UNIROBOTICS'in deniz tipi kuleleri TRAKON LITE ile donatılan SALVO, testleri başarıyla geçti
UNIROBOTICS İnsansız Deniz Araçlarını Son Teknoloji UKSS ile Donattı
CANiK’in de içinde bulunduğu SYS Grup Şirketlerinden UNIROBOTICS’in çalışması ile geliştirilen UKSS, DEARSAN tarafından dizayn ve inşa edilen SALVO Silahlı İnsansız Deniz Aracında (SİDA) başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında, Deniz Tipi TRAKON LITE Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi (UKSS), SALVO SİDA’ya başarı ile entegre edildi.
SYS Grup şirketlerinden UNIROBOTICS, Silahlı İnsansız Deniz Araçlarına (SİDA) yönelik çalışmalarına devam ediyor. DEARSAN Tersanesi tarafından geliştirilen insansız deniz aracı SALVO'nun silahlı hale getirilmesi kapsamındaki proje, UNIROBOTICS tarafından Milli Deniz Tipi TRAKON LITE Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi’nin (UKSS) entegre edilmesi ile başarıyla tamamlandı.
Aracın test atışları ise 21 ve 22 Şubat 2024 tarihlerinde yapıldı. 22 Şubat’ta Marmara Denizinde gerçekleştirilen testlerde, yaklaşık 11 km mesafeden uzaktan kumandalı olarak atışlar icra edildi ve tüm testler başarıyla sonuçlandı.
Tamamen yerli ve milli teknolojilerle geliştirildi
UNIROBOTICS Genel Müdürü Ömür Baç, insansız deniz araçlarının günümüzde giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, şunları söyledi: “UNIROBOTICS olarak ülkemiz için büyük önem taşıyan projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Üstün komuta kontrol ve seyrüsefer sistemleri ile donatılan ve DEARSAN Tersanesi tarafından geliştirilen SALVO’ya kendi öz kaynaklarımızla finanse edip yürüttüğümüz, tamamen yerli ve milli teknolojilerle geliştirdiğimiz Deniz Tipi UKSS TRAKON LITE ürünümüzü başarıyla entegre ederek, Türk Savunma Sanayiimize kazandırdığımız için mutluyuz. Bildiğiniz gibi ülkemizin milli SİDA’ları, başta Türkiye olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin envanteri ve ihtiyaçları gözetilerek tasarlanmaktadır. Bu proje ile Türkiye'nin denizcilik alanındaki yeteneklerini artırarak uluslararası rekabet gücünde öne çıkma hedeflerine hizmet edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de insansız deniz araçlarının silahlandırılması alanında öncü bir rol üstlenerek yerli teknoloji geliştirmeye ve Türkiye'nin savunma sanayideki yerli üretim kapasitesini artırmaya devam edeceğiz.”
Günümüzün en önemli teknolojilerinden insansız deniz araçlarına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları, dünyada birçok ülke tarafından yürütülüyor. Gelecekte, insansız deniz araçlarının rolünün teknolojideki gelişmelerle birlikte daha da artması bekleniyor. Bu minvalde
tamamen yerli ve milli teknolojilerle geliştirilen SALVO SİDA v.b. otonom insansız deniz araçlarının performans ve verimliliği arttırılarak, operasyonel yeteneklerin genişletilmesi hedefleniyor.
EDİTÖRE NOT:
Samsun Yurt Savunma Hakkında:
Samsun Yurt Savunma (SYS) Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık ‘ta ana üretim tesisleri bulunan ve sahipleri Türk olan global bir savunma sanayi şirketidir. SYS, devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kuruldu. Aradan geçen yılda SYS; CANiK markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Merkezi İstanbul’da bulunan SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 100 bin ve ABD’de 20.000 metrekare kapalı alanda kurulu dört tesisinde 950 çalışanı ile üretimini sürdürüyor. Aral Ailesi tarafından yönetilen SYS, hafif silah pazarında CANiK markasıyla adını dünyaya duyurdu. SYS Türkiye'deki tesislerinde yıllık 450 bin adet tabanca, 6000 adet uçaksavar, 250 adet orta kalibre top ve bu silahların atış kontrol sistemlerini üretiminin yanı sıra Amerika'daki tesislerinde yıllık 150 bin adet tabanca üretimi gerçekleştiriyor. Ayrıca dünyanın 24 ülkesinin ilgili kurumlarınca 'devlet ihalesi kapsamında' resmi silah olarak tercih ediliyor. Üretiminin yüzde 95’ini 70 ülkeye ihraç eden firma, 2010 yılından beri ABD’deki faaliyetlerini, kurduğu CANiK USA firması üzerinden yürütüyor; 2020 ve 2021 yıllarında dünyadan Amerika’ya en çok tabanca ihraç eden üçüncü firma oldu ve 2021 yılında SSB tarafından Türkiye’nin Namlulu Silahlar kategorisinde en büyük ihracatçısı olarak ödüllendirildi. Özgün yerli tabancadan, milli uçaksavar üretimine kadar birçok yerli ve milli savunma sanayi projesinin partneri olan SYS, dünya çapında bir savunma sanayi şirketi olarak çalışmalarını sürdürüyor.