Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı Danışma Kurulu Toplantısı’na konuşarak, “Dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli kaynakların korunması, büyütülmesi ve ülke ekonomisine katkı verecek pozisyonlar oluşturulması için mücadele etmek lazım. Bunları da dinlendirmek lazım. Bizim, GMİS olarak yaptığımız şu an bu.” dedi. KİT Reformu hakkında da konuşan Yeşil, “Bununla mücadele edeceksek hep beraber edeceğiz. Başka Zonguldak yok. Başka Türkiye Taşkömürü Kurumu yok. Bizim gideceğimiz başka bir il de yok. Biz artık bedel ödemek istemiyoruz. Yurt dışından gelen ithal kömürle yerli kömürün ve milli kaynaklarımızın köreltilmesini istemiyoruz. Bugün biz burada isek, bugün bu salonda varsak, temeli kömür, temeli taşkömürü kurumu, Amelebirliği'dir. Bu anlamda bu kuruluşlara, TKİ’ye, TTK’ya hep beraber sahip çıkmak zorundayız.” diye konuştu.
Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı Danışma Kurulu Toplantısı, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İbrahim Esenkar, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Muharrem Kiraz, TTK Genel Müdür Yardımcıları Ercan Gebeş ve Fazlı Uncu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Öztürk, TTK’ya bağlı müesseselerin yöneticileri, Amelebirliği Yönetim Kurulu Başkanı Veli Köktürk, Amelebirliği Yönetim Kurulu üyeleri ve maden işçileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amelebirliği Yönetim Kurulu Başkanı Veli Köktürk ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş birer konuşma yaptı.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amelebirliği’nin kurulduğu günden bu yana 100 yıllık önemli bir tarih olduğunu vurgulayarak çok değerli ve korunması gereken bir kurum olduğunu ifade etti. Sendika ve Amelebirliği olarak ortak olan üyelere hizmet etmek için mücadele verdiklerini anlatan Genel Başkan Yeşil, “Amelebirliği, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından işçiler için kurulmuş çok değerli korunması gereken ilk sandık. Yıllardır da işçilerimiz için mücadele veren Türkiye’de emsali olmayan bir sandık. Aynı hedefler doğrultusunda ortak üyelerimiz için mücadele veriyoruz. Tabi sorunlarımız da var. Yıllardır burada dile getiriyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak için, Türkiye için bir değer. Türkiye'nin kalkınmasında, Türkiye'mizin sanayisinin gelişmesinde çok önemli bir yere sahip olan büyük bir kuruluş. Tabii geldiğimiz noktada Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işçi sayısı anlamında eksikliklerini hepimiz biliyoruz. Böyle bir kurumun canlanması, büyümesi için bizler mücadele ediyoruz. Bu değerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bir tane sendika gösterin ki kendi yetkili olduğu kuruma işçi alınsın diye mücadele etsin. Bizler bunun için yıllardır mücadele veriyoruz. Sağ olsun Zonguldak halkı ve paydaşlarımız ile beraber bazı şeyleri başardık. İnşallah bundan sonraki süreçte de yine bizlerle beraber olacaklardır. Kurum son dönemde bildiğiniz gibi KİT Reformu ile beraber yeniden gündeme geldi. Yılda milyarlarca lirayı yurt dışından gelen ithal kömüre harcıyoruz. Gelin bu para Türkiye'de kalsın. Yerli ve milli kaynaklarımızı beraber çıkaralım. Maliyeti ne olursa olsun, birlikte çıkaralım. Bunu hep beraber başarabiliriz diyoruz. Pandemide bunu gördük. Bütün kapılar kapandı. Bizler yine burada baş başa kaldık. Enerjide kuvvetliysen, enerjide söz sahibiysen ekonomik anlamda da güçlü olursun. Dışa bağımlılık azalır. Bu anlamda her zaman söylüyoruz. Dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli kaynakların korunması, büyütülmesi ve ülke ekonomisine katkı verecek pozisyonlar oluşturulması için mücadele etmek lazım. Bunları da dinlendirmek lazım. Bizim, GMİS olarak yaptığımız şu an bu.” dedi.
‘KİT REFORMU HAKKINDA YANLIŞ BİR ALGI OLUŞTURULUYOR’
KİT Reformunun TTK’nın da aralarında bulunduğu KİT kurumlarına yönelik olumsuz etkilerini anlatan Genel Başkan Yeşil, şöyle konuştu:
“KİT Reformu, özellikle orta vadeli programda yeniden gündeme geldi. Yanlış bir algı var. Bu algıyı düzeltmek istiyorum. Biz, ‘Türkiye Taşkömürü Kurumu özelleşecek’ demiyoruz. Bakın, böyle bir algı var. Kesinlikle biz bunu dillendirmiyoruz. Böyle bir tezimiz yok. Sadece ve sadece orta vadede uygulanmaya çalışan ve 19 tane kuruluşun yönetim kurullarının değişerek özelleştirilmelerinin önünün açılacağını söylüyoruz. KİT Reformu, ilgili kurumların yönetim kurulu sayılarının değişmesi ve yönetim kurulu kararlarıyla birlikte kurumların kapatılması, küçültülmesi, yabancı ortaklarla iş birliği yapılarak ortaklar seçilmesi gibi yetkilerin, sadece ve sadece sektörel hiçbir tecrübesi bulunmayan, uzmanlığı olmayan Hazine ve Maliye Bakanlığına devredilmesi demektir. Biz bunun kesinlikle yanlış olduğunu, bundan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Şimdi bu algıyı hep beraber ortadan kaldıralım.
GMİS’in bulunduğu yer, Amebirliği’nin üyelerini de ilgilendiren bu kurum çok önemli bir kurum. Bu konu çok önemli. Yarın "ne oldu?" demeyelim hep beraber. Bugün burada yine söylüyorum. Bugün burada arkadaşlarımız var. İktidar burada, muhalefet burada. Veli beye teşekkür ediyorum bu kadar bürokratı buraya getirdiği için.
‘BAŞKA TTK DA, ZONGULDAK DA YOK’
Zonguldak'ın bütün paydaşları hemen hemen burada. Bununla mücadele edeceksek hep beraber edeceğiz. Başka Zonguldak yok. Başka Türkiye Taşkömürü Kurumu yok. Bizim gideceğimiz başka bir il de yok. Biz artık bedel ödemek istemiyoruz. Yurt dışından gelen ithal kömürle yerli kömürün ve milli kaynaklarımızın köreltilmesini istemiyoruz. Bugün biz burada isek, bugün bu salonda varsak, temeli kömür, temeli taşkömürü kurumu, Amelebirliği'dir. Bu anlamda bu kuruluşlara, TKİ’ye, TTK’ya hep beraber sahip çıkmak zorundayız.”
BAŞ; BU DÖNEM SORUNLARI ÜYELERİN GÖRÜŞLERİNİ DİKKATE ALARAK ÇÖZECEĞİZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş, Divan Kurulu Başkanlığını da yaptığı toplantıda bir konuşma yaptı.
İşçilerin, üyelerin beklentilerinin farkında olduklarını ifade eden Mehmet Baş, “Birbirimizin karşısında değil, birbirimizin yanında olarak herkesin medeni bir şekilde fikrini, düşüncesini ifade ettiği ve edeceği platformlardır burası. Herkes ne biliyorsa ne katkı sağlayabiliyorsa, ne katkı sağlayabilecekse şehrimizin ülkemizin ekonomisi için, birliğimizin geleceği için ortaya koymak durumundadır.
Allah'ın izniyle biz şunu görüyoruz. Mevzuattan kaynaklı sıkıntılar olmuş, kanundan, yönetmelikten kaynaklı problemler yaşanmış. Ama ben huzurlarınızda söz veriyorum. Çünkü bu sözü şöyle veriyorum. Sayın Bakanımızın da bu konuda bize ifade ettiği orası için, bu birlik için yapılması gereken ne varsa, atılması gereken hangi adım varsa onu bana getireceksiniz ve ben çözeceğim diye bize sözü var. İnşallah onu hep beraber başarmış olacağız bir dönemde. Yönetmelikleri ve mevzuatımızı gözden geçireceğiz. İşçimizin aleyhine olan durumlar varsa onları yeniden değerlendireceğiz. İnşallah çok güzel bir dönem önümüzde bizi bekliyor. Sorumluluğumuzun farkındayız. İşçimizin beklentilerinin de farkındayız. Allah'ın izniyle bunu hep beraber birlikte başarmış olacağız. Hem sendikamızla birlikte hem yönetimdeki arkadaşlarımızla birlikte hem de şehrimizin yöneticileriyle birlikte bu işi başarmak bizim boynumuzun borcudur.
GMİS Başkanımız Hakan Yeşil, Amelebirliği ile ilgili görüşlerini ve önerilerini Ankara’ya her geldiğinde bizlere iletiyor ve baskı yapıyor. İnşallah bu dönem hep birlikte var olan sorunları çözeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından Divan Başkanı seçilen Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu, Amelebirliği hakkında hazırladığı istatiksel bilgileri paylaştı. Toplantı görüş ve öneri bölümüyle devam etti.
Madenciler özellikle son yardım ve ikrazların yetersizliği ve yükseltilmesi gerektiği, toplantıların çok daha fazla üyenin de katılabileceği gün ve saatlerde yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdiler.
Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Veli Köktürk de sorunları üyelerin talepleri doğrultusunda çözme gayreti içinde olduklarını belirterek, Çalıştaylar düzenlemeyi planladıklarını ve Danışma Kurulu toplantıları da dahil üyelerin yüksek katılımını sağlamak amacıyla gün ve saat düzenlemesini yapacaklarını söyledi.
YORUMLAR