MÜSİAD Libya Şubesi, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Libya Ekonomi Bakanı Muhammad Al-Hawij başkanlığındaki Libya heyeti, MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, MÜSİAD Sakarya Başkan Yardımcısı Kadir Tecelli, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve Libya iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. MÜSİAD Libya Açılış Programında değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Sakarya Başkanı Filizfidanoğlu, Türkiye'nin Libya'da barış ve istikrardan yana olduğunu vurguladı.
"MÜSİAD, her alanda Libyalı STK'lar ile iş birliğine hazır"
Filizfidanoğlu, MÜSİAD'ın insani ve ticari diplomaside etkin bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatarak, "MÜSİAD sadece iş insanları ile değil, Libya’nın istikrar ve refahı için Libyalı sivil topum kuruluşları ile her alanda iş birliğine hazırdır" dedi.
Filizfidanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Libya’da kalıcı barış ve siyasi istikrarın sağlanması ve korunması en büyük temennimizdir. Dost ve kardeş Libya halkıyla omuz omuza çok güçlü projeler gerçekleştirebiliriz. İnsani ve ticari diplomaside etkin uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak MÜSİAD, sadece iş insanları ile değil, Libya’nın istikrar ve refahı için Libyalı sivil topum kuruluşları ile her alanda iş birliğine hazırdır. Eğitim’den kültüre, turizmden sağlığa, medyadan teknolojiye birçok sahada iş birliği ile çığır açıcı işler yapabiliriz. Libya, keşfedilmiş petrol rezervleri itibariyle Afrika’daki en büyük ülke. Bu sebeple Türkiye’nin ekonomik tecrübesinin denizden komşusu Libya’ya taşınması çok önemli. Libya’nın ekonomik ve stratejik önemine rağmen sivil toplum ve ticari ağ itibariyle Türkiye’nin ülkede şu an için yeterli düzeyde temsil edildiği söylenemez. Oysa Libya iş insanları ve kanaat önderlerinin birincil öneme sahip adresleri Türkiye’dir. MÜSİAD gibi güçlü ve sivil bir ticari örgütün Libya’da şube açması pek çok eksikliği giderme anlamında önemlidir. Libya pazarı aynı zamanda Afrika’ya açılan kapıdır. Temel bazı sorunlar giderildiği takdirde Türkiye’nin daha güçlü üretim yapması için gelecekte Libya’nın lojistik merkez olması kuvvetle muhtemeldir. Libya, Afrika’nın bütün ülkelerine kolaylıkla erişim sağlıyor. Avrupa’ya ve ülkemize yakın bir coğrafi noktada bulunması ise Libya’nın stratejik önemini daha da artırıyor. Unutulmamalı ki Türkiye ve Libya arasında 500 yılı aşkın kadim bir dostluk bulunuyor. MÜSİAD olarak bu dostluğu ticari ilişkilerimizle daha da güçlendireceğiz." Dedi.
MÜSİAD Libya İş Forumu geniş katılımla gerçekleştirildi.
MÜSİAD Libya Açılış Programı kapsamında ayrıca B2B görüşmelerin de gerçekleştirildiği MÜSİAD Libya İş Forumu düzenlendi. Program kapsamında Türk ve Libyalı iş insanları bir araya gelerek ticaret alanında istişarelerde bulundu.
Programa, MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, MÜSİAD Sakarya Başkan Yardımcısı Kadir Tecelli, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcıları Davut Altunbaş ve Soner Meşe, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Hıfsı Soydemir, MÜSİAD İhracatı Geliştirme Komisyonu Başkanı Abdülkadir Sıcakyüz, MÜSİAD İhracatı Geliştirme Komisyonu Başkan Yardımcısı Halit Kerim, MÜSİAD
Makine Sektör Kurulu Başkanı İsmail Somalı, ve MÜSİAD'lı iş insanları katıldı. Öte yandan Libya programı çerçevesinde Trablus'ta bulunan MÜSİAD heyeti, Libya'da 48. Uluslararası Trablus Fuarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
YORUMLAR