Ankara Ticaret Odası (ATO), nitelikli işgücü ihtiyacı ve gençlerin meslek liselerine ilgi göstermelerini sağlamak üzere, 2023-2024 yılı eğitim öğretim döneminde, meslekleri tanıtmak için üyeleriyle birlikte seferber olarak, gençlere meslekleri tanıtmak ve reel sektör- mesleki eğitim iş birliğini güçlendirmeye yönelik bir çalışmayı hayata geçirdi. ATO’nun Mesleki Eğitim ve Ahilik Özel İhtisas Komisyonu öncülüğünde yürütülen çalışmada, sektör temsilcileri, Başkent’teki ortaokul 7 ve 8’inci sınıf öğrencileriyle bir araya gelerek, sektörel ve mesleki tecrübelerini paylaştı. ATO’dan yapılan yazılı açıklamada konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, nitelikli iş gücü bulamama sorunun son yıllarda reel sektörün en önemli sorunu olduğunu ifade ederek, reel sektör-eğitim iş birliğinin önemine dikkati çekti. Baran, “Gençlerimiz meslekleri ne kadar çok tanırsa, reel sektör-eğitimle ne kadar sağlıklı bir iş birliği içinde olursa gençlerimiz meslekli yetişir ve sonucunda ekonomimiz kazanır, Türkiye kazanır” dedi.
ATO’nun Mesleki Eğitim ve Ahilik Özel İhtisas Komisyonu öncülüğünde, Yenimahalle Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, ATO İDEA organizasyonunda hayata geçirdiği çalışma kapsamında, ATO Yönetim Kurulu ile Komite ve Meclis üyelerinden oluşan çalışma grubu üyeleri, Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki ortaokullarda eğitim gören öğrencilerle bir araya gelerek, mesleklerini tanıttı, sektörel ve mesleki tecrübelerini paylaştı. Çalışma kapsamında ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça ve Ali İhsan Güçlü, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Meclis Divan Kâtibi Ayşe Nilay Çelik, Meclis Üyeleri Abidin Memili, Mehmet Kaya, Yalçın Yılmaz, İbrahim Öztürk, Cengiz Duygulu, Hakan Sancur, Ömer Sarıoğlu, Mert Ünyazıcı, Hamza Daştan ve Ayhan Kahraman, Başkent’teki 53 okulu ziyaret ederek “Meslek seçimi ve önemi” konusunda görüşlerini aktardı.
ATO Organ Üyeleri, öğrencilerle yaptığı görüşmelerde, mesleklerini tanıtarak, faaliyet gösterdikleri sektörler hakkında detaylı bilgiler verdi. Gençlere meslek seçiminin önemi, hangi alanlarda daha kolay iş ve meslek sahibi olunabileceği, kariyer planı oluşturma konusunda aydınlatıcı bilgi veren üyeler, mesleki eğitime yönelik olumsuz algının kırılmasına öncülük ederek, mesleki eğitimin gelişmesine ve sektörlerinin nitelikli işgücü kazanmasına katkı sağlamaya çalıştı.
-DİNAMİK VE SÜREKLİLİK KAZANDIRACAK YAPILARI OLUŞTURMALIYIZ-
ATO Başkanı Gürsel Baran, çalışmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, mesleki eğitim konusundaki olumsuz algının, nitelikli işgücünün gelişmesi önündeki en büyük engellerden biri olduğunu belirterek, bu algının kırılması ve mesleki eğitimin öneminin anlatılmasında sektör temsilcilerinin rolünün önemine dikkati çekti.
Nitelikli iş gücü bulamama sorunun son yıllarda reel sektörün en önemli sorunu olduğunu ifade eden Baran, “Günümüzün en kıymetli sermayesi genç nüfus ve nitelikli işgücü. Nitelikli işgücünün kaynağı ise mesleki eğitim. Eğitim olmadan nitelikli iş gücünün yetişmeyeceğini, nitelikli işgücü olmadan da üretimin, ticaretin, ihracatın olamayacağını, kısacası ekonomide çarkların dönmeyeceğini biliyoruz. Reel sektör-mesleki eğitim iş birliğine dinamik ve süreklilik kazandıracak bir yapı, nitelikli işgücü sorununun aşılması açısından büyük önem taşıyor. Reel sektör-mesleki eğitim iş birliği güçlü olursa genç işgücümüz kazanır, ekonomimiz kazanır, Türkiye kazanır” dedi.
YORUMLAR