SUBÜ ve Karasu Belediyesi işbirliği yapılan projeler lansman toplantısı
Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, SUBÜ Ar-Ge'den sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat BOZ ve her iki projenin ekiplerinin katılımlarıyla Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde bugün lansman toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantı; İlk Sürdürülebilir Şehirler İklim Etki Yarışmasını Kazanan 4 Şehirden Biri Olarak Seçilen ilçemizde, sürdürülebilir hareketliliği büyük ölçüde ilerletecek, yaya ve bisiklet hareketliliğini kolaylaştırarak vatandaşlara, ziyaretçilere ve iklime fayda sağlayacak "Sürdürülebilirlik ve Hareketlilik" projesinin tanıtımı ile başladı.
Toplantının devamında Karasu Belediyesi ve SUBÜ işbirliğiyle hayata geçecek diğer işbirliği projesi "Karasu Somon Balığı İşleme Tesisi Kurulması", "Sakarya Nehri'nin Kültürel Hikayesi" , "Çevre Dostu Deniz Feneri" ve "Sürdürülebilir Balıkçılık ve Eko-Turizm" projeleriyle ilgili bilgilendirici sunum yapıldı.
Sürdürülebilirlik ve Hareketlilik Projesi ile ilgili açıklamasında Başkan Sarı şu ifadeleri kullandı: “Basit, çevre dostu bir ulaşım seçeneği olan bisikletin tercih edilen bir araç konumuna gelmesi tüm dünyada arzulanmaktadır. Biz de pek çok avantaja sahip olan bisikletin ilçemizde daha yaygın ve güvenli kullanımı için bisiklet yolları inşa ettik. Ulaşımda bu önemli hamlemiz ilçemizin “Sürdürülebilirlik ve Hareketlilik” projesi için dünyada seçilmiş dört yerden biri olmasını sağladı. Yakın bir zamanda önemli bisiklet organizasyonlarının Karasu’da gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu yönüyle Karasu’ya değer katacak birçok çalışmamızdan biri olarak bisiklet yollarıyla ilgili yaklaşımımızı daha ileriye taşımayı da hedeflediğimizi belirtmek istiyorum.”
"Karasu’da Somon Balığı İşleme Tesisi kurulması ile ilgili Belediye Başkanı İshak Sarı,” İlçemiz su ürünleri avcılığı ve üretim imkanları açısından oldukça büyük bir potansiyele sahip. Karasu’nun mevcut potansiyelini, üretim sahaları ve imkanları oluşturarak geliştirip, ilçemizin gelecek senelerde bu alandaki ihtiyaca önemli ölçüde cevap verebilecek bir merkeze dönüşmesi bir hayal değildir. Somon Balığı İşleme Tesisi büyük ve önemli bir adımdır. Karasumuz için ciddi bir proje olan Karasu Somon Balığı İşleme Tesisi ilçemize şimdiden hayırlı olsun.” dedi.
Lansmanda, Sakarya Nehri'nin Kültürel Hikayesi projesiyle ilgili, Sakarya Nehri’nin Eskişehir Çifteler’den başlayıp, Karasu Yeni Mahalle’de Karadeniz’e kavuşarak bütünleşen kültürel ve sanatsal yolculuğunu yöresel müzikler, sahne sanatları, drone çekimleri, su altı ve su üstü fotoğrafları ve şiirlerle anlatan, görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için işaret dili çevirisine de yer verilecek olan Türkçe ve İngilizce dillerinde belgesel hazırlanmasının planlandığı belirtildi.
Projenin finalinde Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kampüsünde belgesel filmin ön gösterimi ile Karasu’da Sakarya Nehri’nin Kültürel Yolculuğunu anlatan bir FESTİVAL düzenleneceği ifade edildi.
"Karadeniz Ekoturizmi ve Sürdürülebilir Kıyı Su Ürünleri Yetiştiriciliği" (BEST-PESCA) projesi kapsamında yerel balıkçı topluluklarına kapsamlı eğitim programları sunmaya odaklanılacağı, proje çerçevesinde Karasu'da çevre dostu bir deniz fenerinin inşa edilmesi projesi de dikkat çeken planlamalar arasında yer aldı. Rehberliği ve dayanıklılığı simgeleyen bu deniz fenerinin, sürdürülebilir uygulamalar için bir fener görevi göreceği, yenilenebilir enerji ile çalışan ve yağmur suyu hasadı için donatılmış olan bu sistemin, projenin sürdürülebilirlik taahhüdünün bir kanıtı olacağı dile getirildi. Deniz feneri ayrıca, sürdürülebilir balıkçılık ve eko-turizm girişimleri için bir merkez olarak hizmet veren atölye çalışmaları ve sempozyumlara da ev sahipliği yapacak.