Trabzon’un Pazarkapı Mevkiinde yapılması planlanan Kuyumcukent’in tanıtım toplantısı Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde yapıldı.
Tanıtım toplantısına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, CHP İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, MHP il Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi Trabzon Kuyuncular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı ile kuyumcular katıldı.
HEDEF 13 MİLYON DOLAR
Açılış konuşmasını yapan Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı,
“Hasır ve telkari burada yapılmasına rağmen, ihracat bize yazılmamakta. İstanbul’da ki tüccar ve ihracatçılar, bizden ürünleri alarak kendi firmalarıyla satmakta. Maraş’ta Kuyumcu Kent yapıldı. Biz Maraş’ta ki kuyumcu kentin alt yapısına bakarak Trabzon’a uyarlayabilir miyiz dedik? Sağ olsun başkanlarımız destek vererek bu aşamaya getirdik. Hasır ve Telkari’nin coğrafi işaretini aldık. Tüm imalat, Trabzon’da yapılır diye marka tescilimiz var. Kontrolü sağlayamıyoruz. Kuyumcu kenti yapıp, bütün üreticileri oraya taşıyıp, hastalıktan uzak bir ortam oluşturacağız. Kuyumcu Kenti bir an önce hayata geçirerek ihracatı 13 milyon dolar rakamlarına taşımak hedefindeyiz” dedi.
TARİHİ BİR GÜN
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Evet gerçekten bugün Trabzon için tarihi bir gün. Bugün Trabzon’da çok uzun yıllardır konuşulan, hayata geçirilmesi bizim dönemimize denk gelen Maraş Caddesinin de yaya araç trafiğine kapatıldığı gün. Bu yönüyle de tarihi bir gün. Haziran 15 itibariyle Maraş Caddesinde üst yapı düzenlemesini bütünüyle tamamlayıp orayı yayalara tahsis edeceğiz. Uzunsokak, Maraş Caddesi, Kunduracılar’da onların bütün bağlantılarında ticaret şekli değişecek. Oralar adeta açık AVM olarak şehrimize değer katacak.
PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Trabzon’da esasen adeta sessiz bir devrim yapıyoruz. Çok uzun yıllar konuşulan, hep tartışılan, hayata geçirilmeyen projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Bunlardan bir tanesi Ganita Faroz Projesi. Burayla yakın bağlantılı. Bu alandan karşı tarafa bir ekolojik köprü var. Mart ayında yapacağımız ihalede o da var. Bu alandan karşı tarafa, insanları merdiven çıkmadan, eğimi uygun şekilde dizayn edilecek, ekolojik köprüyle bu alanı karşı tarafa bağlamış olacağız. Ganita Faroz Projesi de o açıdan çok kıymetli. Şehri denizle buluşturacak heyecan verici çalışma. Yavaş yavaş şekilleniyor. Bir kaç ay içinde esas Ganita bölümü tamamlanmış olacak ama yılsonuna kadar tamamı bitmiş olacak. Bittiğinde bu bölgenin en güzel sahil düzenlemesiyle sizleri kavuşturmuş olacağız. Ben buradan açıklıkla ifade ederim ki, bu bölge önümüzdeki yıllarda Trabzon’un açık ara en önemli yaşam alanlarından bir tanesi olacak.
Bu alanda Doğu - Batı dolmuş durakları yapıyoruz. Bizim otobüslerimiz de bu alanda… Dolayasıyla bu alan toplu ulaşım sistemlerinin birleştiği bir aks.. Bu bakımdan yılın 12 ayı burası bir kere insan sirkülasyonu anlamında önemli merkez haline geliyor.
YENİ YAŞAM ALANI
Burada sadece Kuyumcu Kent yok. 350 dükkânlı Avrasya Pazarı var. Burası da yep yeni modern görünümüyle artık dışardan gelen yerli yabancı ziyaretçilerin uğrayacağı AVM oluyor. Planetaryum var. Bunların hepsine başlandı ve devam ediyor. Orası yıl boyunca çocuklarla, velilerle desteklenecek. 360 araçlık açık otopark var. Devamında caminin önünde büyük meydan oluşturuyoruz. İnsanların gidip rahatlıkla vakit geçirecekleri Meydan oluşturuyoruz. Caminin de kendi kalabalığı da olacak. Onun altında konferans salonları da var. Onun için ben bu alanı Trabzon’da önümüzdeki günlerde yeni yaşam alanı, çekim alanı, olarak nitelendiriyorum. Bu bakımdan burada yapılacak Kuyumcu Kent, tek başına bir yerde yapılmıyor. Büyük ticari eko sisteminin içinde” dedi.
BÖLGEDE İLK OLACAK
Kuyumcu kent projesinin seçim döneminde verilen bir söz olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “Seçim döneminde, seçim kataloğumuzda var olan sözümüzdü. Bunu ben üretmedim. Buraya geldikten sonra oda başkanımız TTSO Başkanımız ile yaptığımız görüşmede o zaman kendisi tarafından bize iletilen öneriydi. Seçildikten sonra böyle bir adımın atılmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Bölgemizin ilk kuyumcu kenti olacak. Şehrimizin önemli sorunlarından bir tanesi kuyumcu esnafı arkadaşlarımızın gayri sıhhi şartlarda çalışmalarını yapmaları. Bu uğraşılan malzeme zehirli. Burada hem ortamın uygun olması lazım. Büyüklük olarak, havalandırma, yangın şartları için de uygun olmalı. Ortaya çıkan atıkların bertarafı için uygun alt yapının var olması lazım.
Yeni tesisin 2024 yılı başında temenni ederim daha kısa zamanda tamamlarız. 2024 başında hizmete girmesiyle şehrimizin değişik yerlerinde hiç de şartları uygun olmayan şekilde çalışan bu atölyelerimiz toplanmasını bekliyorum” dedi.
ÇELİK İMALATI BAŞLIYOR
Başkan Zorluoğlu, Otogar Projesiyle ilgili olarak ise, “Şimdi çelik imalatı başlıyor. Çelik imalatıyla o şekil bütünlüğü ortaya çıkacak. Trabzon’a çok yakışır modern otogarı 2023’ün ortalarında hizmete açmak suretiyle şehrimize kazandırmış olacağız.
İÇERİSİNDE NELER OLACAK?
Tanıtım organizasyonu ardından Kuyumcu Kent’te neler bulunacağı kısaca anlatıldı. Buna göre yılda 2 milyon yerli ve yabancı turistin ağırlanması planlanan Kuyumcu Kent’te,
ayrıca toplantı ve nikah salonu, sosyal alanlar ile düğün ve nişan alışverişinin de yapılabileceği alanlar olacak. Trabzon’da 1100 kişiye iş kapısı olması planlanan Trabzon Kuyumcu Kent, 91 üretim alanı, 2 adet ayar evi, 1 adet taş kesim merkezi, 1 adet taş tasarım merkezi, 50 adet satış mağazası bulunmak olduğu kaydedildi. Ayrıca 1 adet restoran, 1 adet berber salonu, 12 adet kiralanabilir dükkan, 380 kişilik salon, otoparklar ve sığınaklarda bulunacak belli alanlar arasında yer alıyor. Kuyumcu Kent’in Trabzon ekonomisine yıllık 500 milyon TL katkı yapması planlanırken, üyelere yıl sonu da kar payı dağıtılmasının planlandığı ifade edildi.
YORUMLAR