Reklam

Bakan Bolat: Son 20 yılda 12 Buçuk Milyon İnsanımıza İstihdam Sağladık

ATO'da gerçekleştirilen '29. Dönem Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Yüksek oranda büyümemizle son 20 yılda 12 buçuk milyon insanımıza istihdam sağladık. 19 milyondan 31,5 milyon insana çıktık" dedi.

Bakan Bolat: Son 20 yılda 12 Buçuk Milyon İnsanımıza İstihdam Sağladık

ATO'da gerçekleştirilen '29. Dönem Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Yüksek oranda büyümemizle son 20 yılda 12 buçuk milyon insanımıza istihdam sağladık. 19 milyondan 31,5 milyon insana çıktık" dedi.

Bakan Bolat: Son 20 yılda 12 Buçuk Milyon İnsanımıza İstihdam Sağladık
27 Eylül 2023 - 16:20

Furkan KARATAŞ – Zeynep Sude YEŞİL/ANKARA – BHA

Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde “29. Dönem Olağan Meclis Toplantısı” gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşma yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ülke ekonomisine dair gelişmeler hakkında bilgi verdi. Toplantıya katılım gösteren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Ankara ve Türkiye ekonomisine olan katkıları nedeniyle Ankara Ticaret Odası’na teşekkür ederek ülke ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu.

“Gordion da Arslanhane Camisi de Asırlar Öncesinden Gelen Gerçek Kıymetler”

Ankara’nın iki eseri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının turizm açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen ATO Başkanı Baran, şu ifadeleri kaydetti:

Ankara’mızın iki kıymetli Gordion Antik Kenti ile 13’üncü yüzyıldan günümüze gelen Arslanhane Cami’miz UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldı. Biz de UNESCO Dünya Mirası toplantısını takip etmek üzere gittiğimiz Riyad’da bu kararlara şahitlik etmenin gurur ve mutluluğunu yaşadık. Gordion da Arslanhane Camisi de asırlar öncesinden gelen gerçek kıymetler. Ben hep Ankara’nın hazinelerle dolu olduğunu ancak bu hazinelerin üstünün örtülü olduğunu söylüyordum. Şimdi bir örtünün kalkmaya başladığını görmekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin bu kararıyla Dünya Mirası listesindeki varlığını ülkemiz 21’e yükseltti. Ankara da ilk kez bu listede iki eser ile yer aldı. Dünya Mirası Listesi’ne girmek bu eserlerin dünya tarafından bilineceği ve haliyle turizm potansiyelinin yükseleceği anlamına geliyor. Turizm 54 sektörü doğrudan etkileyerek ekonomiye de canlılık getiren bir sektör. Otelinden restorana, taksisinden hediyelik eşya satıcısına kadar birçok alanı da beraberinde geliştiriyor Turizm bu açıdan hep söylenegeldiği gibi bacasız bir sanayi. Gordion ve Arslanhane Cami’nin bu listeye girmesiyle Başkent’e gelen turist sayısının yükseleceğini ve bunun dalga dalga diğer sektörlerde besleyeceğini ve sonuçta Ankara’nın ve Ankara ekonomisinin kazanacağına da yürekten inanıyoruz.”

“İlanlara Getirilen Yasal Fren Sektörlere Nefes Aldırdı”

İlan sitelerindeki gerçeği yansıtmayan fiyatlarının taşıt ticaretine zarar verdiği dile getiren ATO Başkanı Baran, “İlan sitelerine gerçeği yansıtmayan fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıt ticaretine zarar verirken vatandaşlarımızın da mağdur edilmesine neden oluyor. Aldatıcı sahte ve fiyat manipülasyonu yapan ilanlar hem piyasaların dengesini bozuyor hem de ticareti ve ekonomiye olumsuz etkiliyordu. Dürüst bir şekilde iş yürütmeye çalışan üyelerimiz haksız rekabet karşısında sektörde emeği olmayan ama kazanç sağlayan insanlarla mücadele ederek iş yürütmeye gayret gösteriyordu. 62 No’lu Gayrimenkul Danışma Hizmetleri Meslek Komite’miz ile 50 No’lu Motorlu Kara Taşıtları Meslek Komite’mizin konuyla ilgili talep ve çözüm önerilerine Bakanlığı’mıza da iletmiştik. Bakanlığı’mız tarafından 31 Ağustos’ta iki ayrı yönetmelik yayınlanarak hem gayrimenkul hem de ikinci el motorlu araç satışları konusunu düzenleme getirildi ilanlara getirilen bu yasal fren sektörlere nefes aldırdı üyelerimize kulak vermeleri nedeniyle Bakanlığı’mıza teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“Türkiye Ekonomisi Gücünü Korudu”

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan olumsuz etkilere rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini söyleyen Baran, “Tüm olumsuz etkilere rağmen Türkiye ekonomisi gücünü korudu ve büyüme eğilimini sürdürdü. Hatta bu süreçte Türkiye pandemi öncesinden bu yana istihdamı hem kişi sayısı hem oran olarak artıran ülkelerden birisi oldu. Jeopolitik sıkıntılara rağmen dış talepteki olumlu görünüm girişimcilerimizin dış pazarları genişletme becerilerinin katkısı ile ihracatta artış süreci devam etti. Dünya ihracatından aldığımız pay yüzde biri geçti. Diğer taraftan hızla yükselen enerji ve emtia fiyatları ithalat artışını beraberinde getirirken cari işlemler açığımız da maalesef arttı uzun zamandır ekonomimizde olmayan gündemde olmayan enflasyon yine ortaya çıktı ve ekonomimizin en önemli sorun haline geldi. Reel sektör olarak enflasyonla mücadeleye önemsiyor ve destekliyoruz. Enflasyon canavarı varlığını sürdürürken büyüyen ve kalkınan ülke örneği yok. Enflasyon her şeyi önünde sürükleyen bir sel misali ekonomilerde tahribat oluşturuyor. Büyümenin ivmesinin devamı istikrar ve refah açısından çok önemli. Bu nedenle büyümenin sürdürülebilir ve kalıcı olmasının sağlamak zorundayız” dedi.

“Son 20 Yılda Yüzde 5.6 Yıllık Büyümeyi Başardık”

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan olumsuzluklara rağmen ülke ekonomisinin büyümeye devam ettiğini dile getiren Bakan Bolat, “Son dört yılda dünyamızın başına çok kaotik gelişmeler geldi. 2021 ve 2022 yılında dünya ekonomisinde aşırı talepten dolayı yükselen büyüme çizgisi 2023’te talebinde daralması ile beraber durgunluğa kendini bıraktı. Bu yıl için dünya ekonomisinin büyüme oranının yüzde üçe gerilediğini gözlemliyoruz. Dünya ticaretindeki darılımı daha keskin oldu emtia fiyatlarında düşüşler yaşandı, ihracat fiyatlarında düşüşler yaşandı. Geçen yıl yüzde beş olan büyümenin yüzde iki civarına gerilediğini gözlemledik. Buna rağmen Türkiye’mizin özel sektörün güçlü ve dinamik yapısı ve hükümetimizin gerek Covid salgın krizine gerekse onun ve Rus-Ukrayna Savaşı’nın yol açtığı ekonomik sıkıntıları çok iyi bir şekilde yönetebilmesi sayesinde büyümemiz devam etti. Covid’in en şiddetli olduğu 2020’de de büyüdük yüzde 1.8, 2021’de rekorla yüzde 11.4 2022’de yüzde 5,5 büyüdük. Son 20 yılda yüzde 5.6 yıllık büyümeyi başardık. Milli gelirimizin üstüne tam 4,5 katı bir milli gelir ekledik 214 milyar dolardan 906’ya çıktık” şeklinde konuştu.

“Son 20 Yılda 12 Buçuk Milyon İnsanımıza İstihdam Sağladık”

Yapılan çalışmalar ile Türkiye’de işsizlik oranının azaldığını açıklayan Bakan Bolat, “Türkiye’miz eserlerle icraatlarla dolu yatırımlarla dolu çabalarıyla dünyada ekonomide de dış politikada da dünyanın önemli aktörlerinden biri haline geldi. İşsizlik istihdam cephesinde de durumlar şu ana kadar iyi gitti ve işsizlik oranımız yüzde 10’un altında yüzde 9,4 olarak gerçekleşti Türkiye’de nereye gittiysek gidelim iş dünyasında bize verilen mesaj ‘çalıştıracak işçi bulamıyoruz’ mesajı. ‘Yeni yatırımlar konusunda sıkıntı çekiyoruz ilanlar veriyoruz ama hiç bulamıyoruz’ mesajı en çok şikayet edilen, sıkıntı duyulan alan haline geldi. Sevindirici olan şu; 2022’de 1.3 milyon insanında istihdam sağladık yüksek oranda büyümemizle. Son 20 yılda 12 buçuk milyon insanımıza istihdam sağladık. 19 milyondan 31,5 milyon insana çıktık Eğer son dört yılda yaşanılan dünyadaki katı gelişmeler olmasaydı çok daha parlak rakamları ve gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olacaktık” açıklamasında bulundu.