Reklam

Estonya ile her alanda iş birliğimizi ilerletme potansiyeline sahibiz

Estonya ile her alanda iş birliğimizi ilerletme potansiyeline sahibiz

Estonya ile her alanda iş birliğimizi ilerletme potansiyeline sahibiz
27 Haziran 2024 - 17:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Görüşmelerimiz vesilesiyle kıymetli mevkidaşımla, Türkiye-Estonya ilişkilerini geliştirme yönündeki ortak irademizi teyit ettik. Bu istikamette atacağımız müşterek adımları ele aldık. Her alanda iş birliğimizi ilerletme potansiyeline sahibiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Estonya ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünde Estonya Cumhurbaşkanı Karis ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile görüşmelerinde Türkiye-Estonya ilişkilerini geliştirme yönündeki ortak iradeyi teyit ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde, bu istikamette atılacak müşterek adımları ele aldıklarını aktardı.

Türkiye ve Estonya'nın her alanda iş birliğini ilerletme potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "429 milyon dolara ulaşan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımlarımızı daha da arttırabiliriz" dedi.

“İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİN SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNDE GÜÇLENEREK DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl tesis edilen Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi’nin ilk toplantısını en kısa zamanda Türkiye'de gerçekleştirileceğini ifade ederek, bu toplantı ile ekonomik ve ticari ilişkiler bakımından yeni bir yol haritasının da belirlenmiş olacağını söyledi.

NATO müttefikleri olarak, savunma sanayi alanında tesis edilen mevcut iş birliğini ilave somut projelerle geliştirebileceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bilim ve teknolojiden, eğitim, kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesini, iş birliğimizin geleceğine yapacağımız önemli yatırımlar olarak addediyoruz. Dijital dönüşüm, dijital uygulamalar ve siber savunma konularında Estonya dünyada önemli bir konuma sahip. Görüşmelerimizde bu alanda sahip olduğumuz tecrübelerin paylaşımı üzerinde de durduk. Yakın ikili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki dayanışmamızın sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum."

Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile Türkiye-AB ilişkileri ile güncel bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her vesileyle vurguladığımız üzere, Avrupa Birliğine tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikâr. Estonya'nın da bu anlayış temelinde Türkiye'ye olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu beklentimi Sayın Karis'le de bu vesileyle paylaşmış oldum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde, Ukrayna'daki savaşa yönelik gelişmeleri de ele aldıklarını belirterek, şunları ifade etti: "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizin altını bir kez daha çizdim. Ukrayna'daki yıkımın bir an evvel son bulması ve taraflar için adil, nihai çözüme ulaşılması ancak diploması ile mümkündür. Taraflara yönelik bu yöndeki telkinlerimizi sürdürüyoruz. Rusya'nın dışlandığı girişimlerin, arzu edilen sonuçları vermeyeceğine dair görüşümüzü de koruyoruz."

“GAZZE'DEKİ BARBARLIĞIN SORUMLULARI ULUSLARARASI HUKUK ÖNÜNDE ER YA DA GEÇ HESAP VERECEKTİR”

Görüşmede, Gazze'de yaşanan vahşetin de gündemlerinde olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'in, uluslararası toplumun kalıcı ateşkes çağrılarına rağmen Gazze'de sürdürdüğü katliamlar, sadece bölgesel istikrarı değil, küresel güvenliği de tehdit etmektedir. Gazze'deki bu barbarlığın sorumluları uluslararası hukuk önünde er ya da geç hesap verecektir. Bu konunun takipçisi olduğumuzu da buradan bir kez daha belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Gazze'deki insani felaketin sona ermesi için öncelikle acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması ihtiyacının sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak bu konuda elden gelen ne varsa yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kalıcı barış iki devletli çözümden geçiyor. Uluslararası toplumun artık ağırlığını koyması lazım" ifadelerini kullandı.

Estonya Cumhurbaşkanı Karis ve heyetine ziyaretleri için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diledi.

ESTONYA CUMHURBAŞKANI KARİS: “TÜRKİYE'NİN BÖLGEMİZİN GÜVENLİĞİNE KATKISI BİZLER İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Estonya Cumhurbaşkanı Karis de konuşmasında, Türkiye ve Estonya'nın iki NATO müttefiki olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin bölgemizin güvenliğine ve NATO'nun içerisindeki katkısı bizler için çok büyük bir önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Estonya Cumhurbaşkanı Karis, Türkiye ile ülkesinin hem iyi zamanlarda hem kötü zamanlarda birbirini desteklemeye devam ettiğinin altını çizdi.

YORUMLAR