SANKO HASTANESİ'NDE "BİLİNÇLİ GEBELER, SAĞLIKLI BEBEKLER" EĞİTİMİ

17 Kasım 2023 - 16:29

SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde anne adaylarına yönelik, 'Bilinçli Gebeler, Sağlıklı Bebekler' konulu farkındalık eğitimi verildi.  

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, gebeliği doğum öncesi ve sonrası bir bütün olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Gebelik takibinde, annenin gebe kaldıktan sonra doğumdan lohusalık dönemine giden süreci değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Güzel, “Annenin bilinçli olması, doğum öncesi hazırlığı, gebelikle ilgili sorunları, hastalıklarının takibini ya da tedavisi çok önemli. Bu nedenle bu tür eğitim toplantılarını düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.

DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ALİME ALMALI

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Duygu Alime Almalı ise sağlıklı gebeler ve sağlıklı bebekler için SANKO Üniversitesi Hastanesi olarak annelerin yanında olduklarını ifade etti.

Gebeliğin kadının hormonlarının etkisiyle fizyolojik ve psikolojik olarak değişimlere açık olduğu bir süreç olduğunu anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Almalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gebelik takibinde ana yürütücü biz olsak da gebelik multidisipliner bir şekilde ele alınması gereken bir durumdur. İlk gebe bilgilendirme toplantımızda da bu konunun üzerinde durarak gebelik sürecini bir bütün olarak ele aldık. Kadın sağlığı ve doğum hekimleri olarak bizler, diyetisyenimiz, fizyoterapistimiz, ebemiz ve bebek hemşiremizle gebelik sürecinde yanınızdayız.

Toplantılarımıza devam ederek, gebelik haftalarına göre değerli gebelerimizi gruplar halinde misafir etmeyi planlıyoruz. Amacımız gebelerimizin vücudunun bu sürece hızlıca uyum sağlaması ve sorunsuz bir gebelik ve lohusalık süreci geçirilmesidir.”

 UZM. PSİKOLOG ELİF TÜRKOĞLU

Uzm. Psikolog Elif Türkoğlu ise gebelikte ilk üç ayın zıt duyguların geliştiği bir dönem olduğuna dikkat çekti.

Bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik ve uykulu hissinin gebenin bebeği suçlamasına sebep olabileceğine dikkat çeken Uzm. Psikolog Türkoğlu, “Bu dönemde gebe, duygusal olarak her şeye karşı aşırı hassas ve kırılgandır. Çabuk sinirlenme, çabuk mutlu olma gibi kararsız psikolojik tepkiler görülebilir” şeklinde konuştu.

DİYETİSYEN MELTEM DEMİRCİ

Diyetisyen Meltem Demirci de gebelikte kadının vücudunda, bir bebeğin oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlendiğini hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:

“Oluşan bu değişimlerle birlikte gebe hem kendisinin hem de bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu dönemde beslenmesine daha fazla dikkat etmek zorundadır. Gebelikte artan enerji ve besin ihtiyaçlarının karşılanması için dengeli ve yeterli beslenmek önemlidir.”

 FİZYOTERAPİST ELİF NUR GÜÇLÜ

Fizyoterapist Elif Nur Güçlü ise gebeliği vücut sisteminde önemli anatomik ve fizyolojik değişikliklerin meydana geldiği bir süreç olarak tanımladı.

Fizyoterapist Güçlü, “Bu süreçte bedenin ruhsal ve fiziksel açıdan iyi yönetilmesi gebeliğin oluşturduğu ve doğum sırasında meydana gelebilecek sorunların önlenmesi açısından önemlidir” uyarısını yaptı.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitim, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve birlikte fotoğraf çekimi ile son buldu.