal ettik. 'Marina yapılacak, turistler gelecek, ekonomimiz gelişecek' dedik.

"EREĞLİ'YE CAMİYİ YAPTIRACAĞIZ AMA SAHİLE DEĞİL"
Sonra Vali merkeze alındı, İsmail Bey de buradan gitti. Cımbızla camiyi çıkartıp 'ilkin amfi tiyatroya daha sonra da denize yapacağız' dediler. 'Sembolik cami yerine 9 katlı binaya eş değer bir cami yapacağız' dediler. Buna karşı çıktık; Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden çağırdılar, onları ikna ettiğimi düşünüyorum. 7 yer gösterdik. Caminin mutlaka yapılması lazım, Ereğli'ye camiyi yaptıracağız. Ereğli Belediyesi olarak öncülük yapacağız, tam 7 yer var elimizde. Bir tanesi askeri lojmanların olduğu yer. Belen'de 100 dönüm arazi var, oraya şehitler mezarlığı ve cami yapıyoruz. Morg alanları, imam evi, aş evi gibi yerleri yerleştirmeye başlayacağız.

YAPILACAK CAMİ YERİNİ İŞARET ETTİ
Şehir merkezine cami, ya askeri lojmanlara ya eski hayvan pazarı dediğimiz Demir Çelik’in alt tarafındaki yere ya da Erdemir'de 48 Evlerin orada tespit edilen yere yapılacak. ‘Camiye evet’ ama ‘yerine hayır’ diyoruz. Ereğli halkı için milyonlarca lira harcadık, Ereğli halkından topladığımız para ile amfi tiyatroyu yaptık, sahili yaptık. O sahilden asıl garibanlar yararlanıyor. Çay içmeye kafeye gidemeyen, para harcayamayan garibanlar yürüyor, dinleniyor. ‘Cami yapmak şereftir’ diyoruz bizim için… Projesini de biz yapacağız, aletlerini de biz vereceğiz ama yer orası değil. Kesinlikle buna karşıyız. Ereğli halkı buna karşı… Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse, Ereğli halkı da bu milletin parçası olduğuna göre yüzde 97'si bu caminin buraya yapılmasını istemiyor.

"CAMİNİN YANINDAN GEÇEBİLİR Mİ? BEN GEÇEMEM"
İmanımız güçlü, imanın kimde kuvvetli olduğunu Allah bilir. Biz imanlı insanlarız, cami mutlaka yapılacak, şehitler için, hac uğurlamaları için... O sahilde bir insan gezerken imanlı bir insan caminin yanından rahat bir kıyafetle geçebilir mi, ben geçemem. Şortunu giymiş bir erkek oradan geçebilir mi? Bizim dini mabedimizin önünden böyle geçebilir mi? Ben orada festival yapabilir miyim, kadınlar çıkacak sahneye… Sahile cami isteyen var mı, var. Bu iş için harıl harıl çalışan Fatih Çakır var. Uğraşan var. Onun yanında büyük bir iş adamı, ismini veremem, doğru olmaz… Ve de Çengelköy emekli imamı Mustafa hoca... Sürekli buraya gelip burada keşif yapıyorlar. Zonguldak'ta Fatih Çakır'ın yaptığı propagandayı da biliyoruz.

"İTEKLENDİLER, İMZA ATMALARINA ENGEL OLUNDU"
Sondaj yapmaya başladılar; devlet her yerde sondaj yapabilir. Gelir belediyenin önünde de yapabilir, biz buna saygılıyız. Sondaj eğer randımanlı çıkıp, cami yapılması için projeye konduğunda Ereğli halkı ve başlarında belediye başkanı orada eylemlere başlar. Ama şu safhada bunu sivil toplum kuruluşları yapıyor. İteklendiler, imza atmalarına bile engel olmaya çalıştılar. Bunları hep gözlüyorum, bunların hepsi birikiyor. O çevre platformuna selamlarımı gönderiyorum, şükranlarımı sunuyorum. Belediye başkanımız buraya niye gelmiyor, diye düşünmesinler. Belediye Başkanı sondaj yapıldığında gelmez, proje çıksın o zaman belediye başkanı orada olur.

"HODRİ MEYDAN DİYORUM"
Zaten duyduğumuza göre zemin de çürük çıktı, altlar berbat çıktı. Zonguldak'a cami yapıldı, hayırlı olsun. 8 ay dayandı. Dalga geldiğinde ne kadar dayanacak? Ereğli'de 6,5 metre yüksekliğinde dalga oluşuyor. Böyle bir anlayış olur mu? Kilimli'deki sahil yolunu biliyorsunuz, Cumhurbaşkanımız açılışına gelecekti, ertelendi. Bilim insanları diyor ki her sene deniz 3 milimetre yükseliyor… Ona göre ülkeler tedbir almaya başladı. Karadeniz de dahil buna... İnsanlar buna karşı tedbir alıyor; biz denizin ortasına cami yapmaya çalışıyoruz. Fatih Çakır mı biliyor bunu yoksa bilim insanları mı... Herkes haddini bilsin, siyasetçi siyasetini yapsın, bilim insanları da görevini yapsın. Zeminden çıkanları da gördük, balçık... Ben Ereğli halkına, siyasi partilere de güveniyorum. Buna asla izin vermeyeceğiz, hodri meydan, diyorum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum