Türk Dünyası Sivil Toplum Çalıştayı Ankara'da gerçekleşti
Türk dünyasındaki sivil toplum kuruluşlarının iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan 'Türk Dünyası Sivil Toplum Çalıştayı' Ankara Ticaret Odası'nda düzenlendi. Çalıştayda yer alan önemli isimler, Türk dünyasının gönül birliği, beraberlik ve dayanışma iş birliklerine dikkat çekti.
ANKARA-BHA
Türk dünyasındaki sivil toplum kuruluşlarının koordinasyonunu güçlendirmeyi ve ortak stratejiler geliştirerek bölgesel dayanışmayı artırmayı hedefleyen Türk Dünyası Sivil Toplum Çalıştayı, 10 Nisan 2025 tarihinde Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlendi.
EkoAvrasya Vakfı, İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı ve Türk Dünyası Sivil Toplum İşbirliği Derneği (TÜRKSİT) tarafından organize edilen çalıştaya; TBMM Ankara Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, ATO Başkanı Gürsel Baran, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Fahrettin Kaya, TÜRKSİT Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kurnaz, EkoAvrasya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hikmet Eren, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Dr. Tenzile Rüstemhanlı, TBMM Nevşehir Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç ile TBMM İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, TİMBİR Uluslararası İlişkiler Başkanı Agil Alesger ile Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar katıldı.
EkoAvrasya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hikmet Eren, Prof. Dr. Turhan Yazgan, Erdoğan Aslıyüce ve Dr. Yakup Ömeroğlu’nu Türk dünyasına katkılarından dolayı andı ve teşekkür etti.
"Dünya'da Türk vatandaşlarımızın kurduğu büyükelçiliklerimize bildirilen 3 bin 800'e yakın sivil toplum kuruluşu var. Türkiye'de sivil toplumun tarihi Selçuklu'dan Osmanlı'ya günümüze çok değişik dönemler yaşadı. Günümüzde, dünyada sivil toplum üçüncü sektör olarak anılıyor. Maalesef Türkiye'de istediğimiz konumda değil. Bu organizasyon bizim için çok kıymetli. Biz Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü olarak, sivil toplum kuruluşlarımıza proje veren onları denetleyen, her türlü kanuni anlamda destekleyen bir genel müdürlük olarak faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'de gerçekten örnek sivil toplum kuruluşları var. Sivil toplum kuruluşlarımız ne kadar güçlü olursa Türkiye ekonomisi de o kadar güçlü olacaktır."
"Bizi birleştiren gönül coğrafyamız çok büyük"
TBMM İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, “Bizler binlerce yıllık ortak tarih, dil, kültür ve medeniyetin mirasçılarıyız,” diyerek sivil toplumun halklar arası köprü kurma görevine vurgu yaptı. Ayrım, Karabağ Zaferi'ne şu sözlerle vurgu yaptı:
"Türk dünyası yalnızca devletler arasındaki düzeyden değil, halklar arası iş birliğinden, gönül bağlarımızı kuvvetlendiren sivil toplum dinamikleriyle takip eder. Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi yalnızca haklı bir mücadelede kazanılmış askeri bir başarı değildir, Türk dünyasının uyanışına sembol olmuştur. Bu zaferin ardından Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurumsal yapısında atılan adımlar siyasi, ekonomik ve kültürel iş birliklerinin derinleştirilmesi yönünde büyük ivmeler kazandırmıştır. KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatında Gözlemci statüye gelmesi ve toplantılara çağrılması çok önemli bir gelişme. 'KKTC'nin bağımsızlığına giden yolda her zaman yanındayız, duruşumuz hep aynıdır' diyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e teşekkürlerimi iletiyorum. Türk dünyasındaki birlik, beraberlik, kardeşliğin öneminin altını çizmek istiyorum. Ortak projeler üretmek, ortak deneyimleri paylaşmak bizi daha etkili kılacaktır. Bizi birleştiren gönül coğrafyamız çok büyüktür."
“Burada başlayacak her proje, bir çınar gibi geleceğe uzanacak,” diyerek Türk dünyasının en büyük gücünün insan kaynağı olduğunu vurgulayan TBMM Nevşehir Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, "Biz bu vatanı bize geleceğimizden bir emanet olarak görüyoruz. Türk dünyasındaki her çocuk için dertleniyoruz diyebilmek bu çalıştayın gerçek gücü, bana göre. Türk dünyasının potansiyeli petrol ya da para değil; insan, insan, inanmış insan." ifadelerini kullandı.
TBMM Ankara Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu da, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2021 yılında ismini resmileştirmesinin kırılma noktası olduğunu ifade etti. Zorlu, sürece yönelik "Ortak kimliğimizin Türk olduğu, dünyaya hep birlikte mal edilmiş ve duyurulmuş oldu. Türk dünyasının düşmanları her zaman olmuştur, olmaya devam edecektir. Farklı bağlamlara çekmeye çalışan, bizlerin arasına girecek girişimlere karşı son derece dikkatli olmak zorundayız. Türk dünyası yeniden güçlenirse dünya düzeni yeni bir ivme kazanacaktır; çok iyi biliyorlar." değerlendirmelerinde bulundu.
"Adında ve amacında Türk Dünyası ifadesi yer alan sivil toplum kuruluşu sayısı Türkiye'de 220"
Kürşad Zorlu 10-11 Nisan'da Türk Dünyası Polis Akademileri Teşkilatı'nın kurulacağı bilgisini verdiği konuşmasında önemli veriler paylaştı. Adında ve amacında Türk Dünyası ifadesi yer alan sivil toplum kuruluşu sayılarına ilişkin, "Adında ve amacında Türk dünyası ifadesi olan sivil toplum kuruluşu sayısı Türkiye'de 220'ye ulaşmış. Konfederasyon 6, federasyon 19, dernek olarak 151. Bu kuruluşlardan son on yılda kurulanların sayısı 149, son 20 yılda 197 kuruluş hayata geçirilmiş. İller bazında baktığımızda Ankara'da 51, İstanbul'da 50 ve Adana'da 14." bilgilendirmesini yaptı.
"Nevruzu Türk milletinin ortak bayramı hep birlikte yapacağız"
Zorlu 21 Mart Nevruz Bayramı'nın Türk Devletlerinin ortak bayramı olmasına yönelik çalışmalar olduğunu kaydetti. Zorlu, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
"Kalıcı ve anlamlı yükseliş için sadece devletlerimiz değil sivil toplum sermayelerimizin de güçlü, örgütlü ve birbirine kenetlenmiş olması gerekmektedir. Kamu diplomasisinin en etkili taşıyıcısı sivil toplum kuruluşlarımızdır. Bilgi çağında en güçlü sermayemiz ortak aklı büyüten ve gönüller arasında köprü kuran bu kuruluşlardır. Cumhurbaşkanımızın iradesiyle 21 Mart'ı Türk milletinin yeni bir resmi bayramı olarak ilan etmeye hazırlanıyoruz. Kanun teklifimiz de bugünlerde hazır olacak, TBMM'ye getirerek Nevruz'u Türk milletinin ve Türk dünyasının ortak bayramı hep birlikte yapacağız inşallah. Türk Devletleri Teşkilatı'nın ortak anma ve bayram günü haline getireceğiz Cumhurbaşkanımız Budapeşte'de sunacak. Tüm Türk Devletlerini bir araya getirebilir bu günü kutlayabilir miyiz çalışacağız."
Çalıştayda, Türk dünyasının ortak değerlerinin tanıtılması, sivil toplumun sosyoekonomik kalkınmadaki rolü ve ortak projelerin geliştirilmesi gibi başlıklar çeşitli oturumlar gerçekleştirildi. Program alanında uzman akademisyen, STK temsilcileri ve uzman isimlerin konuşmalarıyla son buldu.