Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından belli periyodlarda gerçekleştirilen kurum içi eğitimler tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak Zabıta Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim programında, kurum bünyesinde görev yapan güvenlik görevlileri ve zabıta personellerine, beden dili ve etkili iletişim alanında eğitimler verildi. Alanında uzman eğitmen tarafından verilen eğitimlerde, iletişimin sosyal hayattaki yeri ve önemi başta olmak üzere, doğru ve sağlıklı iletişimin önündeki engellerin neler olduğu ve bu engelleri aşılması noktasında paylaşımlar yapıldı. Eğitimlerde bireyin kendini doğru ifade ettiğinde, karşısındaki bireyin duygularını anladığımızı ona hissettirdiğinde iletişimin daha sağlıklı hale geldiği belirtildi.
Empati ve koşulsuz saygı
Eğitimlerin kritik noktalarda görev yapan güvenlik ve zabıta personelleri açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Eğitmen Dr. Seval Ürkmez, “Bizler burada verdiğimiz eğitim boyunca öncelikle iletişimin hayatımızdaki yeri ve önemi üzerine konuştuk. Doğru ve sağlıklı iletişimin önündeki engellerin neler olduğu ve bizlerin bu engelleri nasıl aşabileceğimizi çeşitli uygulamalarla çalıştık. Etkili iletişim için ne söylediğimizden daha çok nasıl söylediğimizin önemli olduğunu ve insanlarla iletişimimizde seçtiğimiz kelimelerden ziyade beden dili kullanımımız, jest ve mimiklerimizin karşımızdaki kişiyle olan iletişimi nasıl etkiliyor sorusunu canlandırma tekniğiyle bol bol uygulamalarla pekiştirdik. Özellikle vatandaşlarla yüz yüze iletişim halinde bulunan güvenlik ve zabıta personellerimizin iletişimde karşılaştığı yanlış anlaşılmalar ve problemlere odaklandık. Bizler şartlar ne olursa olsun, karşımızdaki bireyi doğru anlayabilmek için empati kurabilmeli ve koşulsuz saygı duymayı öğrenmeliyiz” diye konuştu.
Öfke kontrolünün püf noktası doğru nefesten geçiyor
Öfke ve stres yönetiminin doğru yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Ürkmez, “Son olarak öfke ve stres yönetimine değinerek, öfke ve stresin doğal ve insani bir durum olduğunu kabul edip öfke/stresi doğru yönetebilmek için neler yapmamız gerektiğini çeşitli örneklerle çalıştık. Öfkeyi kontrol altına almadan önce bizi öfkelendiren durumların neler olduğunu tespit etmeliyiz. Ayrıca, daha az öfkelenmek için günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gereken önemli unsurlar bulunmaktadır. Örneğin güne kahvaltıyla başlamanın insan vücudunda mutluluk hormonunu arttırdığını ve bizlerin daha kaliteli bir yaşam kurmamıza zemin hazırladığı birçok uzman tarafından dile getiriliyor. Bunun yanı sıra, hobi edinmek, spor/yürüyüş yapmak, düzenli uyumak, yeterince su içmek daha az öfkelenmemize yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra öfke anında sakin kalabilmek için özellikle doğru nefes almanın önemini, doğru (diyafram nefesi) nefesin nasıl alınacağı ve bunu başardığımızda hayatımızda nelerin değişebileceğini de konuştuk” ifadelerini kullandı.