Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş, Elbistan merkezli depremlerde sosyal medya kullanımı yardım ve Koordinasyon faaliyetlerinde öne çıktı. 10 ili ve bu illerin onlarca ilçesini vuran felaket sonrası uzmanlar sosyal medyayı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurguluyor. Emin olmadan her bilginin yayınlanmaması ve provokasyona dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Prof. Dr. Levent Eraslan, emin olunmayan ham verinin paylaşılmaması gerektiğine işaret ederek, "Depremin ilk gününden itibaren yardımlaşma seferberliği başlatıldı. Twitter kullanımı bu döneme damgasını vurdu.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
İnsanlar buradan koordine oldu. Türkiye'de Twitter'ın 13 milyon kullanıcısı var. Panik ve infial yaratan mesajların atılmamasına dikkat etmek gerekiyor. Teyit etmediğiniz bilgileri paylaşmayın. Çok fazla bilgi kirliliği var" dedi.
Kaynağından emin olmadığınız her şeyi paylaşmayın…
Eraslan, sahte görüntüler, yanlış videoların yayımlanarak insanlarda infial yaratılmaya çalışıldığını dile getirilerek, Prof. Dr. Eraslan "Kaynağından emin olmadığınız video ve görüntüleri kesinlikle paylaşmayın. Emin olmadığınız konumları yardım için kimseye göndermeyin. Ekipler yanlış yere gidince zaman kaybediyor. TikTok bu dönemde tepki çekti. Yayınlanan videoların editoryal süreçten geçirilmesi şart. Yardımlaşma faaliyetlerinde Discord ve Twitch de kullanıldı. Bu iki mecra gençler üzerinde çok etkili" açıklamasını yaptı. Depremde sosyal medyanın mesaj yayma ve koordine olmak amacıyla kullanıldığını ifade eden Eraslan, şunları söyledi: "infiale neden olan, korku yayan mesajlara dikkat etmek gerekiyor. Yalan yanlış haberler de yayılabiliyor. Kötü kareleri mümkünse paylaşmayalım. Paylaşmak isteyen de mutlaka mozaikleyerek yayınlasın. Sosyal medyada her yayınlanana inanmayın, devletin ve televizyonun bilgilerini önemseyelim. Ham ve kaynağı belirsiz bilgiler çok hızlı ve yoğun yayılıyor. Dezenformasyonun en sevdiği kaotik ortamdır. Çok fazla mesaj yayınlamayalım. Ayrıca mesaj kamu görevlileri de acil şekilde dijital iletişim ve kriz yönetimi dersi almalı." dedi.
SOMİDER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, sosyal medyada yardım kampanyası adı altında dolandırıcılığın da had safhada olduğunu vurgulayarak, maalesef dolandırıcıların bu dönemde de kendilerini gösterdikleri, insanların tanımladıkları kişilere para göndermemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulundu. Kaynak: Milliyet Gazetesi- SOMİDER (Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi)