Reklam

Mozambik'in Başkenti Maputo'dan ATO Üyelerine Yatırım Daveti

Mozambik'in Başkenti Maputo'dan ATO Üyelerine Yatırım Daveti

Mozambik'in Başkenti Maputo'dan ATO Üyelerine Yatırım Daveti
14 Haziran 2024 - 17:00

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin, Afrika Ortaklık Politikası çerçevesinde Afrika ülkeleriyle ilişkilerini son 20 yıllık dönemde geliştirdiğini ve bu kapsamda Mozambik Cumhuriyeti’nin de yer aldığını belirterek, “Mozambik Cumhuriyeti ve dolayısıyla Maputo ile ticari ilişkilerimizi mevcut durumdan daha ileri seviyelere taşımak için Ankara Ticaret Odası olarak her türlü çalışmayı yürütmeye hazırız” dedi. Baran, yeni yatırımlara ve kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilen Maputo’da, Türk iş insanlarının inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda yatırım ve ticaretle ilgilenebileceklerini kaydetti.

 ATO Başkanı Gürsel Baran, Afrika ülkesi Mozambik’in Başkent’i Maputo Belediye Başkanı Rasaque Silvano Manhique ve beraberindeki heyeti makamında konuk etti. Maputo Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Irene Tomas Boame, Başkan Danışmanı Mario Macaringue ile Belediye Meclis Üyesi Idalio Juvane’nin bulunduğu görüşmede, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehri olan Maputo’da yapılması planlanan konut başta olmak üzere yatırım projelerinin tanıtıldığı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından konuşan Maputo Belediye Başkanı Manhique, Ankara Ticaret Odası üyelerini yatırım için ülkelerine beklediklerini belirterek, “Kollarımız açık ve sizlerle ileriye doğru yürümek istiyoruz. Bunun için bütün engelleri ortadan kaldırıyoruz. Sizleri Maputo’ya bekliyoruz” diye konuştu.

 ATO Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında, Türkiye’nin, Afrika Ortaklık Politikası çerçevesinde Afrika ülkeleriyle ilişkilerini son 20 yıllık dönemde geliştirdiğini ve bu kapsamda Mozambik Cumhuriyeti’nin de yer aldığını anlattı. Türkiye’nin 2011 yılında Maputo’da büyükelçilik açtığını ve ilişkilerin o günden sonra ivme kazandığını kaydeden Baran, “Yaklaşık 40 Türk firmamızın, ülkenizde 200 milyon dolar düzeyinde yatırımı bulunuyor. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın ülkenizdeki sayısı da hızla artıyor. Mozambik Cumhuriyeti ve dolayısıyla Maputo ile ticari ilişkilerimizi mevcut durumdan daha ileri seviyelere taşımak için Ankara Ticaret Odası olarak her türlü çalışmayı yürütmeye hazırız” dedi. Baran, yeni yatırımlara ve kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilen Maputo’da, Türk iş insanlarının inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda yatırım ve ticaretle ilgilenebileceklerini kaydetti. İşbirliğini geliştirme konusunda atılabilecek adımların ele alındığı görüşmede, ATO’nun 29 No’lu Kömür ve Yeraltı Kaynakları Meslek Komitesi Üyesi Cemaleddin Rüştü Erel, 37 No’lu Konut Amaçlı Olmayan İnşaat ve Altyapı Müteahhitleri Meslek Komitesi Başkanı Meclis Üyesi Deniz Kızılırmak, 42 No’lu Enerji Sektörü Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Fatih Yıldırım, 58 No’lu Oteller ve Konaklama Tesisleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Birol Akman ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Ramazan Kabasakal da yer aldı.

 

YORUMLAR