Reklam

Engelliler: Dünyanın en büyük azınlığı

Engelliler: Dünyanın en büyük azınlığı

Engelliler: Dünyanın en büyük azınlığı
03 Aralık 2023 - 13:59

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşuyor. Tam 1 milyar nüfusa karşılık gelen engelliler, dünyadaki ‘en büyük azınlık’ olarak nitelendiriliyor.” dedi.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı mesajında, “3 Aralık, 1992’de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, engelli bireylerin sorunlarının anlaşılmasını sağlamak, onların toplumsal yaşama katılmasını teşvik etmek, engelli kişilerin onuru, hakları ve refahı için insanlığı harekete geçirmek amacıyla ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak ilan edildi. Tüm dünya insanlığı, her yıl 3 Aralık’ta, engellilerin sağlık, rehabilitasyon, destek, eğitim ve istihdama erişimleri konusunda farkındalık yaratmak için etkinlikler yapıyor, kamusal alanda yapılacak çalışmalarda engelliliğe nasıl çözüm yolu bulunacağını tartışıyor.” dedi.
TÜRKİYE’NİN ENGELLİ BİREYLERİN YAŞAMA KATILMASI KONUSUNDA ÇOK DAHA HIZLI ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR
Herkesin bir engelli adayı olduğunu söyleyen Başkan Kantarcı, “OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşuyor. Tam 1 milyar nüfusa karşılık gelen engelliler, dünyadaki ‘en büyük azınlık’ olarak nitelendiriliyor. Türkiye’de ise Ulusal Engelli Veri Taban verilerine göre 1.559.222 engelli birey bulunuyor. Türkiye’nin engelli bireylerin yaşama katılması konusunda çok daha hızlı adımlar atması gerekiyor. Örneğin, ilkokuldan sonra okulu bırakan engelli oranı Avrupa Birliği ülkelerinde %25, İsveç’te %11’ken, Türkiye’de bu oran %60’lara ulaşıyor. AB’de engellilerin %29,9’u yoksulluk ve sosyal dışlanmışlık riski altındayken, Türkiye’de bu oran %77,1 olarak görünüyor. OECD ülkelerinde engellilere ayrılan kamu yardımı gayri safi milli hasılanın %2’sini oluşturuyor. Bu oran Norveç, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerde %4-5’lere kadar yükseliyor. Türkiye’de ise 1990-2007 yılları arasında bu oran yalnızca %0.1 olarak görünüyor. Bu tablo mutlaka değişmelidir.” dedi.
VATANDAŞLARIMIZ DAHA ÇOK DUYARLI OLMALIDIR
Kantarcı açıklamasını, “Çaycuma Belediyesi olarak, bölgenin, engelli erişimi en yüksek kentini yaratmanın onurunu yaşıyoruz. Engelli örgütleri tarafından defalarca takdire şayan bulunan çalışmalarımız sırasında, kendimize özgü olarak geliştirdiğimiz engelsiz yol tasarımı ile hareket edebilir durumdaki her engellinin, her türlü hizmete hiç kimsenin yardımı olmadan erişebileceği bir kent yarattık. Kurduğumuz bir tür füniküler sistem olan varagelle, engelli vatandaşlarımızın bölgenin en önemli sağlık sunucusu olan Çaycuma Devlet Hastanesine erişimindeki tüm engelleri ortadan kaldırdık. Oluşturduğu geniş yayalaştırılmış alanları, yaya yolları ile toplumsal yaşam içinde özgürce hareket etmelerine de olanak sunan Çaycuma Belediyesi olarak bunlarla yetinmeyecek, daha yüksek kalitede hizmet sunabilmek için daha çok çalışacağız. 3 Aralık Dünya Engeller Günü vesilesiyle, vatandaşlarımızı daha çok duyarlılığa, kamudaki tüm birimleri, engelli bireylerimizin toplumsal yaşama daha etkin katılması için gerekli çalışmaları en kısa sürede yapmaya çağırıyor, tüm engelli vatandaşlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” diyerek tamamladı.