Yatırımlarının tamamını sürdürülebilirlik stratejisi ve yaşama saygı duyarak daha güzel bir gelecek için üretme misyonuyla gerçekleştiren Enerjisa Üretim, Komşuköy iş birliği ile tarımda yenilenebilir enerji kullanımına öncülük edecek uygulamayla bir ilke imza atıyor. Türkiye’nin en yüksek yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip elektrik üretim şirketi olan Enerjisa Üretim, güneş enerjisiyle elektrik üretimi ve tarımın birlikte gerçekleşebildiği agrovoltaik projesini, İstanbul Komşuköy’de hayata geçiriyor.
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, “Aynı arazi alanını hem tarım ürünleri hem de yenilenebilir enerji üretmek için kullanmanın bir yolu olan agrivoltaik uygulaması bizlere sürdürülebilir tarım ve enerji için özgün bir fırsat sunuyor. Komşuköy ile faaliyete geçirdiğimiz bu proje ile güneş panellerinin sıra dışı konumlandırması sayesinde yaban mersini, lahanagiller, ıspanak gibi bitkiler hem verimli hem de sürdürülebilir bir yöntemle yetiştirilebilecek” dedi.
Dünya nüfusuyla birlikte milyarlarca insanın beslenme, temiz gıda ve enerji ihtiyacı hızla artıyor. Birleşmiş Milletler, küresel nüfusunun önümüzdeki 30 yıl içinde yaklaşık 2 milyar artacağı, çok sayıda ülkenin acil gıda yardımına ihtiyaç duyabileceği öngörüsünde bulunuyor. Dünya nüfusunun hızlı artışı tarım arazilerinin verimli kullanımını ve temiz enerji üretimini kritik bir noktaya taşırken, gıda ve enerji ihtiyacına yönelik sürdürülebilir çözüm arayışları devam ediyor. Bu çözümler arasında yer alan, dünyada ilk kez 1982 yılında Goetzberger and Zastrow tarafından ortaya atılan ve kurak alanların tarıma elverişli hale getirmesiyle literatüre giren “agrivoltaik” fikri, tarımı ve güneş enerjisini bir araya getirerek dünyaya umut oluyor.
Tüm faaliyet alanlarında sürdürülebilirliği öncelik olarak gören ve 2022’de Global Compact Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza atan Enerjisa Üretim, temiz enerji kaynaklarının farklı alanlarda kullanımına dönük çalışmalarına yeni bir halka ekleyerek Komşuköy’deki ilk uygulamayla tarımda güneş enerjisi kullanımının öncülüğünü yapmayı hedefliyor.
YABAN MERSİNİ DE YETİŞECEK ISPANAK DA
Enerjisa Üretim ve Komşuköy iş birliği ile İstanbul Komşuköy’de hayata geçirilen agrivoltaik sistem, tarımda Türkiye’de bir yeniliğe öncülük edecek. 20 kW’lık bir güçte ve 24 kWh’lık bir depolama kapasitesine sahip olan tesis, işletme ihtiyacı gözetilerek, bağlı olan cihazların tüm enerji ihtiyacını karşılayacak. Agrivoltaik sistemle, Komşuköy’de gölge toleransı yüksek olan yaban mersini gibi çok yıllık ve ıspanak, lahanagiller gibi tek yıllık bitkiler yetiştirilecek. Proje ilk aşamada üretilen elektrik Komşuköy’ün aydınlatma gibi iç ihtiyacına yönelik olarak çalışacak. İlerleyen aşamada ise yeni yönetmeliklerle bu sistemlere uygunluk verilmesi durumunda şebeke ile bağlantı sağlanması planlanıyor.
TARIM VE ENERJİDE DEĞER YARATAN SİSTEM
Güneş enerjisi yatırımlarının, sürdürülebilirlik denklemini çözmenin büyük bir parçası olacağını vurgulayan Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, şunları söyledi: “Sürdürülebilir bir dünya için bir adım daha atmanın ve bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Enerji sektöründeki güçlü birikimimizle, Komşuköy’de agrivoltaik teknolojiyi kullanarak, güneş enerjisinin tarımda kullanımına öncülük etmekten gurur duyuyoruz. Agrivoltaik sistem ile güneş panelleri yüksek noktalara kurularak hem güneş enerjisi üretiliyor hem de tarım bitkileri yetiştiriliyor. Sistem, aynı arazi alanını daha fazla ve verimli gıda üretmek için kullanmanın ve aynı zamanda daha fazla yenilenebilir enerji kaynağı sunmanın bir yolu. Agrivoltaik projeler, son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan ve özellikle tarım ve enerji gibi iki kritik sektörün eş zamanlı olarak çalışarak değer yaratması açısından önemli.
İKİNCİ DURAK BANDIRMA OLACAK
Agrivoltaik sistemle yapılan tarımda elde edilen ürünlerde de son derece sevindirici sonuçlar alındığını belirten Bayçöl, şöyle devam etti: “2023 yılının ilk yarısında projenin ikinci fazı olarak, Komşuköy iş birliği ile Bandırma Enerji Üssümüzün içinde bulunan hibrit GES santralinde toprak analizi yaparak belirlenen bölgede gerekli izinlerin de alınması sonrasında, agrivoltaik projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Buradan elde edeceğimiz ürünleri de yerel halkın kullanabileceği bir yöntemle sürdürülebilir bir şekilde işletmeyi planlıyoruz. Bu projemizde emeği geçen ve güzel bir iş birliğini hayata geçirmemize sebep olan Komşuköy ekibine de çok teşekkür ediyorum.”
Komşuköy Kurucu Ortağı Uğur Akyıldız ise projeyle ilgili olarak ‘’Komşuköy'ün DNA'sındaki yenilikçi ruhu sürdürülebilir üretimde bir adım öteye taşıyarak Türkiye'de bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaşanılabilir bir dünya için kaynakların verimli kullanılması hepimizin sorumluluğunda. Enerjisa Üretim'in güneş enerjisindeki uzmanlığını, Komşuköy'ün tarımdaki uzmanlığı ile birleştirerek çiftçilerimiz için daha yenilikçi bir iş modeli oluşturmak adına Ar-Ge çalışmalarını başlattık. Bizler aynı vizyonu paylaştığımız bu değerli ekip ile geliştirdiğimiz agrivoltaik çalışmaların ülkemiz adına önemli adımlar olacağına inanıyoruz’’ dedi.
YORUMLAR