SUWEN YIL SONUNDA %117-128 ARASINDA BÜYÜME HEDEFLİYOR
Türkiye’nin en hızlı büyüyen kadın iç giyim perakende markası Suwen’in 2022 yılı ilk 6 ayında toplam ciro büyümesi %171 oranında gerçekleşti. Suwen 2022 yılını bir önceki seneye göre %117-%128 arasında bir büyüme oranı ile 780-820 milyon TL seviyelerinde kapatmayı öngörüyor.
01 Eylül 2022, İstanbul. Türkiye’nin en hızlı büyüyen kadın iç giyim perakende markası Suwen’in Mali İşler ve Finans Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Koç perakende sektöründe 2022’nin ilk altı ay sonuçlarını değerlendirdi ve yıl sonuyla ilgili tahminlerde bulundu. Koç ayrıca 2023 yılı için önerilerini de sıraladı.
2021 yılının ilk yarısında pandemi kısıtlamalarının devam etmesi sebebiyle sektörde perakende mağazacılık tarafında önemli ciro kayıpları yaşanmasının ardından 2022’nin ilk yarısında markaların bu ciro kayıplarını büyük oranda giderdiğini ve rekor ciro artışları gerçekleştirdiğini ifade eden Koç Suwen’in güçlü performansının altını çizerek şunları söyledi:
“Pandemi döneminde alışveriş tercihleri ev giyim, iç giyim ve hamile / lohusa gibi özel ihtiyaç kategorilerine yöneldi. Bu süreçte en çok tercih edilen ürün grupları, her yaş ve ihtiyaca uygun seçeneklerimizle pijama, gecelik, sabahlık gibi ev giyim kategorisinde oldu. Pandemi sebebiyle genelden özele daralan sektörde, Suwen olarak 2022 yılı ilk 6 ayında toplam ciro büyümemiz %171 oranında gerçekleşti. Mart ayından sonra turizm sezonunun da başlamasıyla birlikte özellikle yerli ve yabancı turist alışverişindeki canlanmanın tüm sektöre pozitif yansımasını yaşadık. Yılın ikinci yarısındaki benzer ciro artışlarının hem yabancı turist sayılarındaki artış hem de enflasyon etkisi ile devam edeceğini, fakat yılın ilk yarısına göre biraz hız kesebileceğini öngörüyoruz. Suwen olarak 2022 yılını bir önceki seneye göre %117-%128 arasında bir büyüme oranı ile 780-820 milyon TL seviyelerinde kapatacağımızı öngördüğümüzü söyleyebiliriz.”
Hitap ettiği hedef müşteri kitlesi olan 24-45 yaş aralığındaki kadın nüfusunun artması ve KİEP pazarının modern organize perakendeye doğru yönelmesi Suwen’i olumlu yönde etkiliyor. Halen Türkiye’nin 41 şehrinde 147 mağazası bulunan Suwen gelecek 5 yıl içerisinde Türkiye ve yakın coğrafyalarda hem kendi özkaynakları ile hem de münhasır bayilik yoluyla mağaza yatırımlarına devam etmeyi planlıyor.
Kâr marjları iyileşiyor!
Tüm sektörlerde olduğu gibi perakende sektöründe de enflasyondaki yükseliş sonucunda ürünlerin yerine koyma maliyetleri önemli oranlarda arttı. Markalar, bir taraftan ilgili enflasyon etkisini fiyatlarına yansıtırken diğer taraftan stoklarında enflasyon etkisi öncesinde aldığı ürünlerinin satışını yapıyor. Sektördeki stok bulundurma süreleri dikkate alındığında markaların 2022 yılı sonuna kadar bu pozitif etkiden faydalanmaya devam edecekleri tahmin ediliyor.
E-Ticaret ciroları hızlı büyüyor!
Fatih Koç e-ticaret kanallarındaki gelişmelere de değinerek şöyle konuştu:
“Son yıllarda teknoloji kullanımının tabana yayılma hızı ve bireysel teknoloji kullanımındaki artış oranları pandemi etkisi ile birleşince, sektördeki firmalar 2020 ve 2021 yıllarında e-ticaret özelinde beklentilerin üzerinde büyümeler gördü. Markaların, e-ticaret cirolarının toplam satış içindeki payları önemli oranlarda arttı. 2022 yılı ilk yarısında fiziksel mağazacılığa dönüş ile e-ticaret hacimlerinin toplam satışlardaki payı bir miktar azalsa da tüketici alışkanlıklarındaki değişiklikler ile e-ticaret hacimlerindeki büyümeler devam etti ve bu durumun 2022 sene sonuna kadar da devam edeceğini öngörüyoruz.”
Koç şöyle devam etti:
“Suwen’in perakendeden sonra ikinci büyük ve gelecekteki büyümesinde önemli rol üstlenmesi beklenen satış kanalı e-ticarettir. Bunu da www.suwen.com.tr
Ana Sayfa | SuwenSuwen, özel tasarımlarıyla İç Giyimden Ev Giyime, Çoraptan Pijamaya, kadın ve erkeklerin her an yanında. Uygun fiyatlarla, online alışveriş için hemen tıklayın!
www.suwen.com.tr
web adresindeki kendi e-ticaret platformumuz ve üçüncü taraf e-ticaret satış platformlarıyla gerçekleştiriyoruz. Bu kanalda e-ihracata da odaklanıyoruz. Gelecek 3 yıl içerisinde Almanya, İngiltere, Amerika başta olmak üzere gelişmiş pek çok ekonomiye dijital olarak da giriş yapmayı hedefliyoruz.”
2022 yılında perakende sektöründe beklentilerin üzerindeki ciro büyümeleri ve kâr marjındaki iyileşmelerin firmaların nakit akışına pozitif bir katkı sağlayacağını hatırlatan Koç, “Fakat buradaki önemli nokta, firmaların bu pozitif etkiyi nasıl verimli bir şekilde yöneteceği. Kurdaki dalgalanmalar ve enflasyon etkisi ile, stok maliyetlerindeki artış ve vade yönetimi, firmaların sene sonu net borç veya net nakit pozisyonunda belirleyici rol oynayacak.” dedi.
2023’te çoklu kanal hizmetlerine yatırım
Gelecek yıl mağaza yatırımlarına ilave olarak çoklu kanal hizmetlerine yönelik yazılım/operasyon yatırımları yapmak gerekeceğini vurgulayan Koç şunları söyledi:
“Son dönemlerde yapılan araştırmalarda ve Suwen olarak günlük tecrübelerimizde şunu görüyoruz: Pandemi sonrası tüketiciler, istedikleri ürüne istedikleri kanaldan ulaşmak istiyorlar. Bu konuda markaların Omni-Channel Systems (OMS) yatırımlarına yönelmesi; müşteri taleplerinin karşılanması, kayıp satışın önüne geçilmesi ve verimli stok yönetimi gibi konularda elini güçlendirecektir. Suwen olarak OMS yatırımlarımızı tamamlayarak müşterilerimize; e-ticaret kanallarımız üzerinden mağazalardaki stoklarımızı sunmaya, mağazada beğenilen ürünün renk ve bedeni eğer o mağazada yok ise başka bir mağazadan veya merkez depomuzdan adresine kargo ile gönderilmesini sağlamaya başladık.”
Stok ve tedarik zinciri yönetimini doğru yapmak gerekiyor!
Fatih Koç ayrıca işin stok yönetimi, tedarik zinciri ve lojistik boyutlarının önemine dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Perakende sektörü, üretimin ilk halkasından son tüketiciye kadar giden tüm süreçleri kapsayan son derece karmaşık bir sektör. Tüketici ihtiyaçlarına göre tüm planlarınızı yaptıktan sonra geriye doğru giderek; ürün talep tahminlerini en doğru şekilde yapmanız, tedarik zincirini de aynı hassasiyetle planlamanız ve takip etmeniz gerekiyor. Daha sonrasında stokların, doğru zaman diliminde ve doğru lokasyonda bulunuyor olması, kayıp satışın önüne geçmek için firmalara önemli avantaj sağlıyor. Suwen olarak talep tahmin tarafında, alanında uzman bir ekibimiz mevcut ve iç kaynaklarımız ile ürettiğimiz bir yazılımı kullanıyoruz. Doğru stokların, doğru lokasyon ve doğru zamanda bulundurulabilmesi için ise yaklaşık 3 yıldır bu konuda uzman bir yazılım/danışmanlık firması ile çalışıyoruz.”
Bir başka önceliğin personel çekmek için ek IK modelleri oluşturmak olacağını söyleyen Koç, “Sektörümüzde personel memnuniyeti de en az diğer alanlar kadar önemli. Tüketici beklentileri her geçen gün artıyor ve bu durum mağaza çalışanları için de ilave sorumluluklar getiriyor. Bunun karşılığında personellerin de daha iyi şartlar, kariyer fırsatları, eğitim vb. talepleri oluyor. Suwen olarak yaklaşık 4 yıldır kullandığımız İK yazılımlarımız ile; çalışanlarımızın sorunlarını anlık dinleyebiliyor, sorunlarına hızlıca çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ayrıca online eğitim altyapımız ile çalışanlarımızı tüm süreçlerde belli bir bilgi birikim seviyesinin üzerinde tutmaya çalışıyoruz.” dedi.
Nakit akışı kritik!
Fatih Koç son olarak özellikle sürdürülebilir büyüme hedefi olan firmalar için işletme sermayesi ve yatırım finansmanı ihtiyacını öz kaynaklardan karşılamanın, finansmana erişimin kısıtlı / maliyetli olduğu dönemlerde kritik önem arz ettiğini kaydederek firmaların 2023 yılında nakit akışı yönetimini senaryo ve varyasyonlar ile ele almalarının doğru yatırımı doğru zamanda yapılabilmelerine olanak sağlayacağını belirtti.