Reklam

MÜFTÜ YUSUF KARALİ KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI

Rize Müftülerinden, Fatih Dersiamlarından büyük İslam Âlimi Merhum Yusuf Karali vefatının 53. yılında Güneysu Yeşilköy köyündeki kabri başında mütevazı bir programla anıldı.

MÜFTÜ YUSUF KARALİ KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI

Rize Müftülerinden, Fatih Dersiamlarından büyük İslam Âlimi Merhum Yusuf Karali vefatının 53. yılında Güneysu Yeşilköy köyündeki kabri başında mütevazı bir programla anıldı.

MÜFTÜ YUSUF KARALİ KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI
07 Şubat 2022 - 11:55

Haber: Bayram Ali Kavalcı

Programa Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Seyit Badır, İl Müftüsü Naci Çakmakçı, İhtisas Merkezi Eğitim Görevlileri, İhtisas Merkezi Kursiyerleri ve ilçe halkı katıldı.

Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Aşere Takrib Kursiyerlerinin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İl Müftüsü Naci Çakmakçı’nın Yusuf Efendi’nin hayat hikâyesini anlatmasıyla devam etti. Çakmakçı konuşmasında; “Bölgemizin yetiştirdiği ender şahsiyetleri anmak bizim vefa borcumuzdur. Hocamızın bırakmış olduğu bayrağı kıyamete kadar devam ettirmeyi bir borç biliyor, merhum hocamızı rahmet ve minnetle yâd ediyoruz” dedi.

Çakmakçı, Programı hazırlayan Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Seyit Badır Hocamıza teşekkür edip, İhtisas Merkezimizden Merhum Yusuf Efendi gibi âlimlerin yetişmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

İhtisas Merkezi Müdürü Seyit Badır’ın duasıyla program son buldu.

Merhum Müftü Yusuf Karali Kimdir?

Yusuf Karali Hocamız Güneysu İlçemizin Yeşilköy (eski adı Pilihoz) köyünde, demirci ve aynı zamanda Erzurumlu Şaşı Hoca’dan ders görmüş olan Karaalizâde, Molla Bilal Efendi ve Rabia Hanım’ın çocuğu olarak 1886 yılında dünyaya geldi.

1895 yılında 10 ayda hafızlığını tamamladı.

1902-1909 yılları arasında Pilihoz Medresesi’nde, Ağrılımoğlu Mustafa Efendi’den ve Setozlu Muhammed Efendi’den sarf-nahiv ve İslami İlimler tahsil etti. Ayrıca Muhammed Efendi’nin oğlu müderris, kurra Tahir Efendi’den kıraat okudu.

1909 yılında İstanbul’a gitti. Burada Fatih Bahr-i Siyah Çifte Başkurşunlu Medresesi’nde tahsiline devam etti ve eğitimini tamamlayarak icazetini, eski Üsküdar Müftüsü olan Rizeli Muharrem Efendi’den aldı (ö.1930).

Ayrıca Ömer Efendi’den, ders arkadaşı da olan Ömer Nasuhi Bilmen ile beraber Arap ve Fars Edebiyatı okudu.

Tahsilinin sonunda ruûs imtihanına girdi ve 1911 yılında Fatih Medresesinde ders okutmaya başladı ise de bu görevi fazla sürmedi. Çünkü Osmanlı Devleti’nin Birinci Cihan Harbine girmesiyle askerlik hizmeti için Erzincan İhtiyat Zabit Mektebi’ne sevkedildi(1915)

Daha sonra tebdil-i hava için geldiği Rize’de, askeri silah atölyesinde bir müddet çalıştı.

1924 yılında Medreselerin kapatılmasıyla emekliliğe sevk edildi. Rize’de köyüne yerleşti. Aile mesleği olan demircilik zenaatını geliştirdi. Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereği açılan İmam Hatip Mektebi’nde

Arapça Hocalığı yaptı. Bu okullarında kapanmasıyla tekrar köyüne yerleşti. Fahri olarak köy camisinde vaizlik, hatiplik yaptı. Daha sonra Rize’ye gelerek demircilik mesleğine devam etti.

Bu mesleğini devam ettirirken, Rize Müftüsü olması konusunda kendisine teklif yapılmıştır. Bu görevi ilk zamanlarda kabul etmemiş ancak ısrarlı talepler üzerine -kendisi istememesine rağmen- çevresindekileri kıramamış, daha sonra Rize Müftülüğü görevini kabul etmiştir. (31/03/1951)

Görevi esnasında; Akâid-Kelam, Tefsir, Hadis, Fıkıh Usulû derslerini okutmuştur. Görevini başarı ile yıllarca ifa etmiştir. Müftülük görevini yürütürken rahatsızlanmış ve 03/02/1969 yılında hakka yürümüştür. Yusuf Hocamız evli ve Dört erkek, Beş kız olmak üzere dokuz çocuğu babasıydı. Kaynak: İsmail KARA, Rize Müftülerinden Yusuf Karali Hoca, Dergâh Yayınları, İstanbul 2012

YORUMLAR

  • 0 Yorum