Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kentsel dönüşüm alan sınırlarının tespiti için Zonguldak İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne başvurduklarını açıkladı. Depremden sonra Kdz. Ereğli halkının da endişesinin bulunduğunu dile getiren Başkan Posbıyık, “Erdemir’in kuruluşu ile başlayan konutların birçoğu ekonomik ömrünü doldurdu. Ereğli’de yaşlı evler var. Biz binaların depreme dayanıklı olup olmadığını belediye olarak kontrol edemiyoruz, çünkü buna yetkimiz yok. Bunu bakanlık yapıyor. Biz de bakanlığa Ereğli’de kentsel dönüşüm alan sınırlarının tespiti için başvuruda bulunduk. Ayrıca bir komisyon kurduk ve Ereğli’deki dükkan katı olan binalarda projeye göre kolon kesilmeleri var mı, yok mu diye kontrollere başladık” dedi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Mart ayı meclis toplantısında yaptığı açıklamada, yaşanan depremin ardından Ereğli halkının da endişe yaşadığını, bu doğrultuda İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne başvurarak kentsel dönüşüm alan sınırlarının tespiti için harekete geçtiklerini açıkladı.
Ereğli'de dükkân katı bulunan binalarda kolon kesilmesi tespiti için kontrollere başladıklarını belirten Başkan Posbıyık, şunları söyledi:
-HALKIMIZDAN EVLERİMİZ DAYANIKLI MI DİYE MESAJLAR ALIYORUZ-
“Kdz. Ereğli'de halkımızda haklı olarak büyük bir endişe var. 'Acaba evlerimiz yıkılır mı, depremde bir şey olur mu?' diye mesajlar alıyoruz. Bizim belediye olarak yaptığımız iş İmar, Fen ve Zabıta ekiplerinden komisyon kurduk. Bütün binaları dolaşmaya başladılar 3 gündür. Özellikle büyük marketlerin, mağazaların olduğu yerlerde kolon kesimi var mı diye bakılıyor. Vatandaşlardan da bize ihbar geliyor, kolon kestiler diye, ihbarları dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz.
-EREĞLİ'DE YAŞLI EVLER VAR-
Ereğli'de yaşlı evler var. 1965'de fabrika kurulmaya başladıktan sonra evlerin çoğu yapıldı. Sıkıntılı evler de var. Bakanlığa bir yazı yazdık. Bakanlığa teklif ettik. Eve bakarak bu ev depreme dayanıklı, dayanıksız demek mümkün değil. Önce zemin etütlerinin yapılması lazım bakanlıkla birlikte. Evlerin karot sistemiyle sağlamlığını ölçmek lazım. Ereğli Belediyesi'nde böyle bir ekip yok, yetkisi de yok. Bunu yapacak olan bakanlığın görevlendirdiği lisanslı ekipler olacak. Hepsi de bakanlık tarafından rapor verme yetkisine haiz. Bizim rapor verme yetkimiz yok. Bir örnek ile anlatayım size, Özmar'ın arkasında bir apartman vardı, kendileri şikayet etmişler, ‘evimizi kontrol edin’ diye. Koskocaman
apartmanı kontrol ettiler direk valilikten tahliye kararı geldi. O bina yıkılacak. Rapor yıkılacak diyor, şimdi vazgeçmeye çalışıyorlar ama ok yaydan çıktı. Dolayısıyla İl Çevre Müdürlüğü de bu lisanslı firmaların isimlerini yayınlamaya başladı. Oralara müracaat ediyorsunuz, parasını yatıyorsunuz, geliyorlar bakıyorlar donanımlı cihazlarla. Vatandaşlar bizden talep ediyorlar ama bizim böyle bir yetkimiz yok. Bakanlığa ve İl Çevre Müdürlüğü’ne başvurmak gerekiyor.
-ESKİDEN GÖZLE BAKIP KARAR VERİYORLARDI-
Mesela ben hatırlıyorum, 1971’de Fen İşleri Müdürlüğü yaptım ben Ereğli’de, planlamalar yapılırken bakanlık tarafından zemin etüdü bile yapılmıyordu. Gözle bakılıyordu, ‘Burası jeolojik alan, burası sağlam zemin’ öyle karar veriyorlardı. Çok yanlış şeylerdi bunlar. Gözle yapılan yerlerde vatandaşlar müracaat ederek jeolojik kayma var denilen yerlerde bile inşaat izinleri aldılar. Bunların devlet tarafından, bakanlık tarafından düzeltilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunun için Bakanlığa iş birliği yazısı yazdık, birlikte bir çalışma yapalım dedik, Ereğli’de çok yaşlı evler var dedik, depreme dayanıklı olup olmadıklarını zemin etütleriyle ortaya çıkaralım diye gerekli müracaatlarımızı yaptık.
-EREĞLİ’DE 16 BİN 236 YAPI RUHSATI 74 BİN 442 BAĞIMSIZ BÖLÜM VAR-
İnşaat Mühendisi olmam ve eski bir belediyeci olmam nedeniyle size bazı bilgiler daha vermek istiyorum. 1990 yılına kadar 4759 yapı ruhsatı verilmiş Kdz. Ereğli Belediyesi’nde. 91 ile 1998 arasında 2365 ruhsat verilmiş, 1999-2001 arasında 630, 2001-2011 arasında 2769, 2011-2023 arasında 1427 adet yapı ruhsatı verilmiş. 2011 yılında kanunla Yapı Denetim Firmaları kurulmuş ve faaliyete başladı. 2011 yılında yapı denetim başladı demek ne demektir? Bir inşaatın projesini, mimarisini, statiğini, beton dökülürken betonun içerisinden numune alıp, doğru bir beton mu diye bakılmasına kabul eden veya etmeyen bir kuruluştur. Belediye, onların getirdiğine bakar, bu işlemleri yaptığını kanıtladığı takdirde ruhsat verir. Yani yapı ruhsatı vermek tamamen Yapı Denetim Firmalarına verildi. Yapı Denetimler nasıl yönetiliyor onu ben bilmem. Doğrumu yönetiliyor, eğri mi yönetiliyor ben onu bilemem.
Belediyeler imardan sorumludur. Çok kat verilirse veyahut bir yeşil sahaya ruhsat verilirse buralarda sorumludur belediye. Mesela benim olmadığım dönemde yüksek katlara izin verilmiş. Sarıkorkmaz’ın tepesinde falan ben belediye başkanı değilken verilmiş. Gelir gelmez yüksek binaları yasakladım. Bakanlıktan onaylanan imar planı kaç katsa o kadar veriyoruz Ereğli’de. Başka kimse yüksek kat izni alamaz.
-RESMİ YAZI İLE BAŞVURDUK-
Zonguldak İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne gönderilen yazı şu şekilde:
Karadeniz Ereğli ilçesinin 31 adet mahallesinde çeşitli zamanlarda yapılmış olan 16 bin 236 adet yapı içinde 74 bin 442 bağımsız bölüm bulunmaktadır. Bunlardan ilçemizde yapı denetime dahil olarak 2011 yılından sonra bin 427 adet yeni yapı ruhsat belgesi verilmiş ve yapılmıştır. İlçemizin konut stoğu büyük bölümü Erdemir'in kuruluş tarihi olan 1965 yılından itibaren 1970-1980 yılları arasında yapılmış olup ekonomik ömrünü tamamlamış yapılardan oluşmaktadır. Belediyemizce bireysel olarak riskli yapı tespiti yaptırılmakta ve tespit edilen yapıların kanunun ön gördüğü sürede tahliye ve yıkım işleri yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmaların tam anlamıyla hemşerilerimizin can ve mal güvenliğinin sağlanması için bakanlığımızla işbirliği halinde kentsel dönüşüm hizmetleri şube
müdürlüğünce koordineli olarak çalışılarak kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek istemekteyiz. Konunun alt yap ve kentsel dönüşüm hizmetleri şube müdürlüğünüzce koordineli olarak çalışılarak kentsel dönüşüm proje alanları ve sınırlarının tespit edilmesi ve yapılacak işlemlere başlanılabilmesi için gereğinin bilgilerinize arz ederim.
26 DAİRE VAR BOŞ DURUYOR, KREDİ YURTLARA BURAYA YURT YAPIN DEDİK
Bir vatandaş beyanat vermiş, Erdemir'in bize verdiği 88 evler var, 26 daire var orada. Biz bunu Erdemir'den yurt yapmak için aldık. Orayı Kredi Yurtlar Kurumu'na verip buyurun siz yapın biz de size yardım edelim dedik, önünde de arsa var kafeterya yapın dedik. Şimdi bazıları diyor işte her şeyi Halil Posbıyık yapsın, Ereğli'de koskoca Müteahhitler derneği var, aramızda da bir sürü müteahhit var. Gelin bir araya yapın. Her şeyi Halil Posbıyık yapsın, etsin demekle bu işler olmuyor ki. Demeci veren adam da gitsin yapsın işte, öyle yapsınlar, etsinler, o yapsın demekle olmuyor bu işler. Ereğli'de bu kadar zenginimiz var. Televizyonun karşısına geçip ah yandık, bittik, yazık oldu, günah oldu, üzüldük demek ile bu işler olmuyor.”