Trabzon Çal Mağarasında keşfedilmemiş bölümler mi var? Uzmanından flaş iddia!
Trabzon'da turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Çal Mağarası ile ilgili önemli bir iddiayı ileri sürdü.
BHA- Düzköy ilçesinde bulunan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Çal Mağarası’nın tek katlı değil, birden farklı kat ve bağımsız odalardan oluştuğu ileri sürüldü.
Jeoloji Mühendisi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışların olumsuzluğa neden olmaması için kapatılan Çal Mağarası ile ilgili birden fazla kattan oluşmuş olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Osman Bektaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;
“TRABZON-ÇAL MAĞRASINI
Tehdit eden aşırı sağmak yağışlar ve buna bağlı gelişen üst kattaki şelaleler Çal Mağarasının tek katlı değil birden farklı kat ve bağımsız odalardan oluştuğu görüşünü destekler.
Bu da bölge turizminin gelişmesi açısından önemli bir sonuçtur.
TRABZON ÇAL MAĞRA SİSTEMİNİN OLUŞUM MODELİ
Düzköy Vadisinin zamanla aşınıp derinleşmesine bağlı olarak, yeraltı su seviyesi de 5m kadar alçalmış, böylece 5m daha alt seviyede ikinci bir erime mağarasının ve mağara sistemi oluşmasına sebebiyet vermiş olabilir.”
ÇAL MAĞARASI
Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır. Mağaranın Yeri Çal Mağarası Trabzon İli Düzköy İlçesi’nin 5km. güneybatısında denizden 1050m. Yüksekte Çal köy Beldesi içerisinde yer almaktadır.
Mağara girişi, Çal Köy’ünden Çayırbağı Beldesi’ne giden stabilize yolun 1.km’sinden Kulaklık deresi üzerinde bulunmaktadır. Mağaranın Şekli Çal Mağarası bir yer altı su kanalıdır. Mağaranın girişi, geniş olmakla birlikte içerisindeki genişlik sürekli değişmektedir.
Tavan yükseklikleri kırık sistemlerine bağlı olarak büyük değişkenlik göstermektedir. Girişten sonra 200.m.’de iki kola ayrılmaktadır. Sola ayrılan kol yaklaşık 150 m. Uzunluktadır. Bu kolun sonundaki odada dolinden gelen suyun aktığı bir baca vardır. Sağ kolun ulaşılabilen kısmı yaklaşık 400 m.’dir. Bu kolun yaklaşık 60.m.sinde küçük bir göl ve çağlayan yer almaktadır.