Kısa adı DKİB olan; Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Denetim Kurulu Üyesi Ahmet Hamdi GÜNDOĞAN; Trabzon ve hinterlandı illerin sanayileşme ve gelişmesine yapacağı büyük katkı yanında, Trabzon ilimiz ihracatının sürdürülebilir boyuta taşınması, Trabzon’da yaşanan yüzde 10 düzeyindeki yüksek işsizliğe çözüm teşkil edecek olması ve Trabzon’un beyin göçünün önlenmesi açısından “Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi” yatırımı, bölgemiz için topyekûn hayati öneme haizdir.” dedi.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
DKİB Vekili GÜNDOĞAN; “İhracata dönük orta ve yüksek teknolojili ürünlerin üretiminin yapılması ve bölgenin Kafkasya ve Orta Asya Bölgesinin tedarik merkezi işlevi görmesi amacıyla planlanan ve deniz dolgusu ile arsa üretiminin sağlanacağı “Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi”; 24 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan karar ile Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Trabzon ve Bölge ihracatı ile istihdamına çok önemli katkı sağlayacak ve Trabzon ilimizde yatırımcıların yatırım yeri/arsa bulmada yaşadıkları sorunlara büyük ölçüde çözüm olacak endüstri bölgesi yatırımının bir an önce yapımına başlanılması hayati önem taşımaktadır.
Ayrıca, ülkemizin deprem bölgelerinde kurulu olan hassas sektörlerdeki sanayinin taşıdığı riskler dikkate alınarak, orta ve yüksek katma değer ihtiva eden yatırımların deprem riski olmayan bölgelere taşınması veya en azından yeni yatırımların risksiz bölgelere yapılması ülke güvenliği açısından büyük önem ihtiva etmektedir. Şehrimizin deprem açısından en az riskli bölgede bulunması durumu dikkate alınarak bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekirken, kağıt üzerinde bir proje olarak kalan “Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi” yatırımı 2019 yılından bugüne kadar maalesef Trabzon milletvekillerinin ve 4 Trabzonlu Bakanımızın ilgisine mazhar olamamıştır.
Aynı tarihlerde muhtelif şehirlerde ilan edilen endüstri bölgeleri ve diğer devlet yatırımları o illerdeki duyarlı milletvekilleri sayesinde tamamlanıp bitme aşamasına gelerek üretime başlanılmasına rağmen, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın dahi Trabzonlu olmasına rağmen, maalesef Trabzon Milletvekillerimiz, Trabzon sanayicisinin sesine duyarsız kalmış ve çok değerli olan bu yatırımı Trabzon’a kazandırmamıştır.
Trabzon’da yatırım yeri yetersizliği nedeniyle sanayinin gelişememesi sonucu, Trabzon ilimizde işsizlik hat safhalara ulaşmış, hatta sanayi için kaliteli mühendislerin yetiştiği Karadeniz Teknik Üniversitesinden mezun olan genç mühendisler işsiz kaldığı için kent dışına göç etmek zorunda bırakılmıştır. Bugün Trabzon’da üniversite mezunu gençlerimizin işsizlik oranı yüzde 40 düzeyine ulaştığı gibi, 40 yaş altı eğitimli nüfus iş bulamadığı için Trabzon’u terk etmek zorunda bırakılmıştır.
Bunun için yeni dönemde Trabzon Milletvekillerinin, yatırım açısından her geçen gün geriye giden Trabzon’un bu hassasiyetine önem vererek, en geç 2 yıl içinde “Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi” yatırımının tamamlanmasını en öncelikli görev olarak görmeleri gerekmektedir.