Reklam

46 yıldır tamir ettiği tüplü televizyonlara hayat veriyor

46 yıldır tamir ettiği tüplü televizyonlara hayat veriyor

46 yıldır tamir ettiği tüplü televizyonlara hayat veriyor
19 Ocak 2024 - 18:14

MUSTAFA ÖZCAN/BHA-TRABZON

Trabzon Şalpazarı’nda yaklaşık 46 yıldır televizyon tamirciliği yapan Ramazan Usta led televizyonların yaygınlaşmasıyla kullanışlılığını yitiren tüplü televizyonları tamir ederek onlara hayat veriyor.

Trabzon Şalpazarı İlçesine bağlı Üzümözü mahallesi sakinlerinden baba mesleği merhum radyocu Kazım Usta’nın oğlu 1960 doğumlu  2 evlat babası Radyocu Ramazan Usta 46 yıldır tüplü televizyonlara hayat veriyor.

Usta Meslekte 46. Yılım Oldu; Trabzon Şalpazarı İlçesinde 1978 yılında başladığı Radyo ve Tv tamirciliğine gelişen teknolojiye inat hala ayakta kalabilen  Ramazan Usta İlçe merkezindeki iş yerine 11.08. 1983 yılında almış olduğu belgeye bakarak geçmişe yolculuk yapmakta zorlanıyorum dedi.

Gelişen teknolojiyle kullanımının ortadan kalkması tüplü televizyonların evlerde “antika eşya” gibi yer almasına yol açarken, televizyon tamirciliği de yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi.

Trabzon Şalpazarı Üzümözü  mahallesi sakini olan  Radyocu ve Tv tamircisi Ramazan Usta merhum Babası Radyocu Kazım Usta olarak Beşikdüzü İlçesinde Radyo ve Tv tamirciliği yapıyordu mesleğini sürdüren 64 yaşındaki Ramazan Usta  baba mesleğini 46 yıla yakın zamandır sürdürdüğünü anlattı.

Tamirciliği Baba Mesleği Özentim Tetikledi; Televizyon tamirciliğine baba mesleği olarak başladığını dile getiren Usta, “’Teknik konulara ve elektronik aletlere merakım vardı. Bir televizyonun ya da radyonun sökülmesi ve tamir edilmesi ilgimi çekiyordu. Okuldan boş zamanlarımı babamın yanında çıraklık yaparak geçiriyordum. Oldukça popüler ve kar getirici bir meslek olduğundan 1978  başladığım tamirciliğin belgesini 1983 yılında aldığını ve  kendi tamirhane mi açarak bu işi sürdürmeye devam ettim” diye konuştu.

Elektronik eşya servisleri, mesleğin sonunu getirdi; Günümüzde mesleğin eski cazibesi kalmadığını hatta Şalpazarı’nda son temsilcilerinden biri olduğunu da anlatan tamirci Ramazan Usta, “Özellikle yeni nesil led televizyonların yaygınlaşmasıyla bizim meslekte önemini kaybetmeye başladı. Çünkü markaların kendi servisleri yaygınlaşmaya başladı ve tamir yerine bozulan parçalar değiştirilmesi yeterli oluyor. Oysa şimdi antika olarak değerlendirilen tüplü televizyonların tamir edilmesi gerekiyor. Bu nedenle eski cazibesi yaygınlığı kalmasa da köylerde elinde televizyonu olanlar yine de var. Bunun yanı sıra bazı ev aletlerini de tamir ederek mesleğini sürdürmeye çalışıyorum. Zaten tamir yerine servisi olan elektronik eşyaların parça değişimleri bizim mesleğin sonunu getirdi” dedi.

Bir Dönem Karasal Anten Kurumu Modaydı; Şalpazarılı Radyo ve Tv tamircisi Ramazan Usta geçmişten günümüze yolculuk yaparken bazı anıların da canlanmasını sağlıyor. Tüplü televizyonlar ilk tamir yıllarımda siyah beyazdı akabinde yavaş yavaş renklenmeye başlayınca tüplü televizyonlar İlçe ve kırsalda çoğalınca bu televizyonların daha iyi yayın alabilmesi için karasal antenlerin kurulum montajını da yaptığını belirtti.

Karasal Anten Yerini Uydu Antenine Bıraktı; Usta  bu meslekteki gelinen  son noktayı da şöyle anlatıyor. Televizyonlar yayını daha iyi izlenmesi için artık aile bireyleri uydu anten aldığında ilk bize uğrayarak hastane den randevu alır gibi bizden de montaj ve kurulum için randevu talebine göre çalışmalarımız olmuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum