Vefatının 395. sene-i devriyesinde Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'ni rahmetle yad etmek için 28 Ekim Cumartesi 12.30’da Hüdâyi Külliyesi içinde yer alan Aziz Mahmud Hüdayi Camii'nde organize edilecek programa Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz konuk olacak.
Vefatının 395. sene-i devriyesinde Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'ni rahmetle yad etmek için 28 Ekim Cumartesi 12.30’da Hüdayi Kültür Sanat Birimi tarafından organize edilecek olan program kapsamında Kur'an-ı Kerim Tilaveti, Hüdayi Divanı'ndan İlahileri, Hatim Duası’nın ardından Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın “Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin İlmî-Manevî Şahsiyeti” konulu sohbet gerçekleştirilecek.
Anma programını takiben 30 Ekim 2023 pazartesi gününden başlayarak halka açık olarak aşağıdaki programlar organize edilecektir.
Hüdâyi Külliyesi Programları
Pazartesi: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz – Hüdayi Okumaları – Eserlerinden Seçmeler- Yatsı Namazını Takiben – Üsküdar Hüdayi Külliyesi Konferans Salonu
Salı: Abdullah Sert Hocaefendi – Hüdayi Sohbetleri, Yatsı Namazını Takiben, Aziz Mahmud Hüdayi Camii
Perşembe: Dr. Adem Ergül, Menazilü's-sairin Okumaları, Yatsı Namazını Takiben- Üsküdar Hüdayi Külliyesi Konferans Salonu
Perşembe: Prof. Dr. Necdet Tosun. Tasavvuf Keşkülü, Yatsı Namazını Takiben- Üsküdar Hüdayi Külliyesi Konferans Salonu
Cuma: Prof. Dr. Mehmet Lütfi Arslan, Kıssa Sohbetler – Akşam Namazını Takiben- Üsküdar Hüdayi Külliyesi Konferans Salonu
Pazar: Prof. Dr. Ali Namlı - Prof. Dr. Necdet Tosun – (Münavebeli) Hüdayi Divanı Okumaları- Sabah Namazını Takiben, Aziz Mahmud Hüdayi Camii
Üsküdar'ın kültür, ilim ve irfan merkezlerinden biri olan ve birkaç senedir inşâ aşamasında bulunan Hüdâyi Külliyesi 20 Ekim 2023 tarihinde faaliyetlerine başladı. Yeni yapılan mescid, konferans salonu, kitap&kahve, kütüphane, derslikler, sanat atölyeleri vb. imkanlarla, manevi, ilmî, kültürel ve sanatsal faaliyetler İstanbulluların hizmetinde olacak. Aziz Mahmûd Hüdâyî Hazretleri tarafından 1589-1595 yılları arasında Üsküdar’da kurulan külliye, 4 asırdır misafirlerin ağırlandığı, gariplerin doyurulduğu sosyal bir kurum olmasının yanında insanların ilmi ve mânevî şifa aradığı İstanbul’daki ilk âsitânelerden biri olarak bilinmektedir.
Günümüzde Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı tarafından 400 yıllık gelenek devam ettiriliyor, Külliye’nin bakımı sağlanıyor ve çeşitli hizmetler veriliyor. Bugün külliye'de yine misafirler ağırlanıyor, ihtiyaç sahibi insanlara, yolda kalmışlara ve öğrencilere haftanın yedi günü aşevinden yemek çıkarılıyor, yurt içinde ve yurt dışında öğrencilere eğitim imkanı sağlanıyor. Ayrıca halka yönelik çok sayıda dini, manevi, ilmî ve kültürel faaliyetler yapılıyor.
Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı, öncelikle Hazret-i Hüdâyî’nin gözettiği hedefleri kendisine faaliyet alanı olarak belirlemiş, yakın zamanda Tarihi Hüdayi Külliyesi’ne (cami- tevhidhâne (semahane), derviş hücreleri, aşhane-imaret, türbe ve cümle kapısı ile yanındaki iki çeşme) ek olarak büyük bir yapı inşa ettirdi. Yeni yapılan mekânlar arasında mescid, kütüphane, konferans salonu, toplantı salonu, spor salonu, kitap&kahve, derslikler, sanat atölyeleri, 4 katlı otopark, iki büyük yemekhane ve misafirhane bulunmakta.
Külliye’de eğitim faaliyetleri sürekli olarak devam etmekte, İlahiyat öğrencilerine yönelik Kur'ân-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye’nin rehberliğinde, İslami İlimler’e dair kaynak eserleri anlamaya yönelik takviye dersler yapılıyor. Bunun yanı sıra üniversite öğrencilerine yönelik hafızlık eğitimi de veriliyor. Bu ve benzeri eğitimler vakfın bünyesinde faaliyet gösteren, Hüdayi İlahiyat Halkaları, Hüdayi Hafızlık Birimi ve Suffe Meclisi İslami İlimler Merkezi tarafından planlanıyor.
Külliye’de lise gençlerine yönelik Lider Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından, Seminer, Gezi, Doğa Kampı, Geleneksel Osmanlı Okçuluğu, Bilim ve Teknoloji Atölyeleri vb. birçok program tertip ediliyor.
Hanımefendilere yönelik ise Külliye’nin içinde yer alan Şehbal Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi tarafından birçok program yapılmakta. Hanımefendilerin vakitlerini daha verimli geçirmelerini, kişisel gelişimlerine katkı sağlamalarını ve millî/mânevî değerlerle desteklenmelerini amaçlayan faaliyetler icra edilmekte.
Hüdayi Kültür Sanat Birimi tarafından yıl içinde yapılacak birçok program planlandı. Tüm programların ilanı sosyal medya hesapları üzerinden yapılmaktadır. Haberdar olmak için,
https://www.hudayikultur.com/
Sosyal medya hesapları:
Instgram: https://www.instagram.com/hudayikultur/
AZİZ MAHMÛD HÜDÂYİ VAKFI HAKKINDA
İstanbul Üsküdar’da medfun bulunan Aziz Mahmûd Hüdâyi Hazretleri’nin aziz hatırasından ilhamla kurulan vakıf, insani yardım, eğitim, basın yayın, sosyal ve kültürel hizmetler gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.
1985 yılında kurulan Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı, kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşudur.
16.12.2011 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla “Vergi Muafiyeti” statüsü kazanmış, 18.11.2013 tarihli İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın kararıyla “İzin Almadan Yardım Toplama” hakkı kazanmıştır.
Aziz Mahmûd Hüdâyi Vakfı Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (UN ECOSOC) üyesidir.